Θα δυσκολευτούν τα αποστακτήρια στην εξεύρεση μάραθου
Πολύ δύσκολη χρονιά διανύει η καλλιέργεια του μάραθου στον κάμπο της Ιστιαίας στη Βόρεια Εύβοια, λόγω της ασθένειας της κερκόσπορας που έχει προσβάλει το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων, κάτι που θα επιφέρει συνέπειες στην τελική παραγωγή και στη διάθεση του προϊόντος.
Έντονες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη υγρασία τις πρωινές ώρες δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της κερκόσπορας. Και όσο αυτές οι συνθήκες συνεχίζονται, καθίσταται δύσκολος ο έλεγχος της ασθένειας παρά τους ψεκασμούς που πραγματοποιούνται με κατάλληλα μυκητοκτόνα.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Θεοδώρου, γεωπόνο της περιοχής που καλλιεργεί και ο ίδιος μάραθο, η καλλιέργειά του δεν πρέπει να περάσει στην απαξίωση, «καθώς ναι μεν έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν κι άλλες δύσκολες χρονιές σαν τη φετινή, αλλά είναι μια καλλιέργεια που έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη σε βάθος χρόνου συγκριτικά με άλλες μεγάλες καλλιέργειες που ήρθαν πολλά υποσχόμενες και εξαφανίστηκαν.
Υπάρχει μια καλή και σταθερή αγορά που πρέπει να στηριχθεί και όχι να χαθεί. Και, τέλος, οι ίδιοι οι παραγωγοί μακροπρόθεσμα θα βγουν κερδισμένοι, αν κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και συμφωνήσουν σε μια κοινή ικανοποιητική τιμή που θα θωρακίσει τη σταθερότητα του προϊόντος ως προς το κέρδος, την παραγωγή και τη διάθεση, κάτι που τελικά ωφελεί και τους αγοραστές».
Λιγότερα τα στρέμματα από άλλες χρονιές
Στο 10%-20% των αγρών η καταστροφή είναι ήδη ολοκληρωτική, ένα 50%-60% έχει υποστεί μερική ζημιά και δύσκολα θα ξεπεράσουν οι αποδόσεις τα 100-150 κιλά/στρ. και μονάχα το υπόλοιπο 30% μπορεί να ελπίζει σε μια καλή απόδοση 180-250 κιλών/στρέμμα. Μάλιστα, φέτος τα στρέμματα ήταν αισθητά λιγότερα από προηγούμενες χρονιές. Συγκεκριμένα, οι εκτάσεις σε μάραθο ήταν κάτω από 1.000 στρέμματα λόγω του ανταγωνισμού με την καλλιέργεια του σκληρού σιταριού.
«Παρόλο που οι παραγωγοί ήταν τυπικοί με τους ψεκασμούς, τόσο οι περιβαλλοντικές συνθήκες όσο και οι περιορισμένες επιλογές σε μυκητοκτόνα και δραστικές ουσίες δημιουργούν πλέον ανασφάλεια και για τις επόμενες σοδειές», υποστηρίζει ο κ. Θεοδώρου και συνεχίζει: «Ειδικά σε μια χρονιά που οι τιμές του σκληρού σταριού προκάλεσαν απογοήτευση, οι παραγωγοί του κάμπου ήλπιζαν σε μια καλή χρονιά μάραθου, ώστε να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος από το σιτάρι».
Στον κάμπο της Ιστιαίας, ο μάραθος καλλιεργείται εδώ και πολλές δεκαετίες, η περιοχή αποτελεί τον βασικό προμηθευτή των αποστακτηρίων της Θεσσαλίας και όχι μόνο, με σταθερές συνεργασίες πολλών ετών και φημισμένη ποιότητα προϊόντος.