Θεσσαλία: Οι βροχές δεν ήρθαν στον κάμπο, ανησυχoύν οι αρδευτές

Προβληματισμός στον ΤΟΕΒ για τα ποτίσματα, οργή για τα ελλιπή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ

Eντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των Θεσσαλών παραγωγών και στους ΤΟΕΒ του κάμπου σχετικά με το πότισμα των εαρινών καλλιεργειών, αφού οι πολυπόθητες βροχές που προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι για τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν ήρθαν, ενώ η κατάσταση των δικτύων και των γεωτρήσεων μόνο ως καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Όπως είναι γνωστό, αυτή την περίοδο, σιτηρά, καλαμπόκι, τριφύλλι και βαμβάκι χρειάζονται νερό και, αφού αυτό δεν έρχεται ως μάννα εξ ουρανού, θα πρέπει να βρεθεί από τη γη (γεωτρήσεις, αξιοποίηση δικτύων ΤΟΕΒ). Η προοπτική αυτή, λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους, δεν φαντάζει και η καλύτερη.

Οι προβληματισμοί του ΤΟΕΒ Πηνειού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρη Τσιουρή, «αυτήν τη στιγμή οι 14 λιμνοδεξαμενές του Οργανισμού είναι γεμάτες κατά 90%. Δεν τις γεμίσαμε γιατί πρέπει να υπάρχει χωρητικότητα για να λειτουργήσουν και ως αποστραγγιστικά δίκτυα σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων. Σε υψηλά επίπεδα είναι και η στάθμη του νερού στη λίμνη Πλαστήρα. Προσδοκούμε σε μία ομαλή αρδευτική περίοδο, αν και δεν σας κρύβω την ανησυχία μου μήπως ένα μεγάλο μέρος του υδάτινου δυναμικού της λίμνης χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το νερό δεν φτάσει –τους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού– στον Πηνειό ποταμό», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιουρής.

Επίσης, μιλώντας στην «ΥΧ» εκφράζει την αγωνία του για την πορεία του επιδοτούμενου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, με την τοποθέτηση inverter και υπόγειων αγωγών, μέσω του Μέτρου 4.3.1. Έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει οι αρμόδιοι να δημοπρατήσουν το έργο έγκαιρα, διότι αν αυτό δεν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, κινδυνεύει να απενταχθεί. Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού προσπαθεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό δυναμικότητας ενός μεγαβάτ σε μισθωμένο –για 25 χρόνια– χωράφι, ώστε μέσω του net-metering να εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύμα.

Οργή για τις βλάβες και τον ΔΕΔΔΗΕ

Αυτήν τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους αρδευτές σχετίζεται με την καθυστερημένη αποκατάσταση βλαβών στα αρδευτικά συστήματα (πομόνες, γεωτρήσεις) από τον ΔΕΔΔΗΕ, λόγω των αυξημένων κλοπών σε καλώδια και εξαρτήματα από επιτήδειους που επιδιώκουν να πουλήσουν τον χαλκό. Μετά τις δολιοφθορές, τα αρδευτικά συστήματα τίθενται ανενεργά και εκεί ξεκινάει η μεγάλη ταλαιπωρία για τους παραγωγούς, αφού τηλεφωνούν στα κεντρικά του ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα για να αναφέρουν το πρόβλημα. Στη συνέχεια, ενημερώνεται το τοπικό υποκατάστημα, συνεργεία του οποίου πραγματοποιούν αυτοψία. Αν είναι εκτός δικαιοδοσίας του, ενημερώνουν τον εργολάβο να αναλάβει την αποκατάσταση.

Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού στους τεχνίτες του ΔΕΔΔΗΕ είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα όλη αυτή η διαδικασία να κράτα δύο με τρεις εβδομάδες. Αυτή η χρονοτριβή καθίσταται επικίνδυνη για την παραγωγή.

Έλλειψη τεχνικών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Λάρισας, Βασίλη Μητροδήμο, «πράγματι το πρόβλημα με τα αρδευτικά συστήματα στον κάμπο είναι τεράστιο. Το προσωπικό όχι μόνο δεν επαρκεί, αλλά είναι και ανεκπαίδευτο. Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε διάθεση από νέους να μάθουν τη δουλειά. Μέχρι τώρα τα συνεργεία των ιδιωτών αποτελούνταν από αλλοδαπούς, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί σε άλλους κλάδους ή άλλες χώρες. Φοβάμαι ότι το καλοκαίρι, αν δεν λυθεί το πρόβλημα, τα πράγματα για τους αρδευτές δεν θα είναι αισιόδοξα».