Θεσσαλία: Στο φουλ τα ποτίσματα στον κάμπο λόγω καύσωνα

Ανησυχία για ζημιές στην ντομάτα, κανονικά ακόμη η βαμβακοκαλλιέργεια

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες βρίσκονται οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, καθώς καλούνται να προστατευτούν πρωτίστως οι ίδιοι από θερμοκρασίες 44-45 βαθμών Κελσίου, αλλά και να φροντίσουν κατάλληλα τη σοδειά τους, αποφεύγοντας –μετά τον παγετό– νέες καταστροφές.

Η κλιματολογική απειλή είναι δεδομένη και μετά τους συνεχείς παγετούς της άνοιξης, ο παρατεταμένος καύσωνας σκορπά ανησυχία στον ανυπεράσπιστο αγροτικό πληθυσμό. Αυτή την περίοδο, πρωταρχική μέριμνα των παραγωγών του κάμπου είναι να ποτίσουν το βαμβάκι και την ντομάτα, ενώ το καλαμπόκι βρίσκεται στα τελειώματα.

Βαμβάκι

ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρης Τσιουρής

Σχετικά με τη βαμβακοκαλλιέργεια, ο καύσωνας εν μέρει τη βοηθά, αφού με θερμοκρασίες των 40 βαθμών εξοντώνεται το πράσινο σκουλήκι που εμφανίστηκε απειλητικό προ ημερών. Έτσι, το ενδιαφέρον των παραγωγών στρέφεται αποκλειστικά στο πότισμα, καθώς λόγω καύσωνα οι ανάγκες για νερό είναι αυξημένες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, Βασίλη Γιαννάκο, «μέχρι στιγμής, τα ποτίσματα συνεχίζονται κανονικά, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσοι ποτίζουν από το ανοιχτό δίκτυο του ΤΟΕΒ, όπως για παράδειγμα οι συνάδελφοι στον πρώην Δήμο Φύλλου, στον Παλαμά. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες θα φέρουν πρωίμιση της βαμβακοκαλλιέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συγκομιδή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρης Τσιουρής, αναφέρει ότι «τα ποτίσματα συνεχίζονται κανονικά και στον Νομό Λάρισας, αφού 1.900.000 κυβικά μέτρα νερού συνεχίζουν να έρχονται από τη λίμνη Πλαστήρα. Οι ανάγκες για νερό είναι κυρίως στο βαμβάκι και με τη συνετή διαχείριση του νερού ελπίζουμε να μην εμφανιστούν προβλήματα στην πορεία», δηλώνει στην «ΥΧ».

Στο κόκκινο, ωστόσο, βρίσκονται οι καλλιέργειες που ποτίζονται από τον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου (με έδρα τον Αμπελώνα), αφού ως γνωστόν η ΔΕΗ κατέβασε τους διακόπτες στα αντλιοστάσια του Οργανισμού, λόγω οφειλών. Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Τζιούφας, κάλεσε τους 300 αρδευτές-μέλη του να καταθέσουν στον λογαριασμό όψεως που διατηρεί ο ΤΟΕΒ στην Τράπεζα Πειραιώς από 300 ευρώ τουλάχιστον ο καθένας (ανάλογα με τα στρέμματα), όπως και οι οφειλέτες αρδευτικών τελών προηγούμενων ετών να προχωρήσουν στην πλήρη εξόφλησή τους, ώστε να προχωρήσει η διοίκηση σε διακανονισμό και την τελευταία στιγμή να αποφευχθεί η επικείμενη καταστροφή.

Ντομάτα

Όσον αφορά την ντομάτα, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννάκο, «όσοι φύτεψαν μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα συγκομίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως, όσοι φύτεψαν μετά το Πάσχα, προβληματίζονται από τον λίβα του Μαΐου και τον παρατεταμένο καύσωνα του Ιουλίου, φαινόμενα που επηρέασαν αρνητικά την εξέλιξη του φυτού. Έτσι από τους 12-13 τόνους που συγκόμιζε ο καθένας, φέτος μετά βίας θα φτάσουν τους 7- 8 τόνους, ενώ υπάρχει και ποιοτική υποβάθμιση».