Θεοδώρα Ρούβαλη – Από το οινοποιείο Chateaux Margaux στην Αιγιαλεία και την παραγωγή της Τσιγκέλω

Το πολυπολιτισμικό ταξίδι μιας νεαρής οινοποιού

Για τον κόσμο του κρασιού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αιγιαλείας, τις σπουδές της που εκτείνονται σε διαφορετικές χώρες, αλλά και την πολυπολιτισμική της εμπειρία στον τομέα του κρασιού μιλά στην «ΥΧ» η αμπελουργός και οινοποιός Θεοδώρα Ρούβαλη, τονίζοντας ότι η εκπαίδευση είναι ένα μέσο εξέλιξης που δεν σταματά ποτέ.

Αποτελεί τη δεύτερη γενιά του οινοποιείου Ρούβαλη, το οποίο δημιούργησε ο πατέρας της Άγγελος Ρούβαλης το 1994. Το οινοποιείο εκτείνεται σε έξι επίπεδα πάνω στον βράχο, έτσι ώστε η παραγωγή να γίνεται με τη φυσική ροή της βαρύτητας και να αποφεύγεται η χρήση αντλιών, οι αρνητικές επιπτώσεις των οποίων στην ποιότητα του κρασιού μόλις τα τελευταία χρόνια μελετήθηκαν επιστημονικά.

Από τη Χιλή στην Αλσατία

Η Θεοδώρα, μεγαλώνοντας ανάμεσα στα αμπέλια, επέλεξε να σπουδάσει και να ταξιδέψει στις χώρες του κρασιού, πριν επιστρέψει στον τόπο της, την Αιγιαλεία και το οικογενειακό οινοποιείο. Η ίδια αναφέρει: «Αυτός είναι ο 13ος τρύγος μου. Τα ερεθίσματα για να ασχοληθώ με τον τομέα του κρασιού υπήρχαν παντού στο σπίτι, στο οινοποιείο, στην Αιγιαλεία όπου μεγάλωσα. Ενώ ποτέ δεν με “έσπρωξαν” οι δικοί μου προς τα εκεί -κάθε άλλο!- όταν ήρθε η ώρα να επιλέξω κάτι, δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτε άλλο που να μπορεί να με ακολουθήσει για μια ζωή. Έτσι σπούδασα Οινολογία στο TEI της Αθήνας και στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια της Ισπανίας.

Εκεί άνοιξαν πολλοί ορίζοντες και ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του κρασιού και της Ισπανίας με ώθησαν να φύγω για κάποια χρόνια. Αφού, λοιπόν, τελείωσα την πρακτική μου στο αγαπημένο «Κτήμα Μερκούρη», δούλεψα για κάποια χρόνια στη Χιλή, στη Νέα Ζηλανδία, στο Μπορντό, στη Βουργουνδία και στην Αλσατία. Είχα την τύχη να βρεθώ σε σημαντικά οινοποιεία του κόσμου (Clos de Tart, Chateaux Margaux, Clos St Landelin, Villa Maria Estate, Ventolera) και ανάμεσα σε σπουδαίους ανθρώπους του κρασιού (Paul Pontallier, Sylvain Pitiot, Stefano Gandolini κ.ά.).

Παράλληλα, όταν ένιωσα -βιωματικά πια- ότι τα μεγάλα κρασιά φτιάχνονται στο αμπέλι, έκανα το μεταπτυχιακό «Αμπελουργία και Terroir» στη Βουργουνδία. Η έννοια του terroir (έδαφος, κλίμα, φυτό, άνθρωπος) συναντιέται παντού στο κρασί, αλλά η Βουργουνδία είναι σπουδαίος τόπος για την κατανόησή της σε βάθος».

Παγκόσμια εμπειρία

Για τη Θεοδώρα, η εκπαίδευση χρειάζεται σε ό,τι και αν κάνει κανείς «είτε πιο τεχνική είτε πιο θεωρητική, δίνει βάσεις και ανοίγει ορίζοντες. Επίσης, δεν τελειώνει ποτέ, εάν δεν εξελίσσεσαι συνεχώς, μένεις πίσω». Όσον αφορά την εμπειρία και τη γνώση που απέκτησε, τονίζει ότι «η παγκόσμια εμπειρία βοηθάει στο να εκτιμήσεις και να αξιολογήσεις καλύτερα τον τόπο σου και την κληρονομιά που σου αφήνει η προηγούμενη γενιά, να θέσεις πιο υψηλούς στόχους, βλέποντας σφαιρικά τα πράγματα και σιγά σιγά να τους κατακτήσεις.

Η αμπελουργία και η οινολογία είναι επιστήμες που προχωράνε τις τελευταίες δεκαετίες με ταχύτατους ρυθμούς παγκοσμίως και αναπτύσσονται διαφορετικά στις διάφορες περιοχές του κόσμου. Ο κάθε τόπος είναι μοναδικός, αξιοποιείς γνώσεις και τεχνικές που ανταποκρίνονται στις συνθήκες του δικού σου terroir».

Στην όλη προσπάθεια η Θεοδώρα έχει ως σύμμαχο τον Αntonio Ruiz Pañego, Ισπανό οινολόγο με αντίστοιχη διεθνή εμπειρία, ο οποίος επέλεξε να εγκατασταθεί στην Αιγιαλεία, ώστε μαζί να προχωρήσουν το οινοποιείο στην επόμενη φάση του.

Ποικιλίες

Όσον αφορά τις ποικιλίες, η Θεοδώρα αναφέρει ότι «δίνουμε έμφαση στον ορεινό ερυθρωπό Ροδίτη (σε διάφορες οινοποιητικές του εκδοχές) και στη Μαυροδάφνη (την ποιοτική εκδοχή της Τσιγκέλω). Επίσης, οινοποιούμε Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα, Λαγόρθι, Riesling, Viognier, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Petit Verdot».