Θεσσαλία: Η λειψυδρία πιέζει την ελαιοπαραγωγή στον Δήμο Τεμπών

Καλοί οι οιωνοί για τις φετινές τιμές.
31/08/2024
3' διάβασμα
thessalia-i-leipsydria-piezei-tin-elaioparagogi-ston-dimo-tebon-330628

Η λειψυδρία, που απασχολεί και τον Δήμο Τεμπών, αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα 50 μέλη της Ομάδας Παραγωγών Επιτραπέζιας Ελιάς Πουρναρίου να παραγάγουν –και φέτος– ένα ποιοτικό προϊόν. Κι αυτό γιατί ο παρατεταμένος καύσωνας επιβάλλει συχνό πότισμα, αλλά το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής είναι προβληματικό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών, Γιώργο Πολύμερο, τα κτήματα των περισσότερων ελαιοπαραγωγών της περιοχής βρίσκονται σε ορεινό όγκο. «Η άρδευση συνήθως γινόταν από τον ταμιευτήρα της περιοχής. Ωστόσο, ο Δήμος Τεμπών όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισε να συντηρήσει τους σωλήνες που μετέφεραν το νερό από γειτονικό ρέμα, με αποτέλεσμα οι απώλειες νερού που καταγράφουμε να είναι σημαντικές και συνάμα καταστροφικές», σημειώνει.

Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναφορικά με τις φετινές τιμές

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πολύμερος, «μία άλλη λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας θα μπορούσε να είναι η κατασκευή του φράγματος Πουρναρίου-Αμπελακίων. Η μελέτη ολοκληρώθηκε στις 19/5/2019 επί θητείας υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, στη συνέχεια υπογράφηκε η σύμβαση δημοπράτησης, αλλά έκτοτε αγνοείται η τύχη του έργου. Απόδειξη της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ο Δήμος Τεμπών δεν έχει ορίσει ούτε υδρονομέα. Ταυτόχρονα, έχει αυξηθεί και το αρδευτικό τέλος στα 11,5 ευρώ την ώρα από τις γεωτρήσεις (αφορά κυρίως τις πεδινές περιοχές). Προσωπικά, για επτά ποτίσματα θα χρειαστεί να δαπανήσω πάνω από 1.500 ευρώ, δηλαδή θα ξοδέψω δύο τόνους ελιές για να πληρώσω μόνο τα νερά, δίχως να υπολογίζω τα λιπάσματα, τα κλαδέματα και τα υπόλοιπα έξοδα. Έτσι, δεν στηρίζεται ο τομέας της ελιάς».

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Παραγωγών Πουρναρίου έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τη συγκομιδή της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου. Προκειμένου να έχει ειδικό βάρος το προϊόν και να μη ζαρώσει η ελιά, οι ελαιοπαραγωγοί σκοπεύουν να ποτίζουν έως και τέσσερις μέρες πριν από τη συγκομιδή.

Τιμές – παραγωγή

Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναφορικά με τις φετινές τιμές λόγω της μειωμένης παραγωγής που εντοπίζεται σε άλλες περιοχές από καιρικές συνθήκες και εκδήλωση πυρκαγιών. Το θετικό είναι ότι φέτος, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, δεν υπήρξε πρόβλημα με τον δάκο, ενώ στην περιοχή πολλοί (όπως και ο κ. Πολύμερος) κάνουν χρήση του ζεόλιθου που συμβάλλει στην καταπολέμηση των εχθρών του δέντρου.

«Η παραγωγή φέτος, αυτή τουλάχιστον που αρδεύτηκε κανονικά, αναμένεται ικανοποιητική και ενδεχομένως να πλησιάσουμε τις παραγωγές του 2020 (600 τόνους) ή του 2022 (430 τόνους)», εξηγεί ο κ. Πολύμερος. Και προσθέτει: «Υπενθυμίζεται ότι η ΟΠ Πουρναρίου επεξεργάζεται την ελιά, πριν προχωρήσει σε συμφωνίες με τους εμπόρους, σε αντίθεση με τα πρατήρια ελιάς και τους μεμονωμένους παραγωγούς που προωθούν την ελιά στην αγορά ως νωπή».