Θ. Τζάκρη: Ερώτηση στη Βουλή για τις πληγείσες από χαλαζόπτωση δενδροκαλλιέργειες της Αλμωπίας

Ερώτηση προς το ΥΠΑΑΤ για την αναγκαιότητα άμεσων εξατομικεύσεων ζημιών στις πληγείσες αγροτικές περιοχές της Αλμωπίας που επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση στις 22 Μαΐου κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη.

Η κ. Τζάκρη, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, επισκέφθηκε χθες Δευτέρα 27.05.2024 τις πληγείσες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση περιοχές και ειδικότερα τα χωριά Πρόμαχοι, Βορεινό, Νεοχώρι, Φιλώτεια, Φούστανη, Θηριόπετρα και Νερόμυλοι, όπου η ξαφνική κακοκαιρία προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες.

«Το χαλάζι το οποίο έφτασε ακόμη και σε μέγεθος καρυδιού προκάλεσε σημαντική ζημιά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν μέχρι και ποσοστό 100%. Επισκέφτηκα αγροτικές εκμεταλλεύσεις στους Προμάχους, στο Βορεινό, στο Νεοχώρι, στη Φιλώτεια, στη Φούστανη, στη Θηριόπετρα, στους Νερόμυλους, όπου έγινα αποδέκτης της απόγνωσης των παραγωγών διότι ενώ έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν το σύνολο των εξόδων για τη φροντίδα των καλλιεργειών τους, λίγο πριν τη συγκομιδή, η έντονη χαλαζόπτωση δεν άφησε τίποτε όρθιο», επισημαίνει η βουλευτής.

Η ίδια προσθέτει ότι κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκη «με δεδομένο ότι το εισόδημα των παραγωγών συνεχίζει να μειώνεται και παράλληλα το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ καθυστερεί εξαιτίας της υποστελέχωσης του υποκαταστήματος του Οργανισμού στη Βέροια».

Συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη στην ερώτηση προς τον ΥπΑΑΤ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«1. Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερο οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς και

  1. Να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, με προσλήψεις ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρήσουν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες».