Το αγγούρι και το κολοκύθι αποτελούν τα βασικότερα «πράσινα» κηπευτικά της άνοιξης και του καλοκαιριού. Αυτή την εποχή, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες αγγουριού και κολοκυθιού, παραδίδουν την παραγωγική σκυτάλη στις υπαίθριες. Η ελεγχόμενη παραγωγή από τους κλειστούς χώρους των θερμοκηπίων βρίσκεται πλέον εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες, τα έντομα και τις ασθένειες. Για το λόγο αυτό απαιτούνται και ιδιαίτερα μέτρα από τους παραγωγούς με στόχο την ποιότητα, τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Κολοκύθι: Το φρέσκο κολοκυθάκι «γίγαντας» στο εξωτερικό

Το φρέσκο κολοκυθάκι αποτελεί ένα κηπευτικό με σταθερή και οικονομικά βιώσιμη πορεία, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Η επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα σε σχετικά μικρές εκτάσεις, κυρίως από παραγωγούς λαϊκών αγορών. Οι μικροί αυτοί αγρότες-επιχειρηματίες δεν δείχνουν κανένα εξαγωγικό ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι το φυτό έχει μικρό βιολογικό κύκλο, που το καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Διασάκος, διευθύνων σύμβουλος της Geοplant, «υπάρχει μια σύγχυση και λαθεμένη εικόνα για το φρέσκο κολοκύθι. Έχουμε τη δυνατότητα σαν χώρα να παράγουμε όλο τον χρόνο, αλλά κινούμαστε μόνο στην εσωτερική αγορά και από αυτήν παίρνουμε τα μηνύματα. Μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και αρκετών αγορών του εξωτερικού, αφού έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο σε σκεπαστά θερμοκήπια τύπου toll και από τον Μάιο και όλο το καλοκαίρι υπαίθρια.

Λίγα λόγια για το κολοκύθι

Το κολοκύθι (Curcubita pepo) είναι μονοετής καλλιέργεια, με χαμηλή βλάστηση. Η ρίζα τους είναι πασσαλώδης και φτάνει σε βάθος 40-55 εκατοστών. Τα κολοκυθάκια ωριμάζουν σε 50 έως 60 ημέρες από τη σπορά και συλλέγονται νεαρά, τρυφερά με τον ανθό (κυρίως το κομποκολόκυθο).
Τα μεγάλα υστερούν σε ποιότητα και αξία στην αγορά, με αποτέλεσμα να πετιούνται. Ανάλογα με τις καταναλωτικές συνήθειες από τόπο σε τόπο προσαρμόζεται και η παραγωγή, με τις αντίστοιχες ποικιλίες (σκούρες, λευκές, ανοιχτές πράσινες κ.ά.). Μπορούν να καλλιεργηθούν σε θερμοκήπια, σκεπαστά σε χαμηλά toll, και υπαίθρια τους ζεστούς μήνες.
Το κολοκύθι συνήθως προσβάλλεται από ακάρεα, αλευρώδη και μελίγκρες, τα οποία είναι και φορείς ιώσεων που προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή. Από τις ασθένειες οι κυριότερες είναι το ωίδιο ,το φουζάριο, οι σκληρωτινιάσεις. Οι υγιείς σπόροι και οι ορθές γεωργικές πρακτικές συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των φυτών.

 

Οι παραγωγοί, κυρίως των νοτίων περιοχών της χώρας μας, έχουν προσαρμοστεί στις ανοιχτές πράσινες ποικιλίες άλλα οι αγορές κυρίως των βόρειων χωρών ζητάνε τις σκούρες πράσινες. Υπάρχουν και οι αγορές των Βαλκανικών, όπως επίσης και της Βόρειας Ελλάδας, που ζητάνε τις λευκές ποικιλίες κολοκυθιού. Πριν το εμπάργκο με τη Ρωσία, κάναμε εξαγωγές με λευκές ποικιλίες, δυστυχώς όμως και σε αυτό το είδος, όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, χάσαμε ένα μεγάλο μερίδιο αυτής της πολλά υποσχόμενης αγοράς. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στις νότιες περιοχές, είναι οι προσβολές των φυτών της κολοκυθιάς από ιώσεις. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται κατά μέσο όρο κοντά στα 50 λεπτά το κιλό».

Αγγούρι: Σταθερή η πορεία της καλλιέργειάς του

Τη δική του εικόνα για το κολοκύθι και τα αγγούρια μας μεταφέρει ο Αχιλλέας Λογοθέτης, γεωπόνος από τον Κηπευτικό Συνεταιρισμό Πρέβεζας. «Στα ίδια επίπεδα με τα περσινά παραμένουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της Πρέβεζας. Ο συνδυασμός των υπαίθριων κηπευτικών με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες μάς επιτρέπει να έχουμε όλο τον χρόνο κηπευτικά. Για την καλοκαιρινή περίοδο και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, υπάρχει μια στροφή στα δικτυοκήπια. Η παραγωγή μας διακινείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στην εγχώρια αγορά και ένα μικρό ποσοστό κατευθύνεται στη Βουλγαρία. Οι τιμές αυτή την εποχή για τα αγγούρια κυμαίνονται στα 18 έως 22 λεπτά το τεμάχιο».

Η ταυτότητα του αγγουριού

Το αγγούρι  (Cucumissativus)είναι από τα φυτά που απαιτούν την υποστύλωση για λόγους πρόληψης των ασθενειών, τον καλύτερο αερισμό και την αύξηση της παραγωγής. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ένα πρόσθετο κόστος για τον παραγωγό. Η καλλιέργεια του αγγουριού πρέπει να ξεκινά όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 15°C,  γιατί δεν αντέχει στο ψύχος.
Η αραιή φύτευση ανά 50-70 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 1,50-1,70 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης, βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του φυτού. Η φυτοπροστασία του αγγουριού από εχθρούς και ασθένειες αποτελεί το βασικότερο μέλημα του παραγωγού καθόλη τη διάρκεια της καλλιέργειας.
Ο περονόσπορος, το ωίδιο, ο τετράνυχος, οι αφίδες όπως επίσης και ο ιός του μωσαϊκού της αγγουριάς CMV, αποτελούν τις κύριες ασθένειες της καλλιέργειας. Πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπεύθυνο τρόπο, διότι οι συλλογές των καρπών γίνονται με ελάχιστες ημέρες διαφορά, κάτι που απαιτεί σοφή και έντιμη διαχείριση των φυτοφαρμάκων για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος γενικότερα.

 

Πελοπόννησος: Θετικός προσανατολισμός της φετινής χρονιάς

Θετικές είναι οι προοπτικές για την παραγωγή κολοκυθιού στην Αργολίδα, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι σχεδόν ιδανικές και αναμένεται ότι το κολοκύθι θα κρατήσει καλή τιμή και θα κινηθεί με άνεση στην αγορά. Ο Βαγγέλης Παπανδριανός, γεωπόνος από το Δρέπανο, επισημαίνει ότι «ενώ από το κολοκύθι βγαίνει ένα καλό συμπληρωματικό εισόδημα, δεν το προτιμούν πολλοί παραγωγοί και η καλλιέργειά του ακόμα δεν έχει επεκταθεί». Ο Βαγγέλης Κούτρας μας εξηγεί ότι «το κολοκύθι σε σύγκριση με την καλλιέργεια ντομάτας είναι πολύ προτιμότερο σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής, αλλά σίγουρα δεν έχει στη συνέχεια τις ίδιες αποδόσεις με την ντομάτα. Οι τιμές φέτος πηγαίνουν καλά, αφού το Πάσχα κράτησε στο 1,5 ευρώ, ενώ τώρα βρίσκεται από 50 έως 70 λεπτά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί υπαίθριου κολοκυθιού είναι οι ιώσεις, που αυξάνονται το καλοκαίρι και καταστρέφουν την παραγωγή. Αυτό είναι αποτρεπτικό για τη συνέχεια».

kolokithia
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγοί υπαίθριου κολοκυθιού είναι οι ιώσεις, που αυξάνονται το καλοκαίρι και καταστρέφουν την παραγωγή. Αυτό είναι αποτρεπτικό για τη συνέχεια

Σε ό,τι αφορά το αγγούρι στην Τριφυλία, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά, όπου η συνολική παραγωγή υπολογίζεται στους 21.000 τόνους, ενώ η τιμή ήδη κινείται στα 40-50 λεπτά, γεγονός που θεωρείται αρκετά θετική εξέλιξη.

Εύβοια: Μειωμένα τα σπορόφυτα

 Υποτονική ήταν η κίνηση στην εμπορία των σπορόφυτων και ελαφρώς μειωμένη για το κολοκύθι και το αγγούρι, σε σχέση με την περσινή χρόνια, δηλώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο παραγωγός σπορόφυτων Μιχάλης Κουτράς, από το Μπούρτζι Ευβοίας.

αγγούρι καλλιέργεια
Ο περονόσπορος, το ωίδιο, ο τετράνυχος, οι αφίδες όπως επίσης και ο ιός του μωσαϊκού της αγγουριάς CMV, αποτελούν τις κύριες ασθένειες της καλλιέργειας αγγουριού

«Λόγω των καιρικών συνθηκών, είχαμε μετατόπιση του χρόνου φύτευσης του κολοκυθιού και του αγγουριού. Όσοι παραγωγοί δεν τα σκεπάσανε με χαμηλή κάλυψη στις αρχές της άνοιξης, φύτευσαν με τις βροχές του Μαΐου.

Η μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση σπορόφυτων κολοκυθιού και αγγουριού εμφανίζεται στους παραγωγούς λαϊκών αγορών και λιγότερο σε μεγάλες εκμεταλλεύσεις».

Όψιμη η παραγωγή των υπαίθριων στη Χαλκίδα

Προς τα τέλη του Μάη θα ξεκινήσουν οι πρώτες κοπές στα υπαίθρια κηπευτικά κολοκυθιού και αγγουριού. Η εικόνα που μας μεταφέρει από τη Χαλκίδα ο παραγωγός και έμπορος κηπευτικών, Αντώνης Βουρδάνος, από τα Ψαχνά, είναι αρνητική «Για την περιοχή μας, η μείωση των καλλιεργουμένων εκτάσεων με κηπευτικά και ειδικά αυτές του κολοκυθιού και του αγγουριού είναι αισθητή και μπορεί να ξεπεράσει το 15%. Έχει να κάνει με τη χαμηλή ζήτηση των καταναλωτών της χώρας μας σε συνδυασμό με τις μικρές εξαγωγές» .

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΚΟΛΟΚΥΘΙΩΝ-ΑΓΓΟΥΡΙΩΝ 2014-2015

 

2014

2015

ΕΙΔΟΣ

ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ

ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΟΝΟΥΣ

ΑΓΓΟΥΡΙ

12.735

40.142

13.012

38.926

ΚΟΛΟΚΥΘΙ

29.189

73.481

28.082

71.366

ΠΗΓΗ: ΕΛΣΤΑΤ

των Γιάννη Σάρρου, Γιώργου Αργυρίου