Τεράστιες ζημιές στα χωράφια από τη νεροποντή στη Θεσσαλία

Τεράστιες ζημιές στα χωράφια από τη νεροποντή στη Θεσσαλία

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού και χειμάρρων, από την Αμπελιά έως την Υπέρεια Φαρσάλων και τα Ορφανά Καρδίτσας αλλά και δεκάδες σπίτια, υπόγεια και καταστήματα, μέσα στην πόλη των Φαρσάλων, πλημμύρισαν το βράδυ του Σαββάτου από την καταρρακτώδη βροχή που “έπνιξε” όλη την επαρχία. Η καταρρακτώδης βροχή, από το πρωί έως το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 25 σπίτια μέσα στα Φάρσαλα, χωρίς ευτυχώς να απειληθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και 2.000 με 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, βαμβακιού και δημητριακών σε χωριά κατά μήκος του Ενιπέα που υπερχείλισε, όπως υπερχείλισαν και χείμαρροι και παραπόταμοί του. Για ώρες παρέμενε κλειστός και ο δρόμος Φαρσάλων – Μικροθηβών με τέσσερις Καρδιτσιώτες που επέβαιναν σε Ι.Χ. να εγκλωβίζονται προσωρινά από φερτά υλικά που παρέσυρε χείμαρρος στην παλιά εθνική οδό, ενώ χθες το πρωί αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στον οδικό άξονα Φαρσάλων – Παλαμά Καρδίτσας. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κων. Αγοραστό «η Περιφέρεια βρέθηκε από την πρώτη περιοχή στις πληγείσες περιοχές και σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και τα απαραίτητα μηχανήματα αποκαταστήσαμε σε πρώτη φάση την κυκλοφορία. Στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας περιόδευσαν στα Φάρσαλα, ενώ ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε εκτιμήσεις”.

Εκτάσεις

Χείμαρροι και παραπόταμοι του Ενιπέα υπερχείλισαν “πνίγοντας” χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με νεόφυτο βαμβάκι και σιτηρά παραμονές του αλωνισμού. Ζημιές καταγράφονται στα χωριά Ναρθάκι, Αγ. Αντώνιο, Δίλοφο, Αμπελιά, Βαμβακού, Ανοχώρι, Κατοχώρι, Πυργάκια, Δένδρα, Καστράκι και Υπέρεια. Θα εξετασθεί το ενδεχόμενο ζημιών και σε καλλιέργειες ψυχανθών (βίκος κ.α.) αλλά και δημητριακών σε χωριά όπως η Μεσοράχη, ο Κραννώνας και το Ψυχικό.

Προς το παρόν “μεγαλύτερες” θεωρούνται οι ζημιές στα σιτηρά τα οποία “ξάπλωσε” η καταιγίδα, παραμονές ουσιαστικά του αλωνισμού. Για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε από τη Διεύθυνση του ΕΛΓΑ, κλιμάκιό της να επισκεφθεί σήμερα την επαρχία Φαρσάλων για να αποτιμηθούν οι ζημιές.

Αργά το βράδυ, πυροσβέστες μετέφεραν σώους τέσσερις Καρδιτσιώτες που ενώ ταξίδευαν για Βόλο, εγκλωβίσθηκαν στο αυτοκίνητό τους όταν υπερχείλισε χείμαρρος, στο 4ο χλμ της παλιάς εθνικής οδού Φαρσάλων – Μικροθηβών. Η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ χθες το πρωί αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στο 21ο χλμ. του δρόμου Φαρσάλων – Παλαμά. Από τα χωριά της επαρχίας Φαρσάλων, περισσότερο επλήγη το Ανωχώρι, ενώ αρκετοί επαρχιακοί οδοί έμειναν κλεισμένοι για ώρες.

ΕΟΑΣΝΛ

Για το ίδιο θέμα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως “εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα και καλλιέργειες της επαρχίας Φαρσάλων προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή. Κλιμάκιο της ΕΟΑΣΝΛ επισκέφτηκε την περιοχή και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής ιδιαίτερα στα χωριά και κτήματα κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού καθώς έσπασε το φράγμα με συνέπεια να πλημμυρίσουν. Χρειάζεται άμεσα να γίνει αναγγελία και καταγραφή των ζημιών και να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση των αγροτών που θα καλύπτει το 100% της τεράστιας ζημιάς που έχουν υποστεί. Η αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ που θα συναντηθεί Τρίτη στις 11 το πρωί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου θα θέσει στη συνάντηση εκτός του θέματος του παγετού και το θέμα των βροχοπτώσεων στην επαρχία Φαρσάλων”.

Γιώργος Ρούστας

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Τις πληγές της από τις βροχοπτώσεις του τελευταίου τριημέρου μετράει ο θεσσαλικός κάμπος.

Μεγάλες καλλιέργειες με βαμβάκι, σιτηρά, ντομάτα, καλαμπόκι και ψυχανθή έχουν «σκεπαστεί» από το νερό ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αρκετά είναι τα κτήματα όπου οι ζημιές είναι τεράστιες και στο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Στην Καρδίτσα έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις σε Παλαμά, Πέτρινο, Ορφανά, Αστρίτσα ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά, βαμβάκι, ψυχανθή, βιομηχανική τομάτα, καλαμπόκι, κριθάρια πλημμύρισαν και στο νομό Λάρισας, κυρίως στην επαρχία Φαρσάλων.

Το μέγεθος της καταστροφής επέτεινε η υπερχείλιση παραπόταμου του Ενιπέα στην περιοχή του Ναρθακίου προκαλώντας καταστροφές σε καλλιέργειες και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.  Η ίδια εικόνα και σε Ζάρκο, Κεραμίδι, Φαρκαδόνα από την πλευρά των Τρικάλων όπου έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσειςαπό τα νερά του Πηνειού και των παραποτάμων του.

Αγνοείται κτηνοτρόφος από το Αλμυρό

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στο Πήλιο, ενώ έναν 53χρονο κτηνοτρόφο, που αγνοείται από χθες το βράδυ στην περιοχή Νεοχωράκι Αλμυρού αναζητούν από νωρίς σήμερα το πρωί ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική και Αστυνομία.

(Με πληροφορίες από thessaliatv.gr)