Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: Σταθερές οι εκτάσεις, προβλήματα με τις αρδεύσεις

Χωρίς σημαντική μεταβολή στην παραγωγή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών συνεχίζεται η συλλογή, όπως επίσης και η προετοιμασία των εδαφών για τις νέες φυτεύσεις. Τα προβλήματα της καστανής ρυτίδωσης στην ντομάτα επηρέασαν σε κάποιον βαθμό την καλλιέργεια, αλλά η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά. Κυρίαρχο πρόβλημα, κυρίως στις νησιωτικές και νότιες περιοχές της χώρας, παραμένει το θέμα της άρδευσης. Η απουσία υποδομών, σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα του νερού, δημιουργεί προβλήματα στον προγραμματισμό των καλλιεργειών, όπως επίσης και στην επέκταση των θερμοκηπίων.
Στον Νομό Λασιθίου Κρήτης, το κυρίαρχο ζήτημα είναι οι μειωμένες χιονοπτώσεις, καθώς και βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τον Μιχάλη Βασιλάκη, γεωπόνο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα νερά της περιοχής έχουν ανεβάσει την αγωγιμότητα, η οποία κυμαίνεται από 1,6 έως 1,7. «Το ιδανικό για εμάς θα ήταν να κινούνται από 0,7 έως 1, αλλά, δυστυχώς, η ποιότητα του νερού δείχνει να είναι υποβαθμισμένη», εκτιμά και υπογραμμίζει ότι η αναγκαιότητα για υποδομές αποτελεί μονόδρομο. «Η αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων θα βοηθήσει στον εμπλουτισμό των υπογείων και θα έχουμε καλύτερη ποιότητα νερού για τα χωράφια μας», συμπληρώνει.
«Αυτή την περίοδο, ανάλογα με την ποιότητα, η τιμή πώλησης κυμαίνεται από 1 έως 1,20 ευρώ το κιλό για την κλασική ντομάτα, ενώ για την ντομάτα τύπου βελανίδι φτάνει τα 2,60 ευρώ»Δώρα Θεοδωράκη, παραγωγός κηπευτικών από την Ελαφόνησο
Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Βασιλάκης υποστηρίζει ότι οι θερμοκρασίες είναι σταθερές για την περιοχή και βοηθούν σημαντικά τις καλλιέργειες. Παράλληλα, εστιάζει στο θέμα της καστανής ρυτίδωσης της ντομάτας, ενός ιού που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα φυτά, με μεγάλες απώλειες. Για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί έχουν στραφεί στην καλλιέργεια του αγγουριού.
Άδειες από νερό οι λιμνοδεξαμενές στην Ελαφόνησο
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση της Δώρας Θεοδωράκη, παραγωγού κηπευτικών από την Ελαφόνησο. Η ίδια υποστηρίζει ότι τα προβλήματα με το νερό, αλλά και την καστανή ρυτίδωση της ντομάτας είναι τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της περιοχής. «Αν σε αυτά προσθέσουμε και τον αλευρώδη, ένα δυσκολοεξόντωτο έντομο, αυξάνουμε το κόστος παραγωγής, διότι τα προστατευτικά μέσα που χρησιμοποιούμε είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά ακριβότερα», επισημαίνει.
Η κα Θεοδωράκη καλλιεργεί την κλασική ντομάτα, καθώς και την ντομάτα τύπου βελανίδι. «Αυτή την περίοδο, ανάλογα με την ποιότητα, η τιμή πώλησης κυμαίνεται από 1 έως 1,20 ευρώ το κιλό για την κλασική ντομάτα, ενώ για την ντομάτα τύπου βελανίδι φτάνει τα 2,60 ευρώ. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η ζήτηση για το τσαμπί», τονίζει.
Αναφερόμενη στην έλλειψη νερού, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες της περιοχής. «Οι δύο λιμνοδεξαμενές που έχουν δημιουργηθεί παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και δεν είναι λειτουργικές. Απαιτούνται κεφάλαια για επιδιόρθωση, αλλά, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς, οι λιμνοδεξαμενές στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν να είναι σε λειτουργία. Επομένως, δεν πρέπει να περιμένουμε κονδύλια», σημειώνει.
Εν αναμονή της πρώτης συλλογής αγγουριών στην Κυπαρισσία
Για καλές καιρικές συνθήκες, που συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών στα θερμοκήπια, κάνει λόγο ο Μάκης Κατσικαρώνης, παραγωγός αγγουριών από την Κυπαρισσία του Νομού Μεσσηνίας. Όπως υποστηρίζει, το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην περιοχή καλύπτεται με αγγουριές. «Αναμένουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουμε τη συλλογή των αγγουριών, κυρίως του τύπου μακρύ αγγούρι, και προς τα τέλη Μαρτίου θα αρχίσει η συλλογή της ντομάτας», αναφέρει.
Εστιάζοντας στο κόστος παραγωγής και στην απόδοση των καλλιεργειών, τονίζει ότι η παραγωγή μπορεί να σταθεί στην αγορά, αρκεί να υποστηριχθεί και από την πολιτεία. «Το κόστος παραγωγής είναι σημαντικά αυξημένο και φτάνει τα 12-15 λεπτά το τεμάχιο. Υπολογίζουμε ότι η μέση τιμή πώλησης κυμαίνεται από 20 έως 30 λεπτά το τεμάχιο, ενώ οι στρεμματικές αποδόσεις φθάνουν τα 60.000 έως 70.000 τεμάχια», δηλώνει. Αναφερόμενος στην τρέχουσα επικαιρότητα και στο θέμα της προώθησης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στη χώρα μας, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι μικροί και μεσαίοι παραγωγοί και όχι οι μεγάλες θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τον αγροτικό τομέα.
Αρχές Φεβρουαρίου οι φυτεύσεις ντομάτας στη Λαμία
Με συνδυασμό διπλής καλλιέργειας και παραγωγής, ο Οδυσσέας Αλβανός, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τη Λαμία, κάνει λόγο για μια εκμετάλλευση με πολλές δυσκολίες. «Επιλέγουμε περισσότερο την καλλιέργεια της ντομάτας λόγω του μικρού αριθμού των εκμεταλλεύσεων στην περιοχή μας. Κάνουμε δύο φυτεύσεις τον χρόνο, μία τον Φεβρουάριο και μία τον Αύγουστο, ώστε να έχουμε κάλυψη της αγοράς στο μεγαλύτερο ποσοστό. Παράλληλα, την άνοιξη φυτεύουμε και σε διαφορετικές ορεινές περιοχές υπαίθριες ντομάτες, ώστε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει την καλοκαιρινή περίοδο και τις αρχές του φθινοπώρου, μέχρι να πέσουν τα πρώτα κρύα», περιγράφει.
Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρει ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες για την περιοχή του έχουν σημαντικό ενδιαφέρον, αλλά απαιτείται στήριξη από την πλευρά της πολιτείας, διότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο. «Αν ενισχύσουμε την τοπική παραγωγή, θα μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τις εισαγωγές από άλλες χώρες», εξηγεί.