Taste Xanthi: Ανάδειξη των γεύσεων της Ξάνθης με την υπογραφή των Άντζελας Γκερέκου και Βαγγέλη Δρίσκα

Πολύτιμος αρωγός ο διάσημος Θρακιώτης σεφ
07/06/2025
3' διάβασμα
taste-xanthi-anadeixi-ton-gefseon-tis-xanthis-me-tin-ypografi-ton-antzelas-gkerekou-kai-vangeli-driska-354905

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαΐου στη Δημοτική Αγορά Ξάνθης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Taste Xanthi. Το Επιμελητήριο Ξάνθης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης, με τη συνδιοργάνωση και την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, του Δήμου Ξάνθης και υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού διοργάνωσαν την εναρκτήρια δράση του «Γεύση Ξάνθης – Taste Xanthi». Την επίσημη έναρξη κήρυξε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, η οποία υποστήριξε ότι με τη συγκεκριμένη εκδήλωση τέθηκαν τα θεμέλια για να γίνει θεσμός.

Πολύτιμος αρωγός ήταν ο διάσημος Θρακιώτης σεφ Βαγγέλης Δρίσκας, ο οποίος ταξίδεψε το κοινό στην πολυπολιτισμική γαστρονομία της Ξάνθης, αναδεικνύοντας την τοπική παράδοση μέσα από τρεις συνταγές, με πρωταγωνιστή τον καβουρμά. Ο κ. Δρίσκας σχολίασε ότι πρόκειται για την αρχή μιας νέας προσπάθειας, που φιλοδοξεί να είναι ένας καινούργιος θεσμός, η οποία θα γιορτάζει τα τοπικά προϊόντα.

Γεννημένος στην Κομοτηνή, με συγγενείς στην Ξάνθη, ο ίδιος γνωρίζει άριστα τα τοπικά προϊόντα και, φυσικά, τον καβουρμά. «Ο καβουρμάς ήταν στο εβδομαδιαίο μας τραπέζι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

1.500 μερίδες για το κοινό

Ο γνωστός σεφ μαγείρεψε μπροστά στο κοινό, εξηγώντας τη διαδικασία παρασκευής των πιάτων. Τα τρία πιάτα ήταν χυλοπίτες με σάλτσα καβουρμά και σάλτσα βασιλικού, ρολάκια με γέμιση καβουρμά και ομελέτα με τορτίγια και καβουρμά.

Οι συνταγές παρασκευάστηκαν με προϊόντα τοπικών παραγωγών. Αρωγοί του ήταν σπουδαστές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι μαγείρεψαν τις συνταγές σε 1.500 μερίδες που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες. Στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς φιλοξενήθηκαν επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων, συμβάλλοντας στο να δημιουργηθεί μια εικόνα για την πλούσια γαστρονομία του τόπου.

Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, τόνισε ότι ο πρωταγωνιστής «είναι τα προϊόντα του τόπου μας, της Ξάνθης» και ευχήθηκε να έχουν τη θέση τους και στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας».

Νέοι δρόμοι

Η κα Γκερέκου χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι «μπορεί να σηματοδοτήσει έναν καινούργιο δρόμο για την ανάδειξη μιας ταυτότητας της Ξάνθης». Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η ίδια δήλωσε ότι η πόλη στην οποία περιηγήθηκε της επεφύλαξε εκπλήξεις, όπως το Μουσείο Σκιάς.

«Σε μια πόλη με ιστορικές και πολιτιστικές μνήμες, διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, καθώς και οι νέοι, που συνεχίζουν να παράγουν κάτω από δύσκολες συνθήκες», σχολίασε. Μετέφερε, επίσης, την άποψη πως περιοχές που δεν ανέπτυξαν ιδιαίτερη τουριστική αγορά, «μπορούν να προτάξουν προϊόντα θεματικά και μοναδικά, με τοπικές ταυτότητες, και να δημιουργηθεί μια τοπική ανάπτυξη ήπιας μορφής, δεμένη με τον τόπο και την αυθεντικότητα για όλον τον χρόνο».

Εξήγησε, δε, ότι αυτό αφορά τόσο την Ξάνθη όσο και τις άλλες περιοχές της περιφέρειας, καθώς οι επισκέπτες επιζητούν να γνωρίσουν μια άλλη εμπειρία. «Είμαι εδώ για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε και μαζί με ειδικούς να γίνει πράξη ένας νέος χάρτης που να προκαλεί και να προσκαλεί νέους επισκέπτες στην Ξάνθη ή την κάθε περιοχή που θέλει να αναπτύξει τη δική της τουριστική ταυτότητα».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: