Τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες

Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γ. Αποστολάκης σε εκδήλωση του ΓΕΩΤΕΕ

Τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες με τους δασικούς χάρτες

Την θετική εξέλιξη που σημειώθηκε με τους δασικούς χάρτες που κρατούσαν «ομήρους» αρκετούς παραγωγούς από προγράμματα πληρωμών, τονίζοντας πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει πληρωθεί το 80% των δικαιούχων, σημείωσε στην ομιλία του –στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησε το παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας- ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γεώργιος Αποστολάκης.

Ο κ. Αποστολάκης ήταν ο βασικός ομιλητής στην ενημερωτική εκδήλωση που αφορούσε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και την ορθή υποβολή τους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ «στη Θεσσαλία το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες ξεπεράστηκε χάρη στη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δασικών Υπηρεσιών. Είναι η μόνη περιοχή πανελλαδικά όπου έγινε μια διεξοδική σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων και βρέθηκε άμεσα λύση. Από τα 200.000 εμπλεκόμενα ΑΦΜ υπάρχουν σε εκκρεμότητα μόνο 7000, τα οποία είναι στη διαδικασία των εξαγορών ή των αδειοδοτήσεων. Στη Θεσσαλία είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τα παραχωρητήρια (κυρίως στα καστανοπερίβολα) έγινε μια μεγάλη προσπάθεια με τις δασικές υπηρεσίες και την σημαντική συμβολή του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και της Δ\νσης Πολιτικής Γης της Αποκεντρωμένης.

Στην τελευταία πληρωμή που έγινε πληρώθηκαν 2 εκατ για τη βασική ενίσχυση και 1 εκατ στο πρασίνισμα. Απ΄αυτά το 80% αφορούσε τις δασικές εκκρεμότητες, περίπου 1,2 εκατ στη βασική και 700.000 ευρώ στο πρασίνισμα. Κάθε φορά που μια περιοχή ανεβάσει τους χάρτες, τους ταυτοποιούμε στο σύστημα και μέσω υπόβαρου ελέγχουμε τις εκκρεμότητες. Το θετικό είναι ξεπερνιούνται τα προβλήματα με τους αναδασμούς και τα παραχωρητήρια. Μέχρι τέλος Ιουνίου προγραμματίζουμε 3 πληρωμές που αφορούν κυρίως βασική ενίσχυση και πρασίνισμα. Γενικότερα ο δασικός χάρτης θέτει το ζήτημα της νόμιμης κατοχής. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αποδείξει ότι νομίμως κατέχει την έκταση. Αν δεν αποδειχθεί αυτό, πως θα πληρώσουμε;»

Για το ΑΤΑΚ ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν 6,5 εκατ. αγροτεμάχια που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ από τα οποία τα 3 εκατ είναι ιδιόκτητα και τα 3,5 ως ενοικιαζόμενα. Από τα 3 εκατ ιδιόκτητα, μόνο 8000 δεν ταυτοποιήθηκαν τελικά. Έτσι θεωρούμε άδικη την κριτική που δεχτήκαμε για την αναγκαιότητα του ΑΤΑΚ  και θα την κρατήσουμε και φέτος στα ιδιόκτητα. Στα ενοικιαζόμενα δεν θα είναι υποχρεωτική η αναφορά του ΑΤΑΚ, αλλά θα το ζητήσουμε προαιρετικά».

Η εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με την ΠΕΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων ΑΛΦΑ)  ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρη Ντογκούλη, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από το ακροατήριο και στις εισηγήσεις των Αθ. Βαλιώτη (Διευθυντή ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας), Γεώργιου Παπαδημητρίου (Φοροτεχνικού ΓΓ ΓΕΟΦΙΝ) και Δημ. Τάντου (Γεωπόνου, Μέλος ΔΣ ΠΕΦΑ).