Ταβάνι χτυπάνε οι ευρωπαϊκές εισαγωγές καλαμποκιού

Περιζήτητο το ουκρανικό, οι εξαγωγές του οποίου διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με πέρυσι

cereal-corn-crop

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, οι εισαγωγές αραβοσίτου στην ΕΕ για την περίοδο 2018/2019 ήταν 38,6% υψηλότερες σε σχέση με πέρσι, έχοντας φτάσει τoυς 20,1 εκατομμύρια τόνους και έχοντας ξεπεράσει το ρεκόρ του 2017/2018, αν και η σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί. Περισσότερο από το μισό εισαγόμενο καλαμπόκι προέρχεται από την Ουκρανία, που σχεδόν διπλασίασε τις εξαγωγές της σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρονιά (+95,8%).

Οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι και κυρίως αυτοί της Δυτικής Ευρώπης εκμεταλλεύτηκαν μια καλή παραγωγική χρονιά για την Ουκρανία, για να αναπληρώσουν τα αποθέματα ζωοτροφών, που ήταν ελλειμματικά, μετά τις ξηρασίες του περασμένου καλοκαιριού. Στη στροφή στο καλαμπόκι συνέβαλε και το γεγονός ότι φέτος οι τιμές σε κτηνοτροφικό σιτάρι και κριθάρι παρουσιάζουν άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές.

Πτώση στις στρεμματικές αποδόσεις βλέπουν οι ειδικοί

Πέρσι, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις σε άλλες μεγάλες καλλιέργειες από την καλοκαιρινή ξηρασία, στο καλαμπόκι φαίνεται ότι ο αντίκτυπος ήταν πιο περιορισμένος, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών στις χώρες του Νότου, που έχουν παραδοσιακά υψηλές στρεμματικές αποδόσεις (Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία) και «κάλυψαν» τις απώλειες χωρών όπως η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία.

Για τη φετινή χρονιά, αν και οι πρώτες ενδείξεις από το εγχώριο μέτωπο δείχνουν πτώση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αραβοσίτου, στην ΕΕ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, οι παραγωγοί στρέφονται στο καλαμπόκι, εις βάρος των τεύτλων και της ελαιοκράμβης. Μάλιστα, οι αναλυτές της Strategie Grains προβλέπουν αύξηση 2% στην πανευρωπαϊκή παραγωγή αραβοσίτου, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 63,1 εκατ. τόνους.

Χώρα Αξία(€) Ποσότητα(kg)
Βουλγαρία 63.577.969 361.431.246
Ρουμανία 23.358.284 146.470.493
Μολδαβία 15.619.176 95.145.932
Ρωσία 13.283.577 74.574.841
Γαλλία 12.149.873 14.236.689
Ανεβαίνει το καλαμπόκι εις βάρος της ελαιοκράμβης

Σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις πανευρωπαϊκά, η Strategie Grains εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 4% σε σχέση με τα 87 εκατ. στρέμματα της προηγούμενης σεζόν, ξεπερνώντας τα 90 εκατ. στρέμματα. Στη Γαλλία, σύμφωνα με την εθνική ένωση καλλιεργητών αραβοσίτου (AGPM) οι εκτάσεις αναμένεται να αυξηθούν φέτος 3%-4%, που θα είναι η πρώτη αύξηση μετά το 2013.

Στη Γερμανία, η αντίστοιχη ένωση συνεταιρισμών DGRV εκτιμά ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα αυξηθούν κατά 9%, φτάνοντας τα 4,5 εκατ. στρέμματα. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει και στη σημαντική πτώση της ελαιοκράμβης, που είδε τις φυτεύσεις της να μειώνονται κατά 25%. Στην Πολωνία, οι εκτάσεις αναμένονται σταθερές σε σχέση με πέρσι, λίγο πάνω από τα 6 εκατ. στρέμματα. Πάντως, για φέτος, οι αναλυτές της Strategie Grains προβλέπουν ότι οι αποδόσεις στις χώρες του Νότου θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή χρoνιά.

Μέχρι και 21 λεπτά το κτηνοτροφικό στον έμπορο

Με τον έμπορο Θανάση Φάκα από τη Λάρισα συνομίλησε η «ΥΧ», αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά αραβοσίτου. «Εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχουν ακόμα αποθέματα στην αγορά για το ελληνικό καλαμπόκι. Οι περισσότερες πράξεις που γίνονται αυτή την περίοδο είναι στα 19 – 20 λεπτά και κάποιες φτάνουν και τα 21 λεπτά». Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι τιμές αυτές είναι αρκετά υψηλότερες από τον μέσο όρο των πράξεων που έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα του έτους. Κτηνοτρόφος με μεγάλη μονάδα από τις Σέρρες ανέφερε στην «ΥΧ» ότι μπορεί να προμηθευτεί καλαμπόκι απευθείας από παραγωγό στα 16,5 λεπτά ή να πληρώσει 2-3 λεπτά παραπάνω, για να το αγοράσει από εταιρεία πώλησης ζωοτροφών, που παρέχει την εγγύηση ότι το προϊόν είναι απαλλαγμένο από αφλατοξίνες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΕΕ, ο κ. Φάκας ανέφερε: «Πράγματι, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης υπάρχει ανάγκη για καλαμπόκι, εξαιτίας και της ξηρασίας του καλοκαιριού. Να πούμε εδώ όμως ότι το κόστος παραγωγής για έναν Ουκρανό καλλιεργητή είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με του Ευρωπαίου και του Έλληνα αγρότη». Ρωτήσαμε τον ίδιο αν βλέπει αντίστοιχη άνοδο και στις ελληνικές εισαγωγές αραβοσίτου. «Στην Ελλάδα δεν προβλέπεται να έχουμε σημαντική διαφοροποίηση στις εισαγωγές μας, καθώς οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας».

Αναφορικά με τους λόγους που μας καθιστούν διαχρονικούς εισαγωγείς καλαμποκιού από γειτονικές μας χώρες, ο Λαρισαίος έμπορος μας είπε: «Κανείς δεν ξεκινάει με τη λογική να πάρει καλαμπόκι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά δεν υπάρχει η οργάνωση και οι ποσότητες για να τροφοδοτηθούν όσοι το χρειάζονται. Μια τάση που παρατηρείται τελευταία, είναι “μικρότεροι” παραγωγοί από τη Βουλγαρία που έρχονται και πωλούν απευθείας καλαμπόκι στους κτηνοτρόφους, χωρίς να μεσολαβεί κάποιος ενδιάμεσος».