Θερινό Φόρουµ Νταβός: Tο παγκόσµιο επιχειρείν καλείται να καταθέσει καινοτόµες νέες προσεγγίσεις στα φλέγοντα αγροδιατροφικά ζητήµατα

Κάλεσμα προς αναζήτηση και κατάθεση καινοτόμων λύσεων για τις σημερινές προκλήσεις στον τομέα της αγροδιατροφής απευθύνθηκε στους ηγέτες του παγκόσμιου επιχειρείν μέσα από τις εργασίες της 14ης ετήσιας συνάντησης των νέων πρωταθλητών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, γνωστής και ως Θερινό Φόρουμ Νταβός, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Τιανζίν της Κίνας με τη συμμετοχή περίπου 1.500 παγκόσμιων ηγετών από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κοινωνία πολιτών, διακρατικές οργανώσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και κόμβους καινοτομίας.

Kείμενο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επίσημη πλατφόρμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ συνοψίζει τη φιλόδοξη πρωτοβουλία και τις κατευθύνσεις που δόθηκαν κατά το μεγάλο γεγονός του περασμένου μήνα, μέσα από το λανσάρισμα μιας καινοτόμου νέας προσέγγισης στα αγροδιατροφικά προϊόντα.

«Τα συστήματα τροφίμων, ιδωμένα ολιστικά, αντιπροσωπεύουν πάνω από 10 τρισ. δολάρια, ήτοι πάνω από το 12% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σήμερα. Το 40% των συνολικών θέσεων εργασίας στον πλανήτη συνδέεται με κάποιον τρόπο με το σύστημα τροφίμων. Κατανοήστε το, γιατί είναι κάτι το συγκλονιστικό», δήλωσε η Tania Strauss, επικεφαλής Τροφίμων και Νερού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης των Νέων Πρωταθλητών (AMNC23).

«Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα συστήματα αγροδιατροφής είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά εάν στοχεύουμε να είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη της Ατζέντας 2030», αναφέρουν στο άρθρο τους στην πλατφόρμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) οι Janina Peter, επικεφαλής καινοτομίας στο Παγκόσμιο Φόρουμ Τροφίμων (WFF) και η αναλύτρια Bibi La Luz Gonzalez, η οποία συμμετέχει στην ομάδα UpLink του WEF.

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν την πρόκληση, οι δύο αρθρογράφοι τονίζουν ότι χρειαζόμαστε ολοκληρωμένες στρατηγικές που να ενσωματώνουν μέτρα προσαρμογής και μετριασμού της κλιματικής αλλαγής στις γεωργικές πρακτικές, όπως επενδύσεις σε ανθεκτικές ποικιλίες καλλιεργειών, τεχνικές βιώσιμης διαχείρισης γης και κλιματικά έξυπνες γεωργικές τεχνολογίες. «Μπορούμε να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγικότητα, ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως η γεωργία ακριβείας, η κάθετη γεωργία και η αγροοικολογία», εξηγούν.

«Η τεχνολογία και η καινοτομία για την επίλυση αυτών των ζητημάτων είναι συχνά διαθέσιμες, αλλά όχι απαραίτητα προσαρμοσμένες, ούτε σε κλίμακα», δήλωνε η Strauss από το βήμα του AMNC23. «Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του γιατί βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Πώς να εστιάζουμε όχι μόνο στην καινοτομία, αλλά και στα οικοσυστήματα και στους καινοτόμους βραχίονες που μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν λύσεις βασισμένες στη ζήτηση από κάτω προς τα πάνω για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

Μια θερμοκοιτίδα κλιματικά ευφυών γεωργικών ιδεών υπό την αιγίδα του WEF

Με αυτήν τη στόχευση στον νου, γεννήθηκε το Smarter Climate Farmers Challenge, το οποίο εγκαινιάστηκε στο AMNC23. Ο λόγος για τη δεύτερη αγροδιατροφική συνεργασία μεταξύ της UpLink και του υπουργείου Οικονομίας και Σχεδιασμού της Σαουδικής Αραβίας, μετά από την επιτυχημένη πρόκληση Food Ecosystems in Arid Climates. «Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε σε μια μετασχηματιστική αλλαγή στην παραγωγή τροφίμων και στον τρόπο που αυτή θα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και να εξασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία. Αυτές οι προκλήσεις ευθυγραμμίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τους οποίους υποστηρίζουμε πλήρως και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε, προσφέροντας οικονομικές ευκαιρίες», δήλωσε η Faisal Alibrahim, υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού της Σαουδικής Αραβίας στο AMNC23. «Μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε την πείνα, να βελτιώσουμε τα μέσα διαβίωσης και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».

Όπως εξηγούν οι αρθρογράφοι, το Smarter Climate Farmers Challenge συνιστά μια πρόσκληση για εξεύρεση λύσεων που υπερασπίζονται τις κλιματικά έξυπνες γεωργικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση της παραγωγής τροφίμων, την προώθηση του καλύτερου βιοτικού επιπέδου, την ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή και την αποτελεσματική φροντίδα των πόρων του πλανήτη ενός των αγροδιατροφικών οικοσυστημάτων.

Η πρόκληση του Smarter Climate Farmers Challenge αναζητά λύσεις από όλο τον κόσμο, οι οποίες επικεντρώνονται σε έναν ή πολλαπλούς τομείς εστίασης κλιματικών ζητημάτων:

✱ Γνώση, δεξιότητες και εκπαίδευση: Για τη διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των αγροτών στην παραγωγή τροφίμων, τις τεχνικές προσαρμογής στο κλίμα, την ανθεκτικότητα, την τεχνολογία, την αγορά, τις επενδύσεις και την οικοδόμηση των κοινοτήτων, την εκπαίδευση και τη λήψη αποφάσεων για κλιματικά έξυπνα και διατροφικά επωφελή τρόφιμα.

✱ Αποδοτικότητα και βιωσιμότητα πόρων: Κατά την παραγωγή τροφίμων, χρειάζονται βιώσιμες και αποδοτικές λύσεις χρήσης γης, αποδοτική διαχείριση του νερού, αναγεννητική γεωργία, δέσμευση άνθρακα και στόχος προς τη γεωργία χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών ρύπων.

✱ Τεχνολογία χωρίς αποκλεισμούς: Από την παραγωγή έως την κατανάλωση εντός των αλυσίδων αξίας, η τεχνολογία προετοιμάζει καλύτερα τους αγρότες να παράγουν τρόφιμα υπό αντίξοες κλιματικές συνθήκες και να αντισταθμίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι λύσεις περιλαμβάνουν συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας, drone, τεχνητή νοημοσύνη, κάθετη γεωργία, παραδοσιακές καλές πρακτικές και βιώσιμη γαστρονομία, οι οποίες είναι προσιτές και δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο.

✱ Καινοτόμος χρηματοδότηση: Υπό ακραίες συνθήκες, η γεωργία απαιτεί πολλά κεφάλαια για την αντιμετώπιση των κλιματικών κλυδωνισμών και των παρατεταμένων ζημιών.

Οι λύσεις θα αξιολογηθούν σύμφωνα με την ποιότητα των υποβολών, χρησιμοποιώντας κριτήρια όπως δείκτες αντικτύπου, επιχειρηματικά μοντέλα, ομάδες διαχείρισης, ηγετικούς ρόλους γυναικών, κοινωνικο-οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, δίκαιη αγροτική μετάβαση, συνεργασίες, καινοτομία, δυνατότητα αναπαραγωγής και επενδυσιμότητα.