Στο «κόκκινο» οι ΤΟΕΒ, άλλη μία δύσκολη χρονιά για τους Κορίνθιους παραγωγούς
Σε αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης βρίσκονται οι περισσότεροι ΤΟΕΒ στην Κορινθία, όπου παραγωγοί και κάτοικοι συνεχίζουν να λένε το νερό… νεράκι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα δείχνουν ότι και αυτό το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους Κορίνθιους παραγωγούς, με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει έως ότου ολοκληρωθούν δύο εμβληματικά έργα στον νομό: Το φράγμα του Ασωπού και η λιμνοδεξαμενή στις Ρίζες.
Λειψυδρία
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Παύλος Γιαννακάκος, από τον Αρδευτικό Οργανισμό Στυμφαλίας Ασωπού (ΑΟΣΑΚ), «τα νέα είναι άσχημα λόγω της λειψυδρίας, η οποία συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Ο ΑΟΣΑΚ λειτουργεί με το πηγαίο νερό, που έχει πλέον μειωθεί πάρα πολύ, αφού δεν γίνεται παράλληλα εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα». Ο ΑΟΣΑΚ καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης από Σκοτεινή, Νεμέα και όλη την παράλια έκταση από τη Βόχα μέχρι την Κόρινθο. «Αυτήν τη στιγμή, έχουμε μηδενική παροχή. Από τον ΑΟΣΑΚ δεν υπάρχει άρδευση», αποκαλύπτει ο κ. Γιαννακάκος. Και προσθέτει: «Εάν δεν ολοκληρωθεί το φράγμα του Ασωπού, δεν πρόκειται να δοθεί λύση».
Όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, τονίζει ότι «η χρέωση του ΑΟΣΑΚ είναι στα 17 ευρώ το στρέμμα. Η περσινή τιμή ήταν 17 ευρώ ανά στρέμμα για όσους έκαναν χρήση άρδευσης και 3 ευρώ η βασική εισφορά για όλους. Η πρόβλεψη είναι ότι για φέτος το καλοκαίρι δεν πρόκειται να γίνει άρδευση».
«Οι ανάγκες που υπάρχουν δεν καλύπτονται, αφού πέρα από τα θέματα ποσότητας είναι και τα θέματα ποιότητας», αναφέρει ο Σπύρος Αποστολόπουλος από τον ΤΟΕΒ Ξυλοκάστρου
Προσπάθειες
Από τον ΤΟΕΒ Ξυλοκάστρου, ο Σπύρος Αποστολόπουλος εξηγεί ότι η πεδινή ζώνη υποφέρει, «ενώ παράλληλα προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές».
Όπως αναφέρει, «αυτές τις μέρες προχωράμε στην υπογραφή μιας μεγάλης σύμβασης που αφορά τη διανομή του νερού και συνολικά τη διαχείρισή του. Οι ανάγκες που υπάρχουν δεν καλύπτονται, αφού πέρα από τα θέματα ποσότητας είναι και εκείνα της ποιότητας. Το πρόβλημα με την υφαλμύρωση έχει τη δική του προβληματική εικόνα, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν κάποιες στιγμές να ξεφεύγουν από τα 7.000 ppm».
Όλα δείχνουν ότι η τελική και οριστική λύση για το τοπικό πρόβλημα είναι η λιμνοδεξαμενή της Ρίζας, ένα έργο που ισοδυναμεί με «σωτηρία» για την περιοχή. «Έχουμε τη μελέτη και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ υπάρχει και άδεια εκτέλεσης», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος.
Και προσθέτει: «Με αυτά τα δεδομένα πιστεύουμε ότι στο τέλος θα εντάξουμε τη λιμνοδεξαμενή της Ρίζας που καλύπτει 4.500 στρέμματα με δύο ΤΟΕΒ και τέσσερις δημοτικές αρδεύσεις στην παραλιακή ζώνη. Είναι ένα μεγάλο έργο που πιστεύουμε ότι θα είναι επιλέξιμο». Οι τιμές που διαμορφώνονται είναι στα 20 ευρώ την ώρα για 100 κυβικά περίπου.
Σε ό,τι αφορά το Μελίσσι, αναφέρει ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένα έργο διαχείρισης νερού «και είναι θέμα χρόνου να μπει σε εφαρμογή».