Ξεκίνησε η συλλογή από τις καλοκαιρινές φυτεύσεις
Ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις των θερμοκηπιακών κηπευτικών στις νοτιότερες περιοχές της χώρας μας και κυρίως στην Κρήτη. Στις αρχές του χρόνου θα ξεκινήσουν και οι φυτεύσεις στις υπόλοιπες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στην Κρήτη, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συλλογή από τις νέες καλλιέργειες. Με μικρές διακυμάνσεις, ο αριθμός των καλλιεργειών παραμένει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Κυρίαρχη, όπως κάθε χρόνο, είναι η ντομάτα με σημαντικά όμως προβλήματα από το έντομο tuta absoluta. Με ρεπορτάζ από τις κυριότερες περιοχές παραγωγής, η «ΥΧ» παρουσιάζει την εξέλιξη της παραγωγής των κηπευτικών και τα προβλήματά της.
Από τις περιοχές της χώρας με την πρωιμότερη παραγωγή είναι το Τυμπάκι της Κρήτης, όπου η συλλογή των θερμοκηπιακών κηπευτικών από τις αυγουστιάτικες φυτεύσεις έχει ξεκινήσει ήδη. Η «ΥΧ» συζήτησε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Βαγγέλη Τσιμπραγάκη. Η συνέντευξη έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πράγα. Ο συνεταιρισμός, μαζί με άλλους συνεταιρισμούς από την Κρήτη, συμμετέχει σε ένα τριετές πρόγραμμα, με στόχο την προώθηση των κρητικών κηπευτικών στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού περιγράφει την πορεία των καλλιεργειών στην περιοχή του Τυμπακίου: «Η διαδικασία της φύτευσης ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο και έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των κηπευτικών που φυτεύτηκαν τον Αύγουστο. Η καλλιέργεια της ντομάτας παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όπως και οι πιπεριές, ενώ οι μελιτζάνες εμφανίζουν μια μικρή άνοδο. Μειωμένο εμφανίζεται το αγγούρι, σε μικρά όμως ποσοστά. Οι τιμές αυτή την εποχή είναι καλές. Η ντομάτα κυμαίνεται από 70 έως 80 λεπτά, η πιπεριά Φλωρίνης στο 1,20 ευρώ, οι φλάσκες στα 70 με 75 λεπτά, το αγγούρι στα 70 έως 90 το κιλό και το κοντό αγγούρι τύπου Κνωσού στο 1 ευρώ το κιλό».
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της φυτοπροστασίας, ο κ. Τσιμπραγκάκης τονίζει ότι «προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως από το έντομο tuta absoluta. Άλλες εντομολογικές προσβολές και ασθένειες δεν εμφανίστηκαν. Φυσικά, σημαντικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη νερού, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες δεν επαρκούν για τις ανάγκες των καλλιεργειών μας».
Η φύτευση των νέων καλλιεργειών στην περιοχή της Ιεράπετρας ήταν κατά έναν μήνα οψιμότερη. Ο Γιώργος Λυριτζάκης, γεωπόνος και διευθυντής του Συνεταιρισμού Ανατολή, αναφέρει ότι η φύτευση των κηπευτικών στα θερμοκήπια έχει ολοκληρωθεί από τις 10 Νοεμβρίου: «Παρατηρείται μια γενική μείωση στην έκταση των καλλιεργειών: το αγγούρι 10%, η ντομάτα 5%, η πιπεριά 10% και η μελιτζάνα 5%. Έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πρώτες συλλογές των κηπευτικών που φυτεύτηκαν τον Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα, οι καλλιέργειες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και, εφόσον ο καιρός παραμείνει καλός, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Οξυμένο παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης νερού και το ζήτημα της αλατότητας που εμφανίζουν οι περισσότερες καλλιέργειες στην περιοχή».
Στις αρχές Ιανουαρίου οι φυτεύσεις στην Πελοπόννησο
Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η περιοχή των Φιλιατρών, όπου οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου. Όπως δηλώνει ο παραγωγός Παναγιώτης Λεβεντογιάννης από την Τερψιθέα Φιλιατρών, σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται η συλλογή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ντομάτας και αγγουριού από τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις και ήδη έγινε ο προγραμματισμός για το επόμενο έτος: «Δεν προβλέπεται να έχουμε αλλαγές στις καλλιέργειες της ντομάτας και του αγγουριού. Πιστεύω ότι τα ποσοστά θα διατηρηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Δηλαδή, η ντομάτα θα καλύψει ένα 80% περίπου και το υπόλοιπο θα καλυφθεί με αγγούρι. Σε ό,τι αφορά την πιπεριά και τη μελιτζάνα, τα στρέμματα που καλύπτουν είναι ελάχιστα. Οι τιμές αυτή την εποχή βρίσκονται σε καλά επίπεδα, καθώς η ντομάτα πωλείται από 70 λεπτά έως 1,10 ευρώ το κιλό. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η tuta absoluta, ένα έντομο το οποίο αφανίζει μεγάλο ποσοστό της παραγωγής μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο ολοκληρωμένης καταπολέμησης, καθώς η γενικότερη πολιτική της φυτοπροστασίας είναι αναποτελεσματική. Η θερμοκηπιακή καλλιέργεια για την περιοχή μας είναι μια επιχείρηση, η οποία παρουσιάζει σημαντική άνοδο. Παρατηρώ μέσα από τα σχέδια βελτίωσης των νέων αγροτών ένα μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον».
Οψιμότερη η φύτευση στα Τρίκαλα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο παραγωγός Γιάννης Βράντζας από τα Τρίκαλα, σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για τη νέα καλλιεργητική περίοδο: «Έχουμε ξεκινήσει την παραγγελία των φυτών που θα χρειαστούμε για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές παραγωγής θερμοκηπιακών προϊόντων στη χώρα μας, όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος, ο τόπος μας παρουσιάζει χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερο κόστος. Στην περιοχή μας, η ντομάτα αποτελεί την πρώτη επιλογή, καθώς αγγίζει περίπου το 90% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Το υπόλοιπο 10% καλύπτουν το αγγούρι, η πιπεριά και η μελιτζάνα. Η έντονης παρουσία του εντόμου tuta absoluta μας προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό και για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε επιλέγουμε την πρώιμη καλλιέργεια».