Τέλος στη διακίνηση χύμα τσίπουρου – επικροτούν οι συνεταιρισμοί, αντιδρούν οι διήμεροι

-Διαφήμιση-

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή να προστατεύσει το επώνυμο παραγωγικό προϊόν, όπως είναι το τσίπουρο και η τσικουδιά, και να απαγορεύσει τη διακίνηση του χύμα προϊόντος.

Από τη μία πλευρά επικροτούν και επιχαίρουν για την κυβερνητική απόφαση ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί, από την άλλη αντιδρούν και διαμαρτύρονται οι διήμεροι παραγωγοί και φορείς, όπως ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου, ο οποίος υποστηρίζει πως «η εξέλιξη αυτή αποτελεί ανεπανόρθωτο πλήγμα για την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής, που είναι καθαρά αμπελουργική».

Ανάμεικτα συναισθήματα δημιούργησε η παραπάνω απόφαση και στο καταναλωτικό κοινό. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η απόφαση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι «προτιμούν την ποιότητα και την εγγύηση του προϊόντος, που θα προσφερθεί μαζί με τον μεζέ», ενώ άλλοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους, όπως και οι ιδιοκτήτες των γνωστών τσιπουράδικων στον Βόλο, καθώς «το χύμα τσίπουρο αποτελεί μια φθηνότερη λύση για τον κόσμο που δεν έχει άλλη διασκέδαση εκτός από τον καφέ και το τσιπουράκι και, σε συνδυασμό με την απαγόρευση του καπνίσματος, οδηγούνται σε δύσκολη θέση».

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Δήμητρα» και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Αποσταγματοποιών, Γιάννης Κίτσιος, ανέφερε πως «η κατάσταση στη Μαγνησία, λόγω και της μεγάλης κατανάλωσης είναι ανεξέλεγκτη. Αρκετοί νοθεύουν το προϊόν και παρασκευάζουν τσίπουρο με νερό και χάπια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία του κόσμου. Στο Στεφανοβίκειο υπήρξαν διαδοχικές συλλήψεις τα τελευταία χρόνια για λαθρεμπόριο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία λειτουργεί εις βάρος και του υγιούς εμπορίου». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του ΣΘΕΒ, που «εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στην απόφαση αυτή, προκειμένου να προστατευθεί επιτέλους η γεωγραφική ένδειξη “τσίπουρο/τσικουδιά” από την καταστρατήγηση που υφίσταται, λόγω της παράνομης χρήσης της ένδειξης για προϊόντα που δεν διασφαλίζουν την τήρηση του οικείου τεχνικού φακέλου».

Στον αντίποδα, οι διήμεροι του Τυρνάβου και ο τοπικός Αγροτικός Σύλλογος κάνουν λόγο για «ξεκλήρισμα χιλιάδων αμβυκούχων-αμπελουργών, που θα οδηγηθούν σε ξεπάτωμα χιλιάδων αμπελιών, αφού η εμφιάλωση είναι ασύμφορη, λόγω φορολογίας».

-Διαφήμιση-