Τελευταία στιγμή οι πληρωμές των Αγροπεριβαλλοντικών – Στο «περίμενε» 32.000 δικαιούχοι

Τα χρονικά του περιθώρια εξαντλεί τελικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή των ενισχύσεων των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και των Βιολογικών, καθώς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πληρωμή των δικαιούχων μετατίθεται για τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 32.000 δυνητικοί δικαιούχοι των παραπάνω μέτρων θα πρέπει να κάνουν περαιτέρω υπομονή, προκειμένου να λάβουν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σταδιακής πληρωμής κάποιων μέτρων από σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου.

Οι πληρωμές αφορούν:

✱ Βιολογικά (Βιολογική Γεωργία – Βιολογική Κτηνοτροφία), με τους δυνητικούς δικαιούχους να ανέρχονται σε 14.000 περίπου.

✱ Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα, με τους δυνητικούς δικαιούχους να ανέρχονται σε περίπου 4.000.

✱ Μέθοδος σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), με περίπου 9.500 δυνητικούς δικαιούχους.

✱ Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες, με 800 δυνητικούς δικαιούχους.

✱ Προστασία Άγριας Ορνιθοπανίδας, με περίπου 650 δικαιούχους.

✱ Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, με περίπου 1.200 δυνητικούς δικαιούχους.

✱ Διατήρηση Αμπελοκομικής Πρακτικής στον Αμπελώνα νήσου Θήρας με 600 περίπου δυνητικούς δικαιούχους.

✱ Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων, με περίπου 850 δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των δυνητικών δικαιούχων δεν αντιστοιχεί στον ακριβή αριθμό των παραγωγών που θα πληρωθούν, καθώς αναμένονται κάποιες απώλειες (μη υποβολή αίτησης πληρωμής, λάθη κ.ά.).

Μετά τις 20/12

Εν τω μεταξύ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε ότι προχωρά «στη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2020». Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν έγγραφες παρατηρήσεις έως τις 20 Δεκεμβρίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΣΔΕ. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξαρχής είχε γράψει η «ΥΧ», η μεγάλη πληρωμή (Πρασίνισμα, Ενίσχυση Νέων Γεωργών και εξόφληση Βασικής) θα πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου. Κι αυτό, με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει ξαφνική ειδοποίηση του Οργανισμού προς τα ΚΥΔ για τυχόν νέες… διορθώσεις. Ήδη, εδώ και δέκα περίπου ημέρες, τα ΚΥΔ προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις διορθώσεις (σε ΑΤΑΚ και ιδιοκτησιακό), ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την προκαταβολή, που αφορά πάνω από 50.000 δικαιούχους. Μάλιστα, ΚΥΔ εκφράζουν την ανησυχία ότι εάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφασίσει να προβεί σε περαιτέρω βελτιώσεις την τελευταία στιγμή, αυτό θα σημαίνει ότι η μεγάλη πληρωμή θα πρέπει να μετατεθεί για αργότερα.

Με βάση τα όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, να υπενθυμίσουμε ότι η Εξισωτική του έτους 2021 θα χορηγηθεί μετά τα Χριστούγεννα. Πριν από λίγες ημέρες, το ΥΠΑΑΤ τροποποίησε τα ποσά δημόσιας δαπάνης της πρόσκλησης για φέτος, ανεβάζοντας το σύνολο σε 272 εκατ. ευρώ. Αυξημένη η δημόσια δαπάνη είναι για τα υπομέτρα 13.1 και 13.3 (194 εκατ. ευρώ και 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ μειωμένη για το 13.2 (67 εκατ. ευρώ).

Μέσα Δεκεμβρίου η προδημοσίευση των Βιολογικών

Στην προδημοσίευση της νέας πρόσκλησης για τα Βιολογικά, με προϋπολογισμό ύψους 490 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ». Όπως δήλωσε στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όλα είναι σχεδόν έτοιμα ώστε να καταρτιστούν τα βασικά σημεία της επικείμενης πρόσκλησης, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα οι ενδιαφερόμενοι.

Η πρόσκληση θα δημοσιευτεί τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, ενώ η αίτηση στήριξης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ 2021. Όσο για τη νέα πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης, επιβεβαιώνεται το αρχικό ρεπορτάζ της «ΥΧ» ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί μέσα στο 2021. Συγκριμένα, η Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» θα τρέξει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των δικαιούχων της 3ης πρόκλησης των Νέων Αγροτών.