Νίκος Θεοδώρου: Επένδυσε σε όλη την παραγωγική αλυσίδα της ροδιάς και πέτυχε

Ασχολήθηκε με αρκετές καλλιέργειες προτού βρει εκείνη στην οποία θα άξιζε να επενδύσει, και εκτός από την παραγωγή να περάσει και στην καθετοποίησή της. Ο λόγος για τον Νίκο Θεοδώρου και την καλλιέργεια της ροδιάς, μέσω της οποίας δημιουργεί προϊόντα όπως χυμό, μπαλσάμικο, σως, μελάσα και λουκούμια, με την πρωτοτυπία ότι αποτελούνται από συμπυκνωμένο χυμό ροδιού και όχι απλώς άρωμα.

Η επένδυση αυτή φαίνεται να απέδωσε καρπούς, καθώς πριν από δύο μήνες το «Ρόδι Λαμίας», όπως ονομάζεται η καθετοποιημένη επιχείρηση του Νίκου, κέρδισε το 2ο βραβείο γεύσης στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2019 για τον χυμό της, ανάμεσα σε πολλά και διαφορετικά προϊόντα που συμμετείχαν. Η ενασχόληση του Νίκου με την καλλιέργεια ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και σήμερα καλλιεργεί 170 στρέμματα στη Λαμία. Η αγροτική του ιστορία, όμως, δεν ξεκίνησε τότε.

Γεννήθηκα σε αγροτική οικογένεια, στην οποία καλλιεργούσαμε καπνά. Με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, δοκίμασα διαφορετικά προϊόντα, όπως τα αρωματικά φυτά και τα κηπευτικά. Κατέληξα, ωστόσο, στη ροδιά, όταν μετά την έρευνα της αγοράς που έκανα είδα ότι ήταν ένα ιδιαίτερο προϊόν που είχε προοπτικές να προχωρήσει.

Ρίσκο
Η μεταποίηση του ροδιού και η καθετοποίηση της μονάδας ήταν οι άμεσοι στόχοι του Νίκου από τότε που ξεκίνησε να ασχολείται με την καλλιέργεια της ροδιάς. «Πήρα ένα ρίσκο όταν ασχολήθηκα με το ρόδι, είχα υπομονή και επιμονή για να δημιουργήσω ένα καλό ποιοτικό προϊόν που ξεκινά από την παραγωγή μέχρι και τη μεταποίηση.Ξεκίνησα με τον χυμό ροδιού και έπειτα ήρθε το μπαλσάμικο, η σως ροδιού και η μελάσα, ενώ πριν από περίπου δύο μήνες ξεκινήσαμε και την παραγωγή λουκουμιού, το οποίο βγαίνει στην αγορά με συμπυκνωμένο χυμό ροδιού και όχι με άρωμα», αναφέρει ο Νίκος.
Η απόφαση να επενδύσει στα συγκεκριμένα προϊόντα ήρθε μετά από αναζήτηση στην αγορά.«Έβλεπα ότι οι καταναλωτές ζητούν καινούργιες γεύσεις και ιδιαίτερα προϊόντα. Για αυτό, το πρώτο που θέλαμε να πετύχουμε ήταν η γεύση. Χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο και πειράματα για να βρούμε την ακριβή δοσολογία που θα φέρει την επιθυμητή γεύση», τονίζει ο Νίκος.
Καλλιεργητικές πρακτικές

Εκτός, όμως, από τα πειράματα, η επιθυμητή γεύση και η ποιότητα ήρθαν χάρη στην τοποθεσία, αλλά και στις καλλιεργητικές πρακτικές, τις οποίες εφαρμόζει ο Νίκος.

Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος αναφέρει, «η περιοχή στην οποία βρίσκεται η καλλιέργεια ευνοείται από το κλίμα. Μετά είναι και η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί από την ενασχόληση με το ρόδι, αλλά και οι καλλιεργητικές πρακτικές, καθώς δεν χρησιμοποιούμε καθόλου φυτοφάρμακα». Εκτός, όμως, από τη γεύση, ο Νίκος έχει καταφέρει αποδεδειγμένα να παράγει ρόδια πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. «Συνεργάζομαι με χημικό της περιοχής, ο οποίος πραγματοποιεί χημική ανάλυση, ώστε να γνωρίζουμε την ποιότητα του προϊόντος που παράγουμε. Ως αποτέλεσμα, έχουμε δει ότι τα ποσοστά σε θρεπτικά συστατικά είναι πολύ υψηλά», τονίζει ο Νίκος, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι ήταν μία προσωπική επιλογή για να ελέγξει το προϊόν του.

Οι προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία 13 χρόνια έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά και την αναγνώριση που ταιριάζει στο προϊόν.

Η πιο πρόσφατη επιβράβευση είναι αυτή του 2oυ βραβείου γεύσης στη φετινή ΕΞΠΟΤΡΟΦ. «Καταφέραμε να πάρουμε το συγκεκριμένο βραβείο ανάμεσα σε διαφορετικά προϊόντα και όχι μόνο χυμούς. Ήταν κάτι καλό για εμάς, γιατί μετά ανοίγουν πολλές πόρτες», τονίζει ο Νίκος, ο οποίος εξηγεί ότι «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από αγορές του εξωτερικού όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το Ντουμπάι».

Ωστόσο, παρά το έντονο ενδιαφέρον, ο Νίκος αναφέρει ότι δεν έχει ακόμα την κατάλληλη υποδομή για να στραφεί στις εξαγωγές. Είναι, όμως, ένα μελλοντικό βήμα για το οποίο δουλεύει.


Ομάδα παραγωγών

Η επίτευξη των εξαγωγών είναι ο επόμενος στόχος του Νίκου. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι εξαγωγές θα έρθουν μέσω της συνεργασίας και της συλλογικότητας. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «τη στιγμή που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουμε μια ομάδα παραγωγών για να αντεπεξέλθουμε στις αγορές αυτές και να βγάζουμε τις ποσότητες που μας ζητάνε.

Για αυτόν τον λόγο, προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία μιας ομάδας παραγωγών με περίπου δέκα καλλιεργητές ροδιού για να μπορέσουμε μέσω της συλλογικότητας να μαζέψουμε τις απαιτούμενες ποσότητες και να ανοίξουμε την πόρτα των εξαγωγών». Σήμερα, τα προϊόντα ροδιού του Νίκου μπορεί να τα βρει κανείς σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα και στη Λαμία.

Προοπτικές

Ο Νίκος καταλήγει, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό κλίμα, το οποίο είναι ευνοϊκό για την παραγωγή προϊόντων που δεν καλλιεργούνται σε άλλες χώρες ή δεν έχουν την ίδια ποιότητα με άλλα. «Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις συνθήκες και το κράτος να γίνει αρωγός των παραγωγών».