Αυτό το άρθρο είναι 7 μηνών

Θ. Κοντογεώργης (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ): «Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους αγρότες, με ανοιχτούς δρόμους»

07/02/2024
3' διάβασμα
th-kontogeorgis-yfypourgos-para-to-prothypourgo-eimaste-se-anoichto-dialogo-me-tous-agrotes-me-anoichtous-dromous-313502

Με τις αγροτικές κινητοποιήσεις να κυριαρχούν σε δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη αναγνώρισε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου πραγματικά δεν μπορεί να υποτιμάται το πλαίσιο διεκδικήσεων του αγροτικού κόσμου ευρύτερα, όχι μόνο στη χώρα μας». Υπάρχει, άλλωστε, η ανησυχία στον αγροτικό κόσμο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συμπλήρωσε και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υποτιμάται η προσπάθεια που έχει καταβάλει και καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του αγροτικού κόσμου – και αυτό αφορά και τις τελευταίες πρωτοβουλίες με ανακοίνωση του πρωθυπουργού». Όπως όμως είπε και ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ο Θ. Κοντογεώργης, «είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με ανοιχτούς δρόμους». Ενώ, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημείωσε ότι, πλέον, «από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει στάση αναμονής σε κάποιες πολιτικές που έχουν πιο φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο».

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, «την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καταφέραμε να απορροφήσουμε το 90% περίπου, της αύξησης στο αγροτικό ρεύμα» δήλωσε, παραπέμποντας ταυτοχρόνως και στην πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για έκπτωση από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο κ.ο.κ. «Δεν πρέπει να υποτιμάται η προσπάθεια που έχει καταβληθεί και η οποία είναι στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών» είπε εξ άλλου, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «άλλα αιτήματα, όπως η μείωση του φόρου στα αγροτικά μηχανήματα, στα λιπάσματα, τις ζωοτροφές έχουν ήδη υλοποιηθεί εδώ και καιρό, ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις που έγιναν στη φορολόγηση των αγροτών, στον νόμο Κατρούγκαλου κ.ο.κ.».

Διευκρινίζοντας δε ότι στα ρυθμιστικά θέματα κυβέρνηση και αγρότες συμπορεύονται για τα θέματα που έχουν ένα άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο, παρατήρησε ότι «ο προϋπολογισμός τώρα εκτελείται, υπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκες και σε αυτές καλούμαστε να ανταποκριθούμε».

Επιπλέον, «οι μηχανισμοί χορηγήσεων και αποζημιώσεων όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΕΛΓΑ, αλλά και ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ.α. προφανώς χρειάζονται αναδιάρθρωση, αυτή η δουλειά γίνεται τώρα». Άλλωστε, συνέχισε, «χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία, τα οποία να αντιμετωπίζουν και τις νέες συνθήκες φυσικών καταστροφών και τις κλιματικές κρίσεις. Ταυτόχρονα, με στοχευμένες πολιτικές να μπορεί να υπάρχει αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα».

Και ο Θ. Κοντογεώργης προσέθεσε: «Η βούλησή μας είναι σαφής, είμαστε πάντοτε στη διάθεση των αγροτών αλλά και κάθε επαγγελματικής ομάδας» και τα αιτήματα εξετάζονται, υπό τον όρο ότι δεν τιθέται εν κινδύνω η πορεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας, επίσης ότι διαφυλάσσεται απολύτως η ελευθερία των μετακινήσεων, των συγκοινωνιών. «Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορούμε να συζητήσουμε προφανώς», συμπέρανε.

Ενώ, συμπλήρωσε, «δεν θέλω να υπενθυμίζω τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης 2015-19. Και ως προς τη φορολόγηση και ως προς τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών θα μπορούσαμε να πούμε πολλά».

Εν κατακλείδι, «η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός έχουν παραδοσιακά καλή σχέση με τον αγροτικό κόσμο και η οποία θα διατηρηθεί. Οι αγρότες αντιλαμβάνονται και τις ενέργειες που γίνονται από την κυβέρνηση και την καλή διάθεση που υπάρχει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκη προς αγρότες: «Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του»

ΓΡΑΦΕΙ: