Στα τέλη Απριλίου μπαίνει σε λειτουργία το σύστημα ραντάρ στο Σέιχ Σου για την πρόληψη πυρκαγιών

Ενα καινοτόμο έργο για τα δάση και την πρόληψη από τις πυρκαγιές τρέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει καταρτίσει για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη από τις πυρκαγιές. Για αρχή, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, έως τα τέλη Απριλίου 2024, ένα σύστημα ραντάρ στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, για την παρακολούθησή του και την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στη συνέχεια, το συγκεκριμένο σύστημα πρόκειται να επεκταθεί σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τρία ραντάρ

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο δασολόγος, γενικός διευθυντής Προγραμματισμού και Υποδομών της περιφέρειας και συντονιστής της Κρατικής Αρωγής στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Στεργιάδης, τα τρία ραντάρ έχουν τοποθετηθεί, οι δοκιμές έχουν γίνει και αναμένεται η ρευματοδότησή τους έως τις 30 Απριλίου και η παράδοση του συστήματος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι δύο κεραίες ραντάρ και το τρίτο κινητό μέρος καλύπτουν όλη την επιφάνεια του Σέιχ Σου, δηλαδή και τα 30.000 στρ. σε 24ωρη βάση και 365 ημέρες τον χρόνο.

«Ξεκινώντας τη νέα αντιπυρική περίοδο, από τον προσεχή Μάιο, θα ελεγχθεί η λειτουργικότητα του συστήματος και κατά πόσο αποδίδει τα πρέποντα σε όλη τη διάρκειά της, έτσι ώστε τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης να επεκταθούν και σε άλλες ΠΕ, όπως της Χαλκιδικής και Πιερίας», σημειώνει ο κ. Στεργιάδης.

Προσθέτει, ακόμη πως ήδη η ΠΕ Σερρών έχει προμηθευτεί κινητό ραντάρ για τα δάση του Σιδηροκάστρου, ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση των πυρκαγιών σχεδόν σε μηδενικό χρόνο. «Πάνω στο λεπτό θα γνωρίζουμε επακριβώς το σημείο και την κατά το δυνατόν συντομότερη διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε όταν έχουμε μια πυρκαγιά εν τη γενέσει της να μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα», επισημαίνει ο κ. Στεργιάδης.

Όπως, λέει, επίσης, τέτοιες καινοτόμες δράσεις θα συνεχιστούν, ενώ σημειώνει πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μπροστά στην απορρόφηση των κονδυλίων και πως είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις όποιες ανάγκες προκύψουν στον αγροτικό τομέα, καθώς μέσα από τις επενδύσεις που έχει κάνει, τα προγράμματα που υπάρχουν από τη Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού και Υποδομών, αλλά και τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει με φορείς, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του γεωργικού τομέα της περιοχής.