Ταμείο Εγγυήσεων: Έσπασαν το φράγμα των 30 εκ. ευρώ οι νέες χρηματοδοτήσεις

Με τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες στο νεοσύστατο εργαλείο των Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του ΥΠΑΑΤ, η «ΥΧ» συγκέντρωσε τα επικαιροποιημένα στοιχεία των επιδόσεων του έτερου εργαλείου χρηματοδότησης, του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ). Πρόκειται για το εργαλείο που «άνοιξε» τη ροή της χρηματοδότησης και συνέβαλε στην πραγματοποίηση επενδύσεων για αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω εργαλείο, που μετράει περίπου δυόμισι χρόνια λειτουργίας, έχει διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και μπορεί να χορηγήσει δάνεια με μειωμένες έως μηδενικές εξασφαλίσεις για ποσά από 10.000 ευρώ μέχρι 5.000.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από 1 έως 15 έτη.

ΤΕΑΑ: Πάνω από 30 εκατ. ευρώ εκταμιεύσεις στις αρχές του 2023

Σύμφωνα με τα προσωρινά μη επεξεργασμένα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2023 (Ιανουάριος – Μάρτιος 2023) έχουν καταγραφεί 32,6 εκατ. ευρώ συμβασιοποιημένα δάνεια και 30.200.000 ευρώ εκταμιεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι το εργαλείο κινείται περίπου με εκταμιεύσεις 15 εκατ. ευρώ ανά έτος, στατιστικό που θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό από το υπουργείο και με δεδομένο ότι το εργαλείο «έχει ακόμα μέλλον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση το ΤΕΑΑ θεωρείται αρκετά ελκυστικό από μεταποιητικές επιχειρήσεις λόγω του ύψους των ποσών που δύναται να χορηγήσει σε σύγκριση με το… αδερφάκι του Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) το χρηματοδοτικό εργαλείο που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ).

ΤαΜιΔΑΕ: Δελεαστικό για τους «μικρομεσαίους»

Ωστόσο, το ΤαΜιΔΑΕ έχει ήδη διαγράψει μια άκρως ικανοποιητική πορεία με το ενδιαφέρον των δανειοληπτών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οδεύει σε τροχιά εξάντλησης του αρχικού «κουμπαρά» του, χωρίς ακόμη να έχει συμπληρωθεί ούτε ένας χρόνος λειτουργίας του.

Υπενθυμίζεται, όπως έγραφε η «ΥΧ» στα μέσα Ιουλίου, ότι «πλέον ο αιτούμενος προϋπολογισμός, ανεξαρτήτως έγκρισης, έχει ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι το ενδιαφέρον των δανειοληπτών παραμένει εξίσου υψηλό –αν όχι υψηλότερο– και, δεύτερον, ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι διαθέσιμοι πόροι θα εξαντληθούν».

«Τα δάνεια ύψους από 3.000 έως 25.000 με ακόμα και μηδενικό επιτόκιο, σε μια οικονομική συγκυρία όπως αυτή που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές του 2023 καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική τη χρήση του εργαλείου, ιδιαίτερα για μικρούς και μεσαίους αγρότες», δηλώνουν στην «ΥΧ» τραπεζικοί κύκλοι και μελετητές.