Οι τάσεις των διατροφικών δηλητηριάσεων στην Ευρώπη

Θετική η εικόνα στην Ελλάδα για σαλµονέλα και λιστέρια, άγνωστο το τοπίο για καµπυλοβακτηρίωση

dilitiriaseis-europi-salmonela

Η µείωση –ή η σταθεροποίηση– που είχε καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στις δηλητηριάσεις που προέρχονται από το φαγητό στην Ευρώπη φαίνεται πως έχει πάρει διαφορετική πορεία, σύµφωνα µε την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ζωονόσους. Μετά την παρακολούθηση σε 37 ευρωπαϊκές χώρες το 2016, η έκθεση κατέγραψε ότι οι µολύνσεις όπως η καµπυλοβακτηρίωση, η λιστερίωση και η σαλµονέλωση είναι στην πραγµατικότητα όλο και πιο διαδεδοµένες.

Σύµφωνα µε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων (EFSA), η καµπυλοβακτηρίωση καταγράφηκε πιο συχνά από τις υπόλοιπες ζωονόσους και µόλυνε 246.307 άτοµα. Αυτό σηµαίνει ότι υπήρξε αύξηση κατά 6,1% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος. Σύµφωνα µε την έκθεση, η Ελλάδα είναι η µόνη χώρα στην οποία δεν υπάρχει σύστηµα επιτήρησης της εν λόγω ασθένειας. Αυτό σηµαίνει πως το πρόβληµα παραµένει άγνωστο, καθώς η Ελλάδα δεν παρουσίασε στοιχεία.

Λιστέρια

Ωστόσο, οι λοιµώξεις µε λιστέρια, που εκδηλώνονται κυρίως από την κατανάλωση ακατάλληλων επεξεργασµένων κρεάτων και από µη παστεριωµένα γαλακτοκοµικά προϊόντα, βρέθηκαν να είναι οι πιο σοβαρές, προκαλώντας την υψηλότερη νοσηλεία (97%) στην Ευρώπη και ποσοστά θνησιµότητας, οδηγώντας σε 247 θανάτους. Αυτές οι λοιµώξεις αυξήθηκαν κατά 9,3% το 2016, αλλά στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η λιστέρια σπάνια υπερέβη τα όρια ασφάλειας στα έτοιµα για κατανάλωση τρόφιµα. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα κρούσµατα σηµείωσαν µείωση σε σχέση µε το 2015.

Σαλµονέλα

Ενώ η λιστέρια επηρέασε κυρίως άτοµα ηλικίας 64 ετών και άνω, ένα πιο κοινό βακτήριο που επηρεάζει τον γενικό πληθυσµό είναι η σαλµονέλα. Συχνά συνδέεται µε την κατανάλωση προϊόντων πουλερικών, η οποία είναι αυξηµένη στην Ευρώπη και, εποµένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο αριθµός των κρουσµάτων σαλµονέλας έχει αυξηθεί.

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσµατα µειώθηκαν την περίοδο 2012-2015, το 2016 παρατηρήθηκε αύξηση, καθώς σηµειώθηκαν 94.530 περιπτώσεις σαλµονέλωσης σε ανθρώπους στην ΕΕ. Αξίζει, όµως, να τονιστεί πως η Ελλάδα βρίσκεται ανάµεσα στις χώρες µε τα χαµηλότερα ποσοστά µολύνσεων.

Η σαλµονέλα enteritidis είναι ο πιο διαδεδοµένος τύπος σαλµονέλας, που αντιπροσωπεύει το 59% όλων των περιπτώσεων σαλµονέλωσης στην ΕΕ. Από το 2014, τα κρούσµατα αυξήθηκαν κατά 3% στους ανθρώπους, µε τα αβγά να καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου.
«Η µείωση της σαλµονέλας απέδειξε την επιτυχία του συστήµατος ασφάλειας τροφίµων της ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι πρόσφατες εκρήξεις του S. enteritidis στους ανθρώπους και τα πουλερικά συνέβαλαν στη µεταβολή αυτής της τάσης», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήµονας της EFSA, Μάρτα Χούγκας, και τόνισε πως οι περαιτέρω έρευνες των αρµόδιων αρχών στον τοµέα της δηµόσιας υγείας και της ασφάλειας των τροφίµων θα είναι κρίσιµες για την κατανόηση των λόγων που οδήγησαν στην αύξηση.