«Ταξιδέψτε» στην ΕΕ μαγειρεύοντας ευρωπαϊκά τρόφιμα ποιότητας

Εκστρατεία ενημέρωσης και προβολής των προϊόντων με σήματα ποιότητας από την Κομισιόν

Καμπάνια ενημέρωσης των ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΓΕ αγροτικών προϊόντων «τρέχει» από τις αρχές Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των social media, προβάλλοντας τα ιδιαίτερα και μοναδικά γεωργικά προϊόντα των κρατών-μελών, ως βασικά συστατικά συνταγών μαγειρικής. Με σύνθημα «Ταξιδέψτε χωρίς να αφήσετε την κουζίνα» και «Ανακαλύψτε ευρωπαϊκά προϊόντα ποιότητας με λαχταριστές συνταγές», η Κομισιόν μεταδίδει μέσω Facebook και Twitter μικρά βίντεο, με διακεκριμένους σεφ να εκτελούν πρωτότυπες συνταγές με βάση ένα προϊόν που έχει καταχωρηθεί σε ένα από τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ. Μάλιστα, ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος, που βρίσκεται στον κατάλογο της Επιτροπής.

Λουκούμι ΠΓΕ Γεροσκήπου

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η ανάρτηση της Επιτροπής και για το ΠΓΕ λουκούμι Γεροσκήπου στην Κύπρο. Πρόκειται για τη μοναδική ποικιλία λουκουμιού που έχει αναγνωριστεί. Η συνταγή που προτείνεται είναι «Μακαρόν από Λουκούμι Γεροσκήπου ΠΓΕ», ενώ ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία του προϊόντος που ξεκινά το 1895, όταν ο Σοφοκλής Αθανασίου επέστρεψε στο σπίτι του στη Γεροσκήπου, μετά από πολλά χρόνια στο εξωτερικό, φέρνοντας μαζί του τη συνταγή και μια ιδέα…

Από την Ιταλία, η DG AGRI προτείνει συνταγή από τη Βερόνα με ΠΓΕ ρύζι, το Riso Nano Vialone Veronese, από τη Σουηδία συνταγή με το ΠΟΠ αβγοτάραχο Kalix LOjrom, από την Εσθονία συνταγή με τη ΓΕ βότκα κ.ά. Βέβαια, αυτά αποτελούν μερικά παραδείγματα μόνο από τον πλούτο των αγροτικών προϊόντων και ποτών με ετικέτα ποιότητας, που συναντά κανείς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Συστήματα ποιότητας

Οι ΓΕ, οι ΠΟΠ και οι ΠΓΕ χαρακτηρισμοί προστατεύουν την ονομασία ενός προϊόντος που προέρχεται από συγκεκριμένη περιοχή και ακολουθεί συγκεκριμένη παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των τριών, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ποσότητα των πρώτων υλών που προέρχονται από την περιοχή ή με τον βαθμό στον οποίο η διαδικασία παραγωγής οφείλει να πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΠΟΠ: Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) είναι εκείνες που έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με την περιοχή στην οποία παρασκευάζονται αυτά τα προϊόντα.

ΠΓΕ: Η ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.

ΓΕ: Η ΓΕ (Γεωγραφική Ένδειξη) προστατεύει την ονομασία ενός αλκοολούχου ποτού ή αρωματισμένου οίνου που προέρχεται από μια χώρα, περιοχή ή τοποθεσία όπου η συγκεκριμένη ποιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.

ΕΠΙΠ: Το σήμα Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) προβάλλει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, όπως τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το προϊόν ή τη σύνθεσή του, δίχως να γίνεται σύνδεση με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Όταν ένα προϊόν καταχωρίζεται ως ΕΠΙΠ, προστατεύεται από την παραποίηση και την κατάχρηση.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα συστήματα ποιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

✱ Η ένδειξη ποιότητας «προϊόν ορεινής παραγωγής», η οποία επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες ενός προϊόντος, που παράγεται σε ορεινές περιοχές, με δύσκολες φυσικές συνθήκες.

✱ Προϊόν των εξόχως απόκεντρων περιοχών της ΕΕ: Αφορά τα γεωργικά προϊόντα από τις εξόχως απόκεντρες περιοχές της ΕΕ (τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Ρεϊνιόν και Μαρτινίκα, καθώς και τις Αζόρες, τη Μαδέρα και τις Κανάριες Νήσους) για τα οποία έχει δημιουργηθεί ειδικό λογότυπο.

✱ Τα προαιρετικά συστήματα πιστοποίησης σε εθνικό επίπεδο ή υπό τη διαχείριση ιδιωτικών φορέων μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους καταναλωτές να έχουν εμπιστοσύνη στην ποιότητα των προϊόντων που επιλέγουν.

Εκτός από τα συστήματα της ΕΕ, υπάρχουν πολλά ιδιωτικά και εθνικά συστήματα ή λογότυπα ποιότητας τροφίμων, τα οποία καλύπτουν ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και λειτουργούν μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ

Από την καμπάνια δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα ελληνικά προϊόντα. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες αναδημοσιεύεται συχνά το βίντεο για τη φάβα Σαντορίνης. «Ταξιδέψτε στο παρελθόν μέσα από ηφαιστειακές εκρήξεις και ελληνικές τραγωδίες για να μάθετε περισσότερα για αυτούς τους απλούς καρπούς από τα πορφυρά άνθη», προτρέπει η DG AGRI. Το πιάτο που προτείνεται είναι «Φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ με κάπαρη και κόκκινο κρεμμύδι», με όλες τις οδηγίες βήμα – βήμα.

Επιπλέον, στον σύνδεσμο μπορεί κάποιος να βρει στοιχεία για τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος, αλλά και να ανατρέξει στην ιστορία του και να ενημερωθεί για την παραγωγή του αναλυτικά. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε το 2010 τη μοναδική κληρονομιά της φάβας Σαντορίνης, καταχωρώντας το προϊόν στο καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).