Τρύγος 2019: Θέρος – Τρύγος – Νίκη για το Δραμινό κρασί

Η διαδικασία του τρύγου ξεκίνησε στην οινοπαραγωγό Δράμα, με τις πρώτες ενδείξεις να μιλάνε για εκλεκτά κρασιά. Τα πλούσια αρώματα, σε συνδυασμό με την ταυτότητα που διαμορφώθηκε εδώ και χρόνια, χάρη στην αξιόλογη ποιότητα των Δραμινών ετικετών, διαμορφώνουν ένα ισχυρό διαβατήριο για τις εξαγωγές. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής στη ΔΑΟΚ, Στέφανος Χωματίδης, αναφέρει ότι τα μεγαλύτερα από τα 12 οινοποιεία αύξησαν τα τελευταία χρόνια τον όγκο των εξαγωγών σε χώρες της Ευρώπης, την Αμερική αλλά και την Ασία. Αποτιμώντας την καλλιεργητική χρονιά, λέει ότι η παραγωγή ήταν ικανοποιητική, αν και παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα κατά περιοχές, που αφορούσαν σε ασθένειες και χαλαζόπτωση, πλην όμως ο μέσος όρος σε επίπεδο νομού έχει θετικό πρόσημο, ποιοτικά και ποσοτικά, σε λευκές και ερυθρές ποικιλίες. Το καλλιεργητικό δυναμικό του νομού μεταφράζεται σε 5.500 στρέμματα οινοποιήσιμων ποικιλιών.

ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ

Εξαιρετική χαρακτηρίζει την ποιότητα ο γεωπόνος – διευθυντής αμπελώνων του Κτήματος Παυλίδη, Γιάννης Χρόνης, αιτιολογώντας ότι από τέλος Ιουλίου μέχρι σήμερα δεν έβρεξε καθόλου. «Με εξαίρεση ένα δεκαήμερο του Αυγούστου, οπότε οι θερμοκρασίες τη νύχτα ήταν υψηλές, παραμένουν πολύ καλές ώστε να διατηρηθεί η οξύτητα των σταφυλιών και να δώσει υψηλό φαινολικό και αρωματικό δυναμικό», σχολιάζει.

Προσθέτει ότι η απουσία βροχών προστάτεψε από ασθένειες. «Μπορέσαμε να διαχειριστούμε τον αμπελώνα όπως επιθυμούμε». Ικανοποιημένος δηλώνει και από τις αποδόσεις. Περίπου 1 τόνο/στρέμμα στα λευκά και 800- 900 κιλά στα ερυθρά, όπου μετά τον πράσινο τρύγο –λόγω των εαρινών βροχοπτώσεων– διαμορφώθηκαν στα 600 κιλά.

Το Κτήμα Παυλίδη εκτείνεται σε 650 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων στα Κοκκινόγεια και την Περιχώρα Δράμας και επιμένει στην αυτάρκεια, κρατώντας τιμής ένεκεν τη συνεργασία με δύο μόνο Δραμινούς παραγωγούς, που καλύπτουν μόνο το 5% των αναγκών σε οινοστάφυλα. «Ήμασταν οι πρώτοι που προχωρήσαμε σε συμβολαιακή γεωργία.

Ο γεωπόνος επομένως παρακολουθεί πλήρως το αμπελοτεμάχιο και η πληρωμή γίνεται με το στρέμμα, όχι με το κιλό» εξηγεί. Από λευκές ποικιλίες καλλιεργούν Sauvignon Blanc, Chardonnay και Ασύρτικο, ενώ από ερυθρές Syrah, Tempranillo και Αγιωργίτικο.

Μιλώντας για τα σχέδιά τους, αποκαλύπτει πως «καλλιεργούνται πειραματικοί αμπελώνες και γίνονται πειραματικές οινοποιήσεις, διότι υπάρχουν σκέψεις για νέα ετικέτα». Καλλιεργούν Βιδιανό, Μαυροτράγανο, Μαυροδάφνη, Λιμνιώνα και Ρομπόλα, εκ των οποίων κάποιες θα διαμορφώσουν ένα extra premium κρασί, που θα πληροί τις υψηλές προδιαγραφές του Κτήματος. Ο κ. Χρόνης καταθέτει ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα οινοποιεία που παράγουν οίνους υψηλής ποιότητας, σχετικό με τα δικαιώματα φύτευσης. «Με βάση τη μοριοδότηση που δίνεται από το υπουργείο, τα οινοποιεία δεν μπορούν να πάρουν δικαιώματα». Σημειώνει ότι η Ένωση Οινοποιών Δράμας σχεδιάζει να θέσει εκ νέου το θέμα.

«Φέτος, δεν δόθηκε στη Δράμα ούτε ένα στρέμμα. Είναι σημαντικό να πάρουν δικαιώματα τα οινοποιεία για να αυξηθεί η αμπελοκαλλιέργεια, άρα η παραγωγή. Δεν ζητάμε να αποκλειστούν οι αγρότες, αλλά με την παρούσα μοριοδότηση δεν παίρνουν τα οινοποιεία».

Τρύγος ντυμένος στα μπλε

Στο κτήμα Παυλίδη επιμένουν στον νυχτερινό τρύγο, που γίνεται από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί για το λευκό, το ερυθρό και το ροζέ, ώστε να αποφεύγουν τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου. «Τα καλά κρασιά γεννιούνται στα αμπέλια αλλά απαιτούν δυνατές ομάδες, δηλαδή ένα σύνολο ανθρώπων που εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον» καταλήγει, ορίζοντας την αρχή που καθοδηγεί τις επιλογές τους.

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Οψιμότερη από την περσινή, που ήταν η πρωιμότερη των τελευταίων ετών, είναι η φετινή χρονιά, σχολιάζει αρχικά ο οινολόγος – διευθυντής παραγωγής του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, Γιάννης Οξυζίδης, λέγοντας πως ξεκίνησαν τον τρύγο στις 9 Αυγούστου. Ο τρύγος στα λευκά ολοκληρώθηκε σχεδόν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. «Απομένει στα πεδινά το Ασύρτικο και ολόκληρος ο αμπελώνας του Κατάφυτου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 750-950 μ.» Προσθέτει ότι στα ερυθρά ξεκίνησαν με Merlot και τα περισσότερα που προορίζονται για ροζέ. Έχουν τρυγηθεί συνολικά τα 2/3 των σταφυλιών.

Ανατρέχοντας στον καιρό, αναφέρει ότι ο Ιούνιος ήταν δροσερός και βροχερός, συνθήκες που συνεχίστηκαν στις αρχές Ιουλίου, αλλά από τα μέσα ο καιρός ακολούθησε ομαλή πορεία, που περιελάμβανε δυο μικρά κύματα ζέστης στις αρχές και τα τέλη Αυγούστου. Στο πρώτο θερμό κύμα τα βράδια ήταν δροσερά, ενώ στο πρόσφατο ήταν θερμότερες οι νύχτες, συνθήκες που πίεσαν τα αμπέλια.

Οι αμπελώνες του Κτήματος εκτείνονται σε πέντε αμπελοτόπια, συνολικής έκτασης 2.600 στρεμμάτων, το 99% των οποίων είναι ποτιστικοί. Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη διατηρεί την αυτάρκειά του σε οινοστάφυλα. Οι φετινές αποδόσεις στα λευκά ήταν οριακά κάτω από τις προγραμματισμένες, κάπου στο 10% και κυμάνθηκαν στα 800 κιλά με 1 τόνο ανά στρέμμα, ενώ τα ερυθρά απέδωσαν κανονικά, στα 600-800 κιλά. Ο κ. Οξυζίδης αξιολογεί ως καλή τη χρονιά, που οφείλεται και στην απουσία προβλημάτων υγείας στα σταφύλια. «Τα ερυθρά κρασιά θα έχουν δομή και δύναμη, αλλά και στα λευκά θα είναι καλές οι οξύτητες, γιατί το καλοκαίρι δεν ήταν πολύ ζεστό». Σχολιάζει πως τα λευκά διακρίνονται από καλή αρωματική ένταση και καλή συμπύκνωση.

Ανανέωση αμπελώνα

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη υλοποιεί τα τρία τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα νέων φυτεύσεων, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην «αύξηση της συνολικής επιφάνειας, αλλά κύρια αποσκοπεί στην ανανέωση του αμπελώνα».

Ο Γιάννης Οξυζίδης εξηγεί ότι ο νέος αμπελώνας που διαμορφώνεται είναι ορθολογικότερα φτιαγμένος και αναπτύσσεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα, δημιουργώντας πιο δροσερές συνθήκες στα λευκά. «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα των λευκών πιο ψηλά. Φυτεύουμε στα 400-500 μ. σε νέο αμπελοτόπι και σ’ ένα άλλο στα 750-950 μ. Υψόμετρο, καθώς οι περισσότερες λευκές ποικιλίες αγαπούν τον δροσερό καιρό», περιγράφει. «Όταν γίνουν παραγωγικοί οι νέοι αμπελώνες, θα ξεκινήσουμε να ξηλώνουμε κάποια παλιά αμπέλια που κουράστηκαν». Προσθέτει ότι φύτεψαν νέες ποικιλίες, πέρα από τη Μαλαγουζιά, της οποίας η επιφάνεια αυξάνεται όπως και του Ασύρτικου, λόγω της διεθνούς επιτυχίας που παρουσιάζουν. Διακρίνουν δυναμική στο Βιδιανό, έχουν φυτέψει Pinot Noir και άλλες. «Μας αρέσουν οι πειραματισμοί, γι’ αυτό κάνουμε κύκλους φυτεύσεων ελληνικών και ξένων ποικιλιών».

Η ανανέωση συνιστά μια μορφή προετοιμασίας απέναντι στα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, που αποτυπώνεται στην πρωιμότερη έναρξη του τρύγου. «Διακρίνουμε μια μετατόπιση του καλοκαιριού που ξεκινούσε στο παρελθόν τον Ιούνιο, μήνας πλέον άστατος και δροσερός. Το καλοκαίρι αρχίζει στα μέσα Ιούλη, ο Αύγουστος είναι ξερός και θερμός και ο Σεπτέμβρης είναι ζεστός» αναλύει, καταλήγοντας ότι πλέον χρειάζονται μαλακό Σεπτέμβρη, για να ολοκληρωθεί ο τρύγος κάπου στα τέλη του μήνα.