«ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ: Ο μύθος που έγινε Ιστορία»

100 χρόνια Γεωπονικό Πανεπιστημίου Αθηνών

Η πορεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, η συνδρομή του τόσο στην ελληνική γεωργία, όσο και στην ίδια την Ελλάδα, καθώς και η γεωπονική επιστήμη και η γεωργική εκπαίδευση μέχρι και την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής, είναι από τα βασικά θέματα που πραγματεύεται η επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια του ΓΠΑ (1920-2020), με τίτλο «ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ: Ο μύθος που έγινε Ιστορία».

Ο επετειακός τόμος παρουσιάστηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στον χώρο του πανεπιστημίου. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης, Σπυρίδων Κίντζιος, ο οποίος τόνισε ότι «η ίδρυση, το 1920, του πανεπιστημίου έλαβε χώρα σε μία περίοδο καμπής και μέσω μίας διαδικασίας εθνικής κρίσης και αναγέννησης. Η ίδρυση της τότε Ανώτατης Γεωργικής Σχολής Αθηνών σηματοδότησε για πρώτη φορά τη συστηματική οργάνωση της γεωργικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Σε μια περίοδο που ανοίγει ξανά η συζήτηση για αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, το ΓΠΑ είναι παρόν και θα εξακολουθήσει να έχει δεσπόζουσα θέση στον υπερβατικό κύκλο ιστορικών γεγονότων στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Χριστίνα Λεγάκι, διευθύνουσα σύμβουλος της CORTEVA AGRISCIENCE ΕΛΛΑΣ και της DU PONT ΕΛΛΑΣ AE, χορηγού της έκδοσης. Η κα Λεγάκι ευχαρίστησε το πανεπιστήμιο που δέχτηκε τη χορηγία και έκλεισε την ομιλία της, λέγοντας ότι η διαδικασία αυτή της προσέφερε πολλά περισσότερα από αυτά που προσέφερε η ίδια.