Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: Οι εναλλαγές του καιρού δυσκολεύουν την παραγωγή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αυτή την περίοδο από φυτά που είχαν φυτευτεί στις αρχές φθινοπώρου. Παράλληλα γίνονται και οι προετοιμασίες των φυτεύσεων της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ώστε να καλύψουν αγορές, μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των φθινοπωρινών.

Για την τρέχουσα περίοδο, το ενδιαφέρον των παραγωγών εστιάζεται στις εναλλαγές των θερμοκρασιών. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην καρπόδεση των φυτών και οι αποδόσεις τους να δείχνουν σχετικά μειωμένες. Σημαντικός, επίσης, παράγοντας στην εξέλιξη των καλλιεργειών είναι και η παρουσία ασθενειών και εντόμων, που η αντιμετώπισή τους απαιτεί ειδικούς χειρισμούς. Σε ό,τι αφορά το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη περίοδο και οι καλλιέργειες προσαρμόζονται στα δεδομένα της αγοράς.

Μικροκαρπία παρουσιάζουν τα φυτά στην Ιεράπετρα

Ο Μιχάλης Βασιλάκης, Κρητικός γεωπόνος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας «Ανατολή», υποστηρίζει ότι οι κλιματικές συνθήκες δεν έχουν βοηθήσει στον βαθμό που θα έπρεπε την εξέλιξη της παραγωγής, με αποτέλεσμα τα φυτά να παρουσιάζουν μικροκαρπία. «Οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που εμείς χρειαζόμαστε από 26 έως 28 βαθμούς μέσα στο θερμοκήπιο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «η αύξηση αυτή πολλαπλασιάζει και το ποσοστό ανθόρροιας, με συνέπεια να μη γίνεται σωστά η γονιμοποίηση, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο στην παραγωγική διαδικασία». Επιπλέον, ο κ. Βασιλάκης αναφέρεται σε θέματα φυτοπροστασίας, που για τον ίδιο αποτελούν ζητήματα μείζονος σημασίας σε μία καλλιέργεια όπως αυτή του θερμοκηπίου και για τον λόγο αυτόν απαιτείται περισσότερη προσοχή από τους παραγωγούς, αλλά και συνεργασία με τους γεωπόνους. «Η ίωση της καστανής ρυτίδωσης στη ντομάτα είναι μία σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει την καλλιέργεια του προϊόντος στο θερμοκήπιο, συντελώντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των αποδόσεων», επισημαίνει.

Ο ίδιος στέκεται, ακόμη, στα είδη των καλλιεργούμενων εκτάσεων, τονίζοντας ότι παρουσιάζει αύξηση η ντομάτα τύπου βελανίδι, σε σύγκριση με την κλασική. Στον αντίποδα, μείωση παρατηρείται στη μελιτζάνα τύπου φλάσκα. Σε ό,τι αφορά την πιπεριά, η παραγωγή δείχνει να είναι σταθερή, κυρίως με ποικιλίες Φλωρίνης, κέρατο και τύπου ντολμά, αλλά το προϊόν αντιμετωπίζει ζητήματα στη γονιμοποίηση των καρπών, κάτι το οποίο τον προβληματίζει ιδιαίτερα.

Κλείνοντας, ο κ. Βασιλάκης αναφέρεται και στην καλλιέργεια της αγγουριάς, η οποία δείχνει να είναι ανεβασμένη σε σύγκριση με την ντομάτα, λόγω των προβλημάτων της φυτοπροστασίας. «Για την περιοχή μας, η καλλιέργεια της αγγουριάς δείχνει να έχει μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με αυτήν της ντομάτας και ξεπερνά το 20%, σε αντιπαραβολή με την περσινή περίοδο», καταλήγει.

Μειωμένα τα εργατικά χέρια στην παραγωγή της Ελαφόνησου

Για μείωση των θερμοκηπιακών καλλιεργούμενων εκτάσεων πάνω από 10% κάνει λόγο ο Αντώνης Αρετουλάκης, αντιπρόεδρος του ΑΣΟΠ Ελαφόνησου στην Κρήτη. Όπως υποστηρίζει, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στον προγραμματισμό των καλλιεργειών λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

«Εάν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, θα έχουμε και περαιτέρω μειώσεις για το επόμενο διάστημα. Η εν λόγω εξέλιξη, σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα εχθρών και ασθενειών, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην περιοχή», αναφέρει, συμπληρώνοντας: «Αυτό είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι δεν δείχνουν διάθεση να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Ένα σημαντικό ποσοστό των θερμοκηπιακών καλλιεργειών περνά σε ξένους, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ήταν εργάτες γης και δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη συνέχιση της παραγωγής».

Στα θετικά, ο κ. Αρετουλάκης επισημαίνει την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών σε νερό, μια διαδικασία που, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Κρήτης, δεν δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των καλλιεργειών υποστηρίζει ότι μέσοσταθμικά κινούνται στους 15 με 17 τόνους το στρέμμα, εφόσον φυσικά ακολουθούν και οι κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες από τους παραγωγούς. «Αυτή την περίοδο έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή της ντομάτας, η οποία είχε φυτευτεί στο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου. Εφόσον μας στο επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο κύκλος της παραγωγής θα ολοκληρωθεί τον Μάιο».

Κλείνοντας, ο ίδιος έκανε αναφορά και στο θέμα των τιμών πώλησης στις ντομάτες. Όπως υποστήριξε, «οι μεταβολές στις τιμές του προϊόντος είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Μεσοσταθμικά, η τιμή παραγωγού για την κλασική ντομάτα κυμαίνεται στο 1 ευρώ περίπου».

Έως 1,2 ευρώ το τσαμπί στα Χανιά

Στο ίδιο θέμα στέκεται και ο Θεόδωρος Λουκασάκης, από τη Φαλάσαρνα Χανίων, αναφέροντας ότι η τιμή παραγωγού για το τσαμπί κυμαίνεται στο 1,1 με 1,2 ευρώ το κιλό και για το τύπου βελανίδι, περίπου στα 2 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά το αγγούρι, που εκείνος καλλιεργεί και τους δύο τύπους του, «στο μεν μακρύ η τιμή κυμαίνεται από 1,1 έως 1,2 ευρώ το κιλό, ενώ για το κοντό ανέρχεται στο 1,4».

Επίσης, ο κ. Λουκασάκης υποστηρίζει ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες παρουσιάζουν μία κόπωση, κυρίως λόγω της έλλειψης προγραμματισμού λόγω της μειωμένης προσφοράς εργασίας από εργάτες γης. «Εάν σε αυτό προσθέσουμε και το κόστος παραγωγής, όπως επίσης και της συσκευασίας των κηπευτικών που παράγουμε, τα προϊόντα μας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αγορά.

Εμείς, από την πλευρά μας, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την παραγωγή, γιατί πιστεύουμε ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι απόλυτα ταυτισμένες με το νησί μας. Ωστόσο, αυτές απαιτούν μία σύγχρονη οργάνωση, ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις στα ζητήματα που παρουσιάζονται», καταλήγει.

Ξεπουλάνε τα σίδερα από τα θερμοκήπια στην Κόρινθο

Αρνητικές δείχνουν να είναι η εξελίξεις στον κλάδο των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου. Όπως μας ενημερώνει ο Αντώνης Μαυροειδής, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργιών από τις Κεχριές, ο κλάδος παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. «Αν και βρισκόμαστε κοντά στην Αθήνα, που είναι μία πολύ μεγάλη αγορά, δυστυχώς η κατάσταση για τους παραγωγούς δυσκολεύει. Η ενέργεια που απαιτούν οι καλλιέργειές μας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και επηρεάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα μία μερίδα των αγροτών να δυσκολεύεται να λειτουργήσει τα θερμοκήπιά της και για τον λόγο αυτόν να τα εγκαταλείπει. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παραγωγοί, που δεν έχουν διάδοχη κατάσταση, ξεπουλάνε τις εγκαταστάσεις ως σίδερο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακόμη και με αυτές τις δυσκολίες, ο κ. Μαυροειδής και ο γιος του προσπαθούν να αντεπεξέλθουν και εφαρμόζουν νέες τεχνολογίες ώστε να είναι περισσότερο παραγωγικοί. «Εφαρμόζουμε συστήματα νέας τεχνολογίας στις υδροπονικές μας καλλιέργειες για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα. Τα προϊόντα που παράγουμε με περισσότερο φιλικές μεθόδους για το περιβάλλον τα δίνουμε με προστιθέμενη αξία.

Επειδή, όμως, προσπαθούμε να τα αξιοποιούμε όλες τις χρονικές περιόδους για να καλύψουμε τις αγορές, η ενέργεια που χρησιμοποιούμε αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο για εμάς, λόγω του κόστους θέρμανσης με το οποίο επιβαρυνόμαστε. Αυτό το διάστημα, λόγω και των καιρικών συνθηκών, οι αποδόσεις των φυτών μας κυμαίνονται στους 18 τόνους στο στρέμμα στη ντομάτα, αλλά μετά την άνοιξη μπορούμε να φτάσουμε ακόμα και τους 30», καταλήγει.