Θεσσαλία: Διαβεβαιώσεις Γεωργαντά για στήριξη στους αγρότες

Στις αρχές του νέου έτους, οπότε και θα έχει όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία από τα συναρμόδια υπουργεία, το ΥΠΑΑΤ θα ανακοινώσει το μέγεθος της οικονομικής ενίσχυσης που θα διατεθεί στους αγρότες του Δήμου Τυρνάβου. Θα υπάρξει έμπρακτη και άμεση στήριξη σε αγρότες για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος τους.

Αυτά ανακοίνωσε ο Υπουργός Γ. Γεωργαντάς, μετά τη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα, με θέμα  το φλέγον ζήτημα της σημαντικότατης απώλειας εισοδήματος των αγροτών του Δήμου το τρέχον έτος!

Εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική και η οποία προέκυψε από τη μεθοδική και συστηματική συνεργασία της δημοτικής αρχής   με τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να παρατεθούν ακριβή στοιχεία στον Υπουργό.

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος παρέθεσε στον Υπουργό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, το οποίο προέκυψε συνεπεία των ιδιαίτερων καιρικών φαινομένων κατά τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, της αύξησης του κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικών χεριών. Όλα αυτά συνετέλεσαν καθοριστικά στο να έχουν οι αγρότες απώλεια εισοδήματος άνω του 60%.

Επίσης, ο Δήμαρχος κατέθεσε στον Υπουργό το έγγραφο που συνυπέγραψαν οι πρόεδροι των Συνεταιρισμών του Δήμου, κατά την απολύτως επιτυχημένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο, κατόπιν πρόσκλησης του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Σακούτσιου Γεώργιου και στο οποίο αναφέρθηκαν και αξιολογήθηκαν όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι συνεταιρισμοί.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν οι παριστάμενοι Πρόεδροι των συνεταιρισμών, οι οποίοι τόνισαν με γλαφυρό και εμφατικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος, έχοντας ο καθένας στοιχεία από τον συνεταιρισμό του.

Τόσο ο Δήμαρχος Τυρνάβου, όσο και οι πρόεδροι ευχαρίστησαν τον Υπουργό κ. Γεωργαντά για την άμεση κατανόησης των προβλημάτων των αγροτών του Δήμου, όσο κυρίως για την άμεση ανταπόκριση. «Τέτοια μέτρα ενίσχυσης είναι άκρως σημαντικά καθώς δεν στηρίζουν μόνο τους αγρότες του Δήμου μας αλλά ολόκληρη την τοπική κοινωνία!» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΤΟ ΥΠΑΑΤ

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αναφέρονται τα εξής: Σε συνέχεια των επαφών του με μηλοπαραγωγούς της Αγιάς και ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και Ημαθίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, συναντήθηκε με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων και παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου. Εξετάσθηκαν οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σταφύλια και κάστανα, ενώ συζητήθηκε και το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης.

Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να καταβληθούν αποζημιώσεις, αφού προηγουμένως εξετασθεί το μέγεθος της ζημιάς ανά περιοχή και ποικιλία, ώστε να καταστεί δυνατή η κοστολόγησή τους εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου και να καλυφθεί μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, του ΑΣΕΠΟΠ, του ΑΣ Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Τυρνάβου, του ΑΣ Πλατανουλιών  «Φρουτοπηγή», της Ομάδας Παραγωγών «Άργισσα», του ΑΣ Δένδρων «Γαία Φρούιτ», του ΑΣ Δαμασίου, του ΑΣ «Παραγωγοί Αργυροπουλίου», του ΑΣ. Δελερίων, του Αγροτικού Δενδροκομικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αμπελώνος και του ΑΣ Αμπελώνος.