Θεσσαλία: Ο καύσωνας στον κάμπο δοκιμάζει το βαμβάκι και χτυπάει την ντομάτα

Άντεξε το αρδευτικό σύστημα στη Λάρισα, πρόβλημα σε χωριά της Καρδίτσας

Yπερωρίες «χτύπησαν» στα χωράφια το τελευταίο δίμηνο οι Θεσσαλοί παραγωγοί, κυρίως βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας, προκειμένου να προστατεύσουν τη σοδειά από τον παρατεταμένο καύσωνα. Τα φυτά, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας χρειάστηκαν συνεχή καλλιεργητική φροντίδα, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους γεωπόνους. Η κατάσταση είναι δύσκολη στη βιομηχανική ντομάτα, η οποία έχει πληγεί σε ποσοστό έως και 50% στις πρώιμες ποικιλίες. Αντίθετα, στο βαμβάκι, το τοπίο παραμένει θολό, κι αυτό γιατί, εκτός από τις συνέπειες του καύσωνα, οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι.

Βαμβάκι

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, Μοχάμεντ Νταράουσε, «η φετινή παραγωγή λόγω του καύσωνα είναι πρώιμη, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να ξεκινήσει γύρω στις 15 με 20 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς, το φυτό στρεσαρίστηκε λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και φαίνεται να επηρεάζεται το βάρος του σπόρου, με αποτέλεσμα η φετινή στρεμματική απόδοση να είναι μειωμένη έως και 15%». Ανησυχία, αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες, υπάρχει και για τη συνέχεια, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για νέες υψηλές θερμοκρασίες το επόμενο διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος για νέο σοκ των φυτών και στην πορεία να χαθούν τα καρύδια που βρίσκονται ψηλά στο φυτό (τα δεύτερα χέρια).

Αναφορικά με τις αυξημένες ανάγκες για νερό, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρης Τσιούρης, εμφανίζεται ικανοποιημένος, καθώς προ ημερών τελείωσαν τα ποτίσματα στο βαμβάκι, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν στο καλαμπόκι και στην ντομάτα. «Και τα 104.000 στρέμματα του δικτύου μας ποτίστηκαν όλα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Χρειάστηκε βέβαια να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα εναλλάξ ποτίσματος, αλλά με συνετή διαχείριση του υδάτινου πλούτου τα καταφέραμε», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, Βασίλης Γιαννάκος, αναφέρει ότι «ο Οργανισμός κατάφερε να εξασφαλίσει νερό στο δίκτυό του, κάτι που δεν συνέβη σε ορισμένα χωριά της Καρδίτσας, π.χ. στην ενότητα Φύλλου, όπου οι αστοχίες από την πλευρά του Δήμου Παλαμά, ο οποίος διαχειρίζεται το ανοιχτό δίκτυο και διοχετεύει το νερό στα αποστραγγιστικά κανάλια, δημιούργησε προβλήματα. Προφανώς κάτι δεν πήγε καλά και αρκετοί συνάδελφοι αναζητούσαν εναγωνίως νερό για τη σοδειά τους», καταλήγει ο έμπειρος συνεταιριστής. Όσον αφορά την αντιμετώπιση του σκουληκιού, το πράσινο λόγω του καύσωνα περιορίστηκε σε αρκετά χωριά του κάμπου, ενώ το ρόδινο εμφανίζεται πιο απειλητικό σε ορισμένες περιοχές με υγρασία, π.χ. στα παράλια του Νομού Λάρισας. Οι περισσότεροι παραγωγοί πραγματοποίησαν ήδη τρεις ψεκασμούς, ενώ η ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας τους καλεί να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φυτοϋγειονομικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δρ. Δημήτρη Σταυρίδη, «το μεγάλο πρόβλημα φέτος φαίνεται να είναι το ρόδινο σκουλήκι. Όσοι παραγωγοί συνεργάστηκαν με την υπηρεσία και έκαναν έγκαιρα τους ψεκασμούς, το περιόρισαν. Ωστόσο, η καταπολέμηση του ρόδινου, εάν δεν το αντιληφθεί έγκαιρα ο παραγωγός στο χωράφι του, είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με το πράσινο σκουλήκι. Το πρόβλημα εμφανίζεται σε αρκετές περιοχές στον πρώην Δήμο Κραννώνα, στον Δήμο Παλαμά-Ιτέα Καρδίτσας, στον πρώην Δήμο Πλατυκάμπου-Χάλκης και στη Φαρκαδόνα.

Ντομάτα

Σε μία άσχημη χρόνια εξελίχθηκε η φετινή για τη βιομηχανική ντομάτα, αφού ο καύσωνας επηρέασε την καλλιέργεια, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, ενώ αυτές τις μέρες η συγκομιδή βρίσκεται στο 60%-65%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΤΟ, Χρήστο Σουλιώτη, «φέτος η χρονιά πάει χαμένη για πολλούς λόγους. Ο καύσωνας με τη συνδρομή του ισχυρού λίβα που έπνεε στον κάμπο της Λάρισας «χτύπησε» την παραγωγή και δυστυχώς θα μετρήσουμε απώλειες σε κιλά, ενώ σημειώνεται και ποιοτική υποβάθμιση. Ένα 25% με 30% της ντομάτας έμεινε στο χωράφι λόγω πράσινου χρώματος, ενώ οι ηλιοκαμένες θα πληρωθούν από τους μεταποιητές ως ποιοτικά ελαττωματικές.

Η συνεχής ζέστη επηρέασε τις ταξιανθίες των φυτών, κάηκαν τα λουλούδια κι όσο κι αν ποτίστηκε η ρίζα, δυστυχώς δεν βοηθήθηκε το φυτό». Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΘΕΣΤΟ επισκέφτηκε τον ΕΛΓΑ Λάρισας και ζήτησε να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις. «Πράγματι, αυτές ολοκληρώθηκαν προ ημερών και αναμένουμε τα πορίσματα. Οι αρμόδιοι οφείλουν να στηρίξουν έμπρακτα μια κοστοβόρα καλλιέργεια, μια από τις δυναμικότερες που πατροπαράδοτα ενισχύει το αγροτικό εισόδημα του θεσσαλικού κάμπου. Σε διαφορετική περίπτωση, του χρόνου να ψάχνουμε να βρούμε ντομάτα», κατέληξε ο κ. Σουλιώτης.