Ταμείο Ανάκαμψης: Πρόσθετο ΠΑΑ 3 δισ. ευρώ ζητά η Ελλάδα

✱ Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Εξισωτική, Βιολογικά, Νέοι Αγρότες και Αρδευτικά στο πακέτο μέτρων
✱ Με ευφυή γεωργία, αναδιάρθρωση καλλιεργειών και γενετική βελτίωση το άλμα της παραγωγικότητας

Με σύσσωμο το πακέτο αιτημάτων για τον αγροδιατροφικό τομέα, ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου, κατατέθηκε στις Βρυξέλλες το εθνικό προσχέδιο δράσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 32 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις και δάνεια).

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή από το οικονομικό επιτελείο, στο ελληνικό προσχέδιο εντάσσεται το πλάνο των προτεινόμενων δράσεων και έργων που κατέθεσε το ΥΠΑΑΤ και περιλαμβάνει, όπως πρώτη αποκάλυψε η «ΥΧ», εγγειοβελτιωτικά έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου, καθώς και επενδυτικά προγράμματα και δράσεις με οικολογικό και βιώσιμο πρόσημο ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει συνολικά 3,2 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός, το προσχέδιο θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσω της ΟΚΕ και της πλατφόρμας OpenGov.gr για τον επόμενο μήνα και, στη συνέχεια, θα συζητηθεί στην τελική του μορφή και στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, θα έχει πραγματοποιηθεί η αναλυτική αξιολόγηση των έργων και των προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε –όπως εκτιμάται– έως τα μέσα Μαρτίου να έχουν «κλειδώσει» τα μέτρα και οι δράσεις που θα μπορεί να τρέξει η χώρα. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, προϋπόθεση για θετική αξιολόγηση από την ΕΕ αποτελεί η αποτελεσματική συμβολή του προσχεδίου στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο είναι δομημένο με βάση συγκεκριμένους κεντρικούς άξονες, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση, η ανταγωνιστικότητα κ.ά., κάτω από τους οποίους αναπτύσσονται τα προτεινόμενα προγράμματα και έργα. Ανάμεσα σε αυτά και εκείνα του αγροδιατροφικού τομέα.

Στο διά ταύτα, η Ελλάδα καλεί την ΕΕ να εγκρίνει:

 Το πρόγραμμα αγροπεριβαλλοντικών υποδομών, ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου, που περιλαμβάνει φράγματα, λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες που αξιοποιούν το βρόχινο νερό, αλλά και «έξυπνα» κλειστά αρδευτικά δίκτυα με τηλεμετρίες και εξ αποστάσεως διαχείριση, που παρέχουν επίσης τη δυνατότητα μέτρησης σε πραγματικό χρόνο της ποιότητας του νερού που κατευθύνεται στα χωράφια.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τις παραγωγικές περιοχές της επικράτειας και αφορά «ώριμα έργα» που θα ολοκληρωθούν μέσω ΣΔΙΤ.

Επενδυτικές και αναπτυξιακές δράσεις, δημόσιας δαπάνης 1,8 δισ. ευρώ, που στοιχειοθετούν, κατά κάποιον τρόπο, ένα νέο «μικρό ΠΑΑ». Το σκέλος αυτό περιλαμβάνει νέα Σχέδια Βελτίωσης, πρόγραμμα Μεταποίησης, πρόγραμμα Leader με έμφαση στον αγροτουρισμό, πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών, επενδυτικά προγράμματα στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, Βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία και Εξισωτική, καθώς και πρόγραμμα εξωστρέφειας για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντάσσονται, επίσης, προγράμματα ευρείας αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και γενετικών βελτιώσεων ως μέσα ενός άλματος για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των αποδόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΑΑΤ είχε αιτηθεί και δασικές δράσεις (υπενθυμίζεται ότι τα υπομέτρα του τρέχοντος ΠΑΑ αποδυναμώθηκαν, καθώς τα κονδύλια μεταφέρθηκαν για την υλοποίηση του έκτακτου μέτρου υπέρ των ελαιοπαραγωγών). Με βάση, πάντως, τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, το μικρό αυτό ΠΑΑ –εάν εγκριθεί στο σύνολό του– αναμένεται, εάν συνυπολογιστούν και οι ιδιωτικές δαπάνες, να οδηγήσει σε συνολικές επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ.

Ψηφιακή μετάβαση του αγροδιατροφικού τομέα, με την υλοποίηση δράσεων ευφυούς γεωργίας στις παραγωγικές περιοχές της χώρας και ψηφιοποίησης των Οργανισμών που υπάγονται στο ΥΠΑΑΤ. Ο εν λόγω σχεδιασμός έχει υλοποιηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.

Τον πρώτο σκόπελο για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας το ΥΠΑΑΤ μόλις τον ξεπέρασε, ωστόσο η Κομισιόν είναι εκείνη που θα δώσει το «πράσινο φως» για τα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Έχοντας εξασφαλίσει ήδη ποσό ύψους 371,1 εκατ. ευρώ από τα 8,07 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για την Αγροτική Ανάπτυξη στο πλαίσιο του Next Generation EU, για τα έτη 2021 και 2022, το επιτελείο στην Πλατεία Βάθη είναι πλέον σε θέση και έχει την ευθύνη να ξεκινήσει έναν πρώιμο σχεδιασμό, με εναλλακτικά σενάρια υλοποίησης για το αύριο του αγροδιατροφικού τομέα και τη στήριξη των παραγωγών.

Σχέδιο αναδιάρθρωσης καλλιεργειών

Τι θα γίνει με τα πυρηνόκαρπα

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελληνική πρόταση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», στο εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας των πυρηνόκαρπων. Με βάση τον σχεδιασμό, που έχει ετοιμαστεί στο ΥΠΑΑΤ, η πρόταση περιλαμβάνει την ποιοτική αναβάθμιση των καλλιεργούμενων ποικιλιών και την εφαρμογή νέου τρόπου καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο αφορά την προώθηση και εφαρμογή της γραμμικής καλλιέργειας (παλμέτα), η οποία εφαρμόζεται κυρίως στις νέες φυτεύσεις μήλων, κερασιών και ροδάκινων σε προηγμένες αγροτικά χώρες. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ισχύοντα τρόπο καλλιέργειας, που εφαρμόζεται για παράδειγμα στα ροδάκινα, το λεγόμενο «κύπελλο», δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών και η χρήση σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών που αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν το κόστος παραγωγής.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα προβλέπεται η αναδιάρθρωση των ποικιλιών, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών ποικιλιών κρίνονται σήμερα ακατάλληλα για τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς.

Τέλος, σχεδιάζεται η πρόταξη ειδών φρούτων που πρέπει να καλλιεργηθούν, στα οποία είναι ελλειμματική η Ελλάδα και, άρα, τα εισάγει, όπως, για παράδειγμα, τα μανταρίνια για βιομηχανική χρήση και τα αχλάδια. Με βάση το ρεπορτάζ, βασικό συστατικό των παραπάνω είναι η υποχρεωτική ενσωμάτωση των διαθέσιμων καινοτομιών, όπως αυτές της ευφυούς γεωργίας.

Όλα τα προαναφερθέντα συνιστούν ένα συνολικό πακέτο αναδιάρθρωσης, το οποίο οφείλει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος, ώστε να μπορέσει να λάβει και την προβλεπόμενη ενίσχυση.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 – μπορείτε να την διαβάσετε ψηφιακά