Τανζανία: Γεωργία & κτηνοτροφία διώχνουν τους τελευταίους πληθυσμούς κυνηγών-τροφοσυλλεκτών

hadza-tanzania
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στην Τανζανία, μία από τις τελευταίες φυλές κυνηγών-τροφοσυλλεκτών αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εκτοπισμού.

Ο λαός των Χάζντα ζει εδώ και χιλιάδες χρόνια στην περιοχή των ξηρών λόφων που εκτείνεται ανάμεσα τις όχθες της αλμυρής λίμνης Eyasi και τα υψίπεδα της κοιλάδας Rift, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Μέχρι πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, ο τρόπος ζωής τους δεν διέφερε σχεδόν σε τίποτα από αυτόν των προγόνων τους.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Σήμερα, από τον συνολικό πληθυσμό των περίπου 1.000 ιθαγενών, μόλις 100 με 300 εξακολουθούν να κυνηγούν και να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού τους, ενώ οι υπόλοιποι ασχολούνται κυρίως με την τροφοσυλλογή.

Πλέον, οι Χάζντα βλέπουν την πατρογονική τους γη να καταπατάται από τους βοσκούς, των οποίων τα βοοειδή καταναλώνουν το νερό και βόσκουν στα λιβάδια τους, τους αγρότες να εκκαθαρίζουν τις δασικές εκτάσεις, προκειμένου να καλλιεργήσουν, και την κλιματική αλλαγή να αποξηραίνει τα ποτάμια, με ό,τι επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για τη βλάστηση της περιοχής.

Οι δύσκολες αυτές συνθήκες οδηγούν μακριά τις αντιλόπες, τα βουβάλια και άλλα άγρια ​​ζώα που κυνηγούν οι Χάζντα. Παρότι η φυλή έχει αποδειχθεί ανθεκτική στο παρελθόν, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τώρα οι απειλές είναι περισσότερες και συντονισμένες.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress