Θεοχαρόπουλος: Η χώρα μας δεν έχει στρατηγική μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων

Απουσία οράματος, αναπαραγωγή παθογενειών και έλλειψη μάρκετινγκ καταλογίζει στην κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δρ. Αγροτικής Οικονομίας, Θάνος Θεοχαρόπουλος.

Ο άλλοτε ειδικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, υποστηρίζει πως αγροτική πολιτική δεν υφίσταται, τα προγράμματα καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού ενώ με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος «Γεννηματά» στη λίστα Μπόργιανς, μιλά για συκοφαντίες και υπουργείο Κυβερνητικής Επικοινωνιακής Προπαγάνδας!

Συνέντευξη στην Άννα Στεργίου

Ποιος κρίκος λείπει στον αγροτικό τομέα και δεν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε την παραγωγή;

Λείπουν το σχέδιο, το όραμα και η γνώση για τον αγροτικό τομέα και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Η ανάγκη προγραμματικής ανασυγκρότησης μένει μόνο στα χαρτιά και στη θεωρία. Δεν υπάρχει διαφοροποιημένη φορολογική πολιτική με κίνητρα σε τομείς και κλάδους που θέλουμε να στηριχθούν. Δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα για να αλλάξει την υφιστάμενη κατάσταση… Η σημερινή κυβέρνηση και στον αγροτικό τομέα αναπαράγει και διευρύνει παθογένειες.

Πολλοί καταλογίζουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη πως ενώ κυβέρνησε επανειλημμένα, τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν τα έλυσε…

Ουδείς ισχυρίζεται ότι λύθηκαν τα διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, ο αγροτικός τομέας στηρίχθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Έγιναν και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς λαϊκισμούς και με πολιτικό κόστος, όπως η φορολόγηση των αγροτών με βιβλία εσόδων-εξόδων. Σήμερα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φορολογούνται οι αγροτικές ενισχύσεις, καταπατώντας ακόμη και το κοινοτικό κεκτημένο και αλλοιώνοντας τον κοινοτικό ανταγωνισμό. Εκτοξεύθηκε στα ύψη το κόστος ενέργειας, τριπλασιάστηκαν οι εισφορές των αγροτών, καταργήθηκαν ο ΟΓΑ και η επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο χωρίς να θεσπιστεί αγροτικό πετρέλαιο κίνησης και ο κατάλογος συνεχίζεται… Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιο κόστος για τους αγρότες.

Ποια θεωρείτε στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον αγροτικό χώρο;

Στρατηγικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα της χώρας μας για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες εξαγωγών σε στοχευμένες αγορές με τα ποιοτικά μας προϊόντα: ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά κ.ά. Χρειάζεται όμως σχέδιο, για να κατακτηθούν νέες αγορές και να μη χαθούν οι υφιστάμενες. Απαιτούνται επιλογές, ποιοι κλάδοι, ποια προϊόντα, σε ποιες αγορές. Η χώρα μας δεν έχει στρατηγική μάρκετινγκ και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

Διατελέσατε ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων. Γιατί διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην έναρξη προγραμμάτων και στην απορρόφηση κονδυλίων;

Θ. Θεοχαρόπουλος:Η χώρα μας δεν έχει στρατηγική μάρκετινγκ και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων
Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος ΔΗΜΑΡ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Είναι πολυσύνθετο ζήτημα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η γραφειοκρατία και ο συγκεντρωτισμός. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έπρεπε να είναι αποκεντρωμένο αλλά είναι βαθιά αθηνοκεντρικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, παρότι το προσωπικό με αυταπάρνηση, σε δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, κάνει το καθήκον του. Μόλις ανέλαβα ειδικός γραμματέας απεγκλωβίσαμε τα σχέδια βελτίωσης δίνοντας τη διαδικασία αξιολογήσεων στις 13 αιρετές Περιφέρειες και των γνωμοδοτήσεων στις 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα είχαν ολοκληρωθεί…

Παρά τις επιδοτήσεις πάντως ένας αγρότης ταλαιπωρείται τουλάχιστον δέκα χρόνια για να αποπληρώσει ένα καλό τρακτέρ…

Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται εδώ και τώρα ανασυγκρότηση σε όλους τομείς και στον αναγκαίο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό. Την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο περιοδειών μου σε όλη την Ελλάδα, επισκέφθηκα τους νομούς Καβάλας και Ροδόπης και είχα συσκέψεις με παραγωγικούς και αγροτικούς φορείς. Η περιφέρεια και οι αγρότες είναι σήμερα αντιμέτωποι με την εγκατάλειψη από την κεντρική εξουσία.

“Σήμερα δεν υφίσταται αγροτική πολιτική”

Αξιολογήστε την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και σε ποιο υπουργείο θεωρείτε πως τα πήγε καλύτερα/χειρότερα;

Για να αξιολογήσεις μία αγροτική πολιτική πρέπει να υπάρχει. Σήμερα δεν υφίσταται. Γίνεται διαχείριση κονδυλίων με ανεπιτυχή τρόπο και ο υπουργός καθημερινά τρέχει πίσω από τα προβλήματα. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία οργανωμένη αγροτική πολιτική. Από την Κομοτηνή πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε ένα τεχνητό αγροτικό success story. Όμως, οι αγρότες βιώνουν την αληθινή κατάσταση. Θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να είναι ειλικρινής, διότι με την τακτική της το μόνο που καταφέρνει είναι να εξοργίζει τους αγρότες. Συνεπώς, το καλύτερο υπουργείο είναι το υπουργείο Κυβερνητικής Επικοινωνιακής Προπαγάνδας!

Να υποθέσω ότι η θέση αυτή έρχεται να «κουμπώσει» και με την εμπλοκή του ονόματος «Γεννηματά» στη λίστα Μπόργιανς…

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη από την πρώτη στιγμή καταδίκασε απερίφραστα αυτή την συκοφαντική επίθεση. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πολιτική μάχη κόντρα σ’ αυτούς που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως λασπομαχία, με όπλα ψέματα και συκοφαντίες. Αυτή την πολιτική μάχη θα την δώσουμε και θα την κερδίσουμε μαζί με όλους όσοι πιστεύουν σε μια αυτόνομη, ισχυρή προοδευτική παράταξη, με διακριτό και ισχυρό ρόλο στο πολιτικό μας σύστημα. Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση, ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και από τον Πρόεδρο της Βουλής και την Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας να ζητήσουν ενημέρωση από τις εισαγγελικές αρχές, μη επιτρέποντας στη συκοφαντία να αιωρείται. Η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι «όλα στο φως».