Θανάσης Γκουγκούλης: Βρήκε τρόπους να πάρει το μέγιστο αποτέλεσμα από τις καλλιέργειες αμύγδαλου και καρυδιού

Θα έλεγε κανείς ότι η απόφαση του Θανάση Γκουγκούλη από την Ελασσόνα να επενδύσει στην καλλιέργεια αμύγδαλου, καρυδιού και κάστανου ήταν μία από τις καλύτερες που θα μπορούσε να πάρει για την πορεία του στον αγροτικό τομέα. Και αυτό γιατί ακολούθησε συγκεκριμένες παραμέτρους, ώστε να τις καταστήσει όσο πιο κερδοφόρες γίνονται. Τη συνεργασία και την τεχνολογία.

«Γεννήθηκα σε αγροτική οικογένεια, αποκτώντας την εμπειρία και την αγάπη για να ασχοληθώ με την πρωτογενή παραγωγή. Ξεκίνησα με καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά και το τριφύλλι, ενώ σταδιακά πέρασα και στην καλλιέργεια της καρυδιάς, της αμυγδαλιάς και του κάστανου, τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει στην «ΥΧ», ο Θανάσης.

Η καλύτερη τιμή στο αμύγδαλο

Έχοντας την εμπειρία της πώλησης των προϊόντων του ως μεμονωμένος αγρότης, πριν από περίπου τρία χρόνια αποφάσισε να γίνει μέλος στην Οργάνωση Παραγωγών Κελυφωτών Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Ελασσόνας. «Υπήρχαν φορές που ο έμπορος ήθελε να πάρει τα προϊόντα μου σχεδόν τζάμπα, όμως με την ένταξη στην οργάνωση καταφέραμε να πετύχουμε την καλύτερη τιμή στην περιφέρεια για την καλλιέργεια του αμύγδαλου, ενώ επωφελήθηκαν και παραγωγοί που δεν ανήκουν στον συνεταιρισμό.

Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποφάσισα να γίνω μέλος, καθώς μπορείς να διαπραγματευτείς μια καλύτερη τιμή λόγω της ποσότητας, γιατί είναι διαφορετικό να διαπραγματεύεσαι για πέντε τόνους και αλλιώς για 300», αναφέρει ο Θανάσης.

Συμβουλευτική-Τεχνολογία

Εκτός, όμως, από την καλύτερη τιμή στο προϊόν, ο 40χρονος αγρότης ακολουθεί ένα μοντέλο καθοδήγησης και συμβουλευτικής που του προσφέρει συμβουλές και αναλύσεις εδάφους και φύλλων στις καλλιέργειές του, ώστε να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για την κερδοφορία της εκμετάλλευσής του.

Το μοντέλο αυτό υποστηρίζεται και από τις σύγχρονες τεχνολογίες που είναι σε θέση να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση της καλλιέργειας, ώστε να μειωθούν οι περιττές ποσότητες αγροεφοδίων. Ο Θανάσης είναι ένας εκ των παραγωγών του συνεταιρισμού που πρεσβεύει το καινοτόμο μοντέλο καλλιέργειας που προωθεί η Οργάνωση Παραγωγών, έχοντας εγκαταστήσει έναν μετεωρολογικό σταθμό στο χωράφι του, που δίνει πληροφορίες για τις ανάγκες της καλλιέργειας με βάση τις καιρικές μεταβολές, καθώς και τις ποσότητες αγροεφοδίων που πρέπει να εφαρμοστούν σε αυτές.

Όπως τονίζει, η ενημέρωση που λαμβάνουμε για τη λίπανση, τη φυτοπροστασία και την άρδευση για το καρύδι είναι ακριβής για το τι πρέπει να κάνουμε και το πότε πρέπει να τα εφαρμόσουμε. Με λίγα λόγια, «μας λύνει τα χέρια, καθώς πολλοί δεν ασχολούνται μόνο με τα αμύγδαλα. Επομένως, ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος και δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κάθε λεπτομέρεια. Η ευφυής γεωργία κάνει αυτήν τη δουλειά για εμάς».

Οι λόγοι, λοιπόν, που τον οδήγησαν στην απόφαση να επενδύσει σε αυτού του είδους την τεχνολογία ήταν γιατί έχει ως στόχο να περιορίσει τις περιττές ενέργειες στη χρήση των αγροεφοδίων, να αυξήσει την ποιότητα του προϊόντος, καθώς η καλλιέργεια θα λαμβάνει μόνο αυτά που έχει ανάγκη, αλλά και να προφυλαχθεί από ασθένειες και εχθρούς.

Ο Θανάσης τονίζει ότι η διαπραγμάτευση μέσω του συνεταιρισμού, η συμβουλευτική, αλλά και οι νέες τεχνολογίες είναι τρόποι για να καταστήσει ένας παραγωγός την καλλιέργειά του όσο πιο κερδοφόρα γίνεται, καθώς μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής, πετυχαίνοντας παράλληλα καλύτερη τιμή. «Αυτές είναι παράμετροι που μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα κίνητρα στους παραγωγούς να ενταχθούν σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών», τονίζει ο 40χρονος αγρότης.

Καταλήγοντας, ο Θανάσης αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της καλύτερης τιμής που επετεύχθη στο αμύγδαλο, η οργάνωση παραγωγών επιθυμεί να την πετύχει και στο καρύδι, σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Οι παραγωγοί της οργάνωσης βλέπουν τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της τεχνολογίας και αυτό δίνει τη δυνατότητα να μεταδοθεί η πρακτική αυτή».