«Food Losses and Food waste»: Τέλος στη σπατάλη τροφίμων

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση του φαινομένου

Κάθε χρόνο 88 εκατ. τόνοι τροφίμων σπαταλιούνται στην Ευρώπη, ενώ συνολικά παγκοσμίως πετιούνται 1.3 δισ. τόνοι. Για την καταπολέμηση της σπατάλης αυτής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πλατφόρμα «Food Losses and Food waste» η οποία θα αποτελείται από 70 μέλη τα οποία θα προέρχονται από κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, από επιστήμονες και διεθνής οργανισμούς. Η πλατφόρμα έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη μεθόδων ώστε να επιτευχθεί η μείωση της σπατάλης.

Ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, δήλωσε πως είναι πρόκληση να επαναπροσδιορίσουμε το διατροφικό μας σύστημα, πρόκληση που χρειάζεται προσπάθεια. Είναι όμως υποχρέωσή μας.

Η ΕΕ είχε θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα FUSION, το οποίο είχε ως στόχο την μείωση της σπατάλης των τροφίμων στην Ευρώπη και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών που θα «πολεμήσουν» την σπατάλη. Με την λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή η καινούργια πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πολλές καταναλωτικές οργανώσεις έχουν ήδη θέσει το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη. Η εκστρατεία «Love Food Hate Waste» στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει συμβουλές στα νοικοκυριά για την εξοικονόμηση χρημάτων και την αποφυγή της σπατάλης των τροφίμων. Η Δανία έχει καταφέρει από το 2011 να μειώσει κατά 25% τα ποσοστά, ενώ η Γαλλία απαγόρευσε στα σουπερμάρκετ να πετούν τα τρόφιμα ή να καταστρέφουν αυτά που δεν πουλήθηκαν, με πρόστιμο 4.000 ευρώ.