Ο θερμότερος Δεκέμβριος στη Θεσσαλία τα τελευταία 15 χρόνια

Τον πιο θερμό Δεκέμβριο της τελευταίας 15ετίας κατέγραψαν το 2023 για την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το δίκτυο 52 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του ΕΑΑ, τον Δεκέμβριο του 2023, η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Ο φετινός Δεκέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν ο πιο θερμός Δεκέμβριος από το 2010.

«Στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 3,3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν ο μήνας και για τη Στερεά Ελλάδα (+2,4°C)», σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΕΑΑ.

Για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ για τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο ο δεύτερος πιο θερμός.

Στη Θεσσαλία, ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν κατά 1,1°C θερμότερος από τον αντίστοιχο του 2022, τον αμέσως προηγούμενο θερμότερο Δεκέμβριο από το 2010. Συνολικά, το 2023, καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις μέγιστων θερμοκρασιών τους εννέα από τους δώδεκα μήνες του έτους στη Βόρεια Ελλάδα, τους οκτώ μήνες σε Θεσσαλία και Κρήτη, και τους επτά μήνες στην υπόλοιπη χώρα.