Τάξη σε δακοκτονία, ΟΠ, πληρωμές κτηνιάτρων και τακτοποίηση αγροτικών γαιών επιχειρεί το ΥΠΑΑΤ

Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία που φέρνει στο φως η «ΥΧ»

Λύσεις στο φλέγον ζήτημα της δακοκτονίας επιχειρεί να φέρει τροπολογία του ΥΠΑΑΤ, η οποία αναμένεται να κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Με τις αλλαγές που προωθούνται, στόχος είναι η άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου να ξεκολλήσει η διαδικασία των δολωματικών ψεκασμών, που αυτήν τη στιγμή έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ελαιοπαραγωγούς. Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αλλαγές έρχονται και στον τρόπο σύστασης των Ομάδων Παραγωγών (σ.σ. με την δυνατότητα έκδοσης ΑΦΜ εκτός των υφιστάμενων συνεταιριστικών οργανώσεων), την πληρωμή των κτηνιάτρων των περιφερειών αλλά και την παραχώρηση χρήσης των γεωργικών εκτάσεων σε αγρότες ή ανέργους στο Έλος Κλειδίου, στην Κάρλα και στην Αγουλινίτσα.

Το μεγάλο πρόβλημα της καταπολέμησης του δάκου κάθε χρόνο έχει άμεση σχέση με την ποιότητα και την παραγόμενη ποσότητα του ελαιοκάρπου. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πρακτικές έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, αλλά και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από εσφαλμένες πρακτικές στη διαχείριση της δακοκτονίας.

Με την τροπολογία αυτή, θα δίνεται η δυνατότητα στους εμπλεκόμενους φορείς να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά προβλήματα, με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», με την τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 44 του ν. 4325/2015, δίνεται η δυνατότητα πριν από την ολοκλήρωση της υπογραφής συμβάσης της Οικονομικής Επιτροπής να μπορεί να αναλάβει την εκτέλεση του έργου ο μειοδότης. Κατ’ εξαίρεση, για το έτος 2017, διατηρείται σε ισχύ η παραπάνω παράγραφος στους προσωρινούς μειοδότες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την υπογραφή των οικείων συμβάσεων. Η παρέκκλιση του προβλεπόμενου πλαισίου δικαιολογείται, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έγκαιρα η διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας. Είναι γνωστό ότι η δακοκτονία παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες κατά την εφαρμογή της. Η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί καθοριστική για την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου, επιφέροντας ανυπολόγιστες ζημιές στον τομέα των ελαιοκαλλιεργειών.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή στον τομέα της δακοκτονίας προστίθεται στην τρίτη παράγραφο του άρθρου 44 του ίδιου νόμου και αφορά τη δυνατότητα επέκτασης της ρύθμισης της παραγράφου 1 και στον διαγωνισμό προμήθειας υλικών δακοκτονίας για το έτος 2017. Στόχος αυτής της τροπολογίας είναι να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία του διαγωνισμού, ακόμη και χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η διαδικασία του προ-συμβατικού ελέγχου.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί