Τέλη Απριλίου η προκαταβολή σύνταξης για περισσότερους από 12.000 αγρότες

Από ασφαλισμένους που βρίσκονται σε αναμονή τουλάχιστον 12 μήνες η πλειονότητα των αιτήσεων

Μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες που είναι σε αναμονή πάνω από 12 μήνες για την έκδοση της κύριας σύνταξής τους και μικρότερη από τους «νεότερους» (ως προς τον χρόνο υποβολής του αιτήματός τους) συνταξιούχους είχε, όπως αναμενόταν άλλωστε, το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», από τις συνολικά 12.314 οριστικές αιτήσεις από ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (σ.σ. οι περισσότερες από κάθε άλλο Ταμείο), που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα του e- ΕΦΚΑ μέχρι την Τετάρτη 31 Μαρτίου, οι 7.200 αφορούσαν προκαταβολή σύνταξης γήρατος η έκδοση της οποίας εκκρεμεί για τουλάχιστον έναν χρόνο. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο 76% των αιτήσεων συνταξιοδότησης από ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ που βρίσκονται στο «περίμενε» από 12 μήνες και πάνω και οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 9.500.

Αντίστοιχα, στις 3.880 έφτασαν οι αιτήσεις προκαταβολής από αγρότες των οποίων η έκδοση της κύριας σύνταξης εκκρεμεί λιγότερο από 12 μήνες σε σύνολο 8.300 τέτοιων περιπτώσεων. Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, το πλήθος των αιτήσεων αυτών είναι σχετικά μικρό λόγω της ενεργοποίησης από τον περασμένο Ιούλιο του συστήματος ψηφιακής απονομής «Άτλας», μέσω του οποίου η έκδοση της κύριας σύνταξης (για τους ασφαλισμένους με συνεχόμενο χρόνο ασφάλισης στον ΟΓΑ ή, μετά το 2017, στον ΕΦΚΑ με καθεστώς ΟΓΑ) γίνεται, όπως επισημαίνουν, εντός δύο μηνών.

Πέραν των παραπάνω, στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ κατατέθηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου και 826 αιτήσεις από ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ για προκαταβολή αναπηρικής σύνταξης (σε σύνολο 5.980 εκκρεμοτήτων), καθώς και 433 αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης χηρείας (σε σύνολο 5.659 εκκρεμοτήτων).

Αναδρομικά η πληρωμή

Για όλους όσοι υπέβαλαν την αίτηση μέχρι τις 31 Μαρτίου, ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει πληρωμή της προκαταβολής σύνταξης μέχρι το τέλος Απριλίου, τόσο της μηνιαίας (360 ή 384 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία και τα έτη ασφάλισης) όσο και των αναδρομικών των προηγούμενων μηνών. Για παράδειγμα, ένας αγρότης 67 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2020 και αυτό ακόμα εκκρεμεί, θα λάβει στα τέλη Απριλίου 384 ευρώ για τον μήνα Μάιο και 5.376 ευρώ για τους προηγούμενους 14 μήνες, δηλαδή σύνολο 5.670 ευρώ.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και για το επόμενο διάστημα (σ.σ. δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής κάποια προθεσμία), προκειμένου και άλλοι συνταξιούχοι σε αναμονή να αιτηθούν προκαταβολή. Σε αυτές, ωστόσο, τις περιπτώσεις, η πληρωμή της μηνιαίας παροχής και των αναδρομικών θα πραγματοποιηθεί αργότερα, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 3.227 μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους. Από τις 41.366 υπόλοιπες αιτήσεις, οι 36.088 πέρασαν στο στάδιο της επεξεργασίας, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά, πριν από το Πάσχα.

Oι μεγάλες οφειλές φρέναραν τους αυτοαπασχολούμενους

Πέραν των 12.314 αιτήσεων των αγροτών, κατατέθηκαν 8.950 οριστικές αιτήσεις από ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και 8.545 από ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ. Για αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες ανασταλτικά φαίνεται ότι λειτούργησαν και οι μεγάλες οφειλές που έχουν προς το Ταμείο τους, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι χρωστούν εισφορές άνω των 20.000 ευρώ δεν δικαιούνται προκαταβολή σύνταξης (ούτε και σύνταξη, ακόμα κι αν έχουν καταθέσει το σχετικό αίτημα).

Για τους αγρότες, το αντίστοιχο πλαφόν οφειλών είναι 6.000 ευρώ. Υπήρχαν και 4.375 αιτήσεις που απορρίφθηκαν, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, ενώ την ίδια τύχη είχαν και 648 αιτήσεις που αφορούσαν διεθνείς συντάξεις, οι οποίες δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης.

Τέλος, για 255 αιτήσεις δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021