«Καμένοι» από τον καιρό οι ελαιοπαραγωγοί, «γρίφος» η φετινή σοδειά
Γρίφο για δυνατούς λύτες αποτελεί –προσώρας– η οποιαδήποτε εκτίμηση για την παραγωγή ελαιόλαδου τη φετινή σεζόν. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης, Δημοσθένη Χατζηνικολάου, να δηλώνει στην «ΥΧ» ότι «η ελιά δεν αναπτύσσεται όπως πρέπει, λόγω ανομβρίας, και οι καλλιεργητές περιμένουν τις βροχές, που είναι ελάχιστες μέχρι τώρα.
Η παραγωγή δείχνει να είναι καλύτερη από πέρυσι και πρόπερσι, που ήταν πολύ άσχημη η εικόνα της, αλλά οριστικές απαντήσεις θα μπορώ να δώσω στις 31 Δεκεμβρίου». Σημειώνεται ότι οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες άρδευσης των ελαιόδεντρων, καθώς, ενώ υπήρχε ένα ποταμάκι στο χωριό που πότιζε όλον τον ελαιώνα, τα τελευταία 3-4 χρόνια στέρεψε και αναζητούν άλλες λύσεις, όπως είναι οι γεωτρήσεις και η μεταφορά νερού από κοντινό φράγμα. Τρίτη φορά ράντισε τις ελιές ο πρόεδρος στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ραχωνίου Θάσου, Βασίλης Ζαγοριανός, συνδράμοντας στο έργο της ΔΑΟΚ, παρότι –όπως είπε– «δεν υφίστανται σφοδρή επίθεση από δάκο, καθώς αυτός ψόφησε από τη ζέστη και εμφανίζεται μόνο σε ορισμένες περιοχές που αρδεύονται». Ο ίδιος επικεντρώνεται στην ουσία του προβλήματος, που είναι η ανομβρία. Οι ελιές στην περιοχή είναι ποτιστικές, αλλά αρδεύονται μόνο κατά ένα μέρος, από το εναπομείναν νερό των γεωτρήσεων.
Ανομβρία
«Το νησί της Θάσου αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα, λόγω της ανομβρίας. Η τελευταία βροχή ήταν πριν ενάμιση μήνα. Οι ελιές που δεν ποτίζονται έπαθαν αφυδάτωση και αν όλα πάνε καλά θα δώσουν παραγωγή μετά από δυο χρόνια», συνεχίζει ο κ. Ζαγοριανός.
Μέχρι τότε, η παραγωγή των απότιστων θα είναι μηδενική. Ακόμη και ορισμένα δέντρα που είχαν ποτιστεί διατηρούν την υγρασία για να «τραφούν» εκείνα και οι ελιές «καίγονται». Η μόνη λύση είναι οι γεωτρήσεις, μόνο που οι παραγωγοί δεν βρίσκουν πάντα νερό, και έτσι συχνά τραβάνε θαλασσινό. Στο νησί της Θάσου, το πρόβλημα της λειψυδρίας στην ύδρευση και την άρδευση είναι πολύ οξυμένο. «Τα νερά από την άρδευση τα δίνουν στην ύδρευση. Παίρνουν τη γεώτρηση που προορίζεται για άρδευση και τη δίνουν για ύδρευση, όπως επίσης μεταφέρουν στα Λιμενάρια νερό με βυτία από άλλα χωριά. Ορισμένες γεωτρήσεις δουλεύουν μόνο για τα ξενοδοχεία, που γίνονται πιο πλούσια, και ο πρωτογενής τομέας πεθαίνει», τονίζει ο κ. Ζαγοριανός.
Στην περιοχή της πυρόπληκτης Μάκρης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, Δημοσθένης Χατζηνικολάου, σημειώνει ότι κάηκαν από 80.000 έως 120.000 δέντρα και σε όλον τον Έβρο περίπου 200.000
Παραγωγή αναμένεται να έχουν στο Ραχώνι, στον Πρίνο, μόνο όσοι καλλιεργητές ποτίζουν τις ελιές τους και ορισμένοι ιδιώτες στον Σωτήρα. Οι περιοχές Καλλιράχης, Λιμεναρίων, Θεολόγου, Παναγίας, Ποταμιάς και Κινύρων κινδυνεύουν. Σε κάθε περίπτωση, η όποια παραγωγή της φετινής χρονιάς δεν θα μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση. Ο κ. Ζαγοριανός αποδίδει τις ελλείψεις των υποδομών στο γεγονός ότι «οι αυτοδιοικητικοί δεν γνωρίζουν τον πρωτογενή τομέα». Για την ΠΟΠ θρούμπα Θάσου υπολογίζει ότι θα συγκομίσουν νωρίτερα, ώστε να προλάβουν τον άστατο καιρό που αναμένεται το φθινόπωρο.
Αδιαφορία από την πολιτεία
Κλειστή είναι η πόρτα του υπουργείου για τους ελαιοπαραγωγούς του Έβρου, που πριν έναν χρόνο ξεκίνησαν να σβήνουν φωτιές, αλλά, λόγω του γεγονότος ότι δεν πληρώθηκαν από την κρατική αρωγή και τον ΕΛΓΑ, αυτές παραμένουν «αναμμένες».
Στην περιοχή της πυρόπληκτης Μάκρης, ο κ. Χατζηνικολάου σημειώνει ότι κάηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 80.000 έως 120.000 δέντρα και σε όλο τον Έβρο περίπου 200.000. Έναν χρόνο μετά, καταγγέλλουν ότι πήραν αντί στήριξης υποσχέσεις και κροκοδείλια δάκρυα, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν έναν χρόνο για τις πυρόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
«Όλοι μάς ξέχασαν. Ορισμένοι πήραν μια μικρή προκαταβολή και οι άλλοι περιμένουν. Περιμένουμε να πληρωθούμε από την κρατική αρωγή και τον ΕΛΓΑ. Έλεγαν ότι θα μας εξοφλήσουν μέχρι τέλος Ιουνίου. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ. [Κώστας] Τσιάρας, δεν ασχολείται καθόλου με τα καμένα του Έβρου, αλλά μόνο με τη Λάρισα. Τηλεφωνήσαμε επανειλημμένα για να συναντηθούμε, αλλά δεν μας απάντησαν», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηνικολάου.
Ο ίδιος καυτηριάζει το γεγονός πως τους είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα πλήρωναν ΕΝΦΙΑ στην πληγείσα περιοχή και ότι θα γίνονταν φορολογικές ρυθμίσεις για τα ελαιοτριβεία που δεν δούλεψαν, χωρίς όμως να συμβεί κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, χορηγείται «αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα». Επίσης, «τα κτίσματα, μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία».