«Η ταχύτητα μετάβασης σε αναγεννητικές πρακτικές πρέπει να τριπλασιαστεί»

✱ Κατεπείγον αίτημα των «μεγάλων» της αγροβιομηχανίας ενόψει COP27 ✱ Εταιρική περιβαλλοντική ευθύνη, ή... στάχτη στα μάτια;

Οι εταιρείες τροφίμων και οι κυβερνήσεις πρέπει να ενώσουν άμεσα τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν τις παγκόσμιες αγροτικές πρακτικές, ειδάλλως κινδυνεύουν να «καταστρέψουν τον πλανήτη», σύμφωνα με δημοσίευση που υπογράφουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της παγκόσμιας αγροδιατροφής.

Η έκθεση συντάχθηκε από μια επιστημονική ομάδα εργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Βιώσιμων Αγορών (SMI), ενός παγκόσμιου δικτύου διευθυνόντων συμβούλων με αντικείμενο κλιματικά ζητήματα, το οποίο συστάθηκε από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ της Μ. Βρετανίας.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές από τις μεγαλύτερες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις στον κόσμο έχουν υπερασπιστεί τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. Η αναγεννητική γεωργία, για την οποία έχουν δεσμευθεί πολλοί εταιρικοί κολοσσοί, διέπει πλέον το 15% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Ωστόσο, ο ρυθμός της μετάβασης παραμένει «πολύ αργός», διαπιστώνει –ενόψει COP27– η έκθεση, και πρέπει να τριπλασιαστεί μέχρι το 2030 για να έχει ο πλανήτης πιθανότητες να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Την έκθεση υπογράφουν οι Bayer, Mars, McCain Foods, McDonald’s, Mondelez, Olam, PepsiCo, Waitrose και άλλες γνωστές εταιρείες. Αυτές αντιπροσωπεύουν ένα πανίσχυρο εταιρικό σύνολο με τεράστια πολιτική επιρροή, το οποίο δύναται να διαμορφώσει νέες τάσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Περιλαμβάνει, επίσης, σύμφωνα με τους επικριτές του, μερικές από τις πλέον υπαίτιες εταιρείες για την κακοδιαχείριση του κλίματος. Κάποιοι εξ αυτών, σύμφωνα με την Guardian, δεν δίστασαν να αποκαλέσουν την έκθεση «προπέτασμα καπνού», κατηγορώντας τις εταιρείες ότι είναι απίθανο να αντιμετωπίσουν την πραγματική κρίση.