Θ. Μαρκινός-Πρόεδρος ΤΟΕΒ Ταυρωπού: «Δεν εφησυχάζουμε, παρά τα ικανοποιητικά αποθέματα της λίμνης Πλαστήρα»

Ολοκληρώθηκαν οι βασικές παρεμβάσεις αποκατάστασης στις αρδευτικές υποδομές του τοπικού Οργανισμού

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Θανάσης Μαρκινός, ο οποίος θα έχει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την ευθύνη διαχείρισης των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα για την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου.

«Σήμερα, η στάθμη του νερού στη λίμνη Πλαστήρα είναι στα 791 μέτρα, με όριο επιφυλακής στα 784 μέτρα, από την αντίστοιχη στάθμη της θάλασσας. Σίγουρα οι τελευταίες βροχές βοήθησαν σημαντικά στην ενίσχυση του υδάτινου αποθέματος της λίμνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο για την άρδευση όλου του θεσσαλικού κάμπου», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Μαρκινός, ο οποίος υπογραμμίζει ότι παρ’ όλα αυτά «οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε και να επιμείνουμε στην ορθή διαχείριση του νερού».

Στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, όπως εξηγεί ο ίδιος, συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης, «προκειμένου να γίνει κουλτούρα του Θεσσαλού αγρότη η σωστή πρακτική διαχείρισης του νερού και του ποτίσματος. Θα συνιστά επιτυχία, εάν στη λήξη της φετινής αρδευτικής περιόδου υπάρχουν αποθέματα για την επόμενη χρονιά».

Σχολιάζοντας, δε, τις επιπτώσεις των τελευταίων βροχοπτώσεων στις καλλιέργειες, ο κ. Μαρκινός τις χαρακτηρίζει «ευεργετικές, κυρίως για τη βαμβακοκαλλιέργεια, μετά την παρατεταμένη ξηρασία του Μαρτίου και των πρώτων ημερών του Απριλίου, αν και οι χαμηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία που σημειώθηκε στις 20 Απριλίου δημιούργησε την ανάγκη επανασπορών σε πολλά καλλιεργούμενα στρέμματα βαμβακιού. Ωστόσο, επειδή το έδαφος ήταν γόνιμο και όχι στεγνό, υπήρξαν άμεσα αποτελέσματα. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν μόνο οι καλλιέργειες στις οποίες, για διάφορους λόγους, δεν έγιναν επανασπορές».

Η ευθύνη συντήρησης των αρδευτικών υποδομών

Σύμφωνα με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, «οι ποσότητες υδάτων που θα διατεθούν από τον Ταμιευτήρα Ταυρωπού (λίμνη Πλαστήρα) για τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Ν. Πλαστήρα επί του ποταμού Ταυρωπού και δευτερογενώς (για ορθολογικότερη χρήση, όπως προβλέπεται στα Σχέδια Διαχείρισης), την κάλυψη αρδευτικών αναγκών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και μέρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, για την αρδευτική περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2024, δεν πρέπει να υποβιβάσουν την οικολογική στάθμη της λίμνης. Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού θα καθορίζει την ημερήσια και εβδομαδιαία παροχέτευση αρδευτικού νερού, καθώς και την κατανομή του νερού εντός του 24ώρου».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι βασικές παρεμβάσεις αποκατάστασης στις αρδευτικές υποδομές του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, μετά τις ζημιές που δημιούργησε ο κυκλώνας Daniel. Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού επισημαίνει ότι η συντήρηση των τριτευουσών διωρύγων – καναλέττων (καθαρισμός και αρμολόγηση) αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κάθε παραγωγού, ενώ σε εκείνους που δεν θα ανταποκριθούν και οι οποίοι θα θέσουν σε κίνδυνο, με ευθύνη τους, τόσο τη δική τους ιδιοκτησία – καλλιέργεια όσο και τις παρακείμενες ιδιοκτησίες, ο Οργανισμός θα επιβάλει πρόσθετη εισφορά.