Θ. Σκυλακάκης – Ε.Ε.Α.: Πάνω από 1 δισ. ευρώ στους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέσα στην εβδομάδα

Σε μία εξαιρετικά επιτυχημένη τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και που την παρακολούθησαν εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για το Πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δίνοντας διευκρινίσεις και λύνοντας απορίες που κατέθεσαν μέλη της Διοίκησης του Ε.Ε.Α., φοροτεχνικοί, παράγοντες της αγοράς και Πρόεδροι Επιμελητηρίων.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ανοίγοντας τη διαδικτυακή εκδήλωση, τόνισε την σημασία της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, κάτι που φαίνεται και από το έντονο ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων για την υπαγωγή τους. «Θεωρώ ότι κοινό αίτημα όλων μας είναι να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ποσό που διαθέτετε για την Επιστρεπτέα, να έχουν την ευκαιρία να μπουν περισσότεροι στο Πρόγραμμα και να δοθεί η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης μείωσης του ποσού που πρέπει να επιστραφεί. Γιατί ό,τι και να λέμε, δεν παύει να αποτελεί έναν δανεισμό», είπε –μεταξύ άλλων- ο κ. Χατζηθεοδοσίου απευθυνόμενος στον κ. Σκυλακάκη, ενώ τόνισε και την ανάγκη εξέτασης από την κυβέρνηση της πρότασης του Ε.Ε.Α. για «κούρεμα» οφειλών όσων έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι αν δεν είχε γίνει το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα αντιμετώπιζαν σήμερα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως ανέφερε, μόνο μέσα στην εβδομάδα θα διατεθεί περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στους δικαιούχους. «Η Επιστρεπτέα θα είναι το βασικό εργαλείο μέχρι να βγούμε από την πανδημία» τόνισε ο Υπουργός, ανακοινώνοντας την συνέχεια του Προγράμματος και για το 2021. Πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, είναι μετά το τέλος της πανδημίας να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικές. Ο Υπουργός, αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα», μίλησε και για το μοντέλο ανάπτυξης που θα εφαρμοστεί στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει στροφή προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τοποθετήθηκαν και έθεσαν ουσιαστικά θέματα για την εφαρμογή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοίκησης του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ο Οικονομικός Επόπτης του Ε.Ε.Α. κ. Παναγιώτης Παντελής, το μέλος του ΔΣ του Ε.Ε.Α. και Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Επιμελητηρίου κ. Σπύρος Σταυρούλιας, το μέλος του ΔΣ του Ε.Ε.Α. κ. Γιώργος Κουράσης, οι φοροτεχνικοί κκ Ηλίας Χατζηγεωργίου, Θράσος Μίαρης, Αντώνης Μουζάκης και Βαγγέλης Αμπελιώτης, ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος, και από τα Επιμελητήρια, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος, το μέλος της ΔΕ της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, του ΕΒΕ Ροδόπης κ. Νικόλαος Αγγελίδης, του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης, του Επιμελητηρίου Ζακύνθου κ. Φώτης Κόττης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς.