Θεσσαλία – Κομοτηνή: Με κινητοποιήσεις απαντούν στα προβλήματα οι παραγωγοί και προειδοποιούν για «θερμό» χειμώνα

Αποζημιώσεις και ΚΑΠ στα βασικά αιτήματα

των Γιώργου Ρούστα, Μαρίας Αμπατζή

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι παραγωγοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλία, όπου τα προβλήματα έχουν πλέον συσσωρευτεί σε σοβαρό βαθμό. Μάλιστα, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στη Λάρισα, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων οργανώνει πανελλαδική σύσκεψη. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν εξηγήσεις για τη νέα ΚΑΠ, καθώς επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις σπορές.

ΕΛΓΑ

Πριν από λίγες ημέρες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, διεκδικώντας τη στήριξη του εισοδήματός τους μέσα από την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους, τόσο από ασθένειες που «χτύπησαν» την παραγωγή, όσο και από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Ταυτόχρονα, επανέλαβαν την πρότασή τους για αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, αφού αυτός δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει μια σειρά από ασθένειες που έπληξαν τις καλλιέργειές τους για πολλοστή φορά.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι «πάρα πολλές ασθένειες έχουν πλήξει καλλιέργειες σε μήλα, κάστανα και αμύγδαλα, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, ούτε από τα ΚΟΕ. Οι αγρότες προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τις αντιμετωπίσουν, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται. Ως αποτέλεσμα αυτού, η παραγωγή και το εισόδημα είναι μειωμένα. Ζητάμε αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις ασθένειες».

Όπως σημειώνει, «στα κεράσια, στα οποία έχουν γίνει ζημιές από πέρυσι τον Μάρτιο, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα πορίσματα, ούτε και για το ποιες ποικιλίες θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Έχουν περάσει ήδη επτά μήνες και ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να απαντήσει. Μόνο τα κόκκινα μήλα Ζαγοράς πήραν προκαταβολή για τις ζημιές από τον Daniel, αλλά όχι τα υπόλοιπα μήλα της Ζαγοράς και της Αγιάς. Και εκεί δεν υπάρχει απάντηση και ακούγεται από τον ΕΛΓΑ ότι κάποια στιγμή θα δοθούν προκαταβολές». Στην κινητοποίηση συμμετείχε, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο πρόεδρός της, Θοδωρής Γεωργαδάκης, καταγγέλλοντας την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί η κυβέρνηση, δίνοντας επιλεκτικά σε κάποιες περιοχές αποζημιώσεις και σε κάποιες όχι. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στην Αγιά, σε συντονισμό με τους παραγωγούς αντίστοιχων προϊόντων σε όλη τη χώρα.

Με τρακτέρ στην Κομοτηνή

Εν τω μεταξύ, μηχανοκίνητη πορεία με κατάληξη στην πλατεία Ειρήνης, στην Κομοτηνή, ετοιμάζουν αγρότες της Ροδόπης το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 12:00, για να μεταφέρουν το μήνυμά τους προς πάσα κατεύθυνση.

Αυτό δεν είναι άλλο από το πλήθος προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, από τα αυξημένα έξοδα παραγωγής μέχρι τη νέα ΚΑΠ, με τις ασάφειες που αυτή δημιουργεί. Στόχος τους είναι να πραγματοποιηθεί μια δυναμική κινητοποίηση, με σκοπό να ακουστεί η φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Μια ομάδα κρούσης που ασχολείται δυναμικά με το βαμβάκι ενημέρωσε αυτή την εβδομάδα τους φορείς της περιοχής για τα αιτήματά τους. «Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μαζί με το υψηλό κόστος παραγωγής, είναι ότι αυτήν τη στιγμή καλούμαστε να καλλιεργήσουμε για δεύτερο χρόνο σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, χωρίς να ξέρουμε πώς θα μοιραστούν τα χρήματα των επιδοτήσεων. Όπως γνωρίζουμε, η Βασική Ενίσχυση θα πέσει στα 21 ευρώ μέχρι το 2027, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα των Οικολογικών Σχημάτων», περιγράφει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Μποτρότσος, μεταφέροντας την ανησυχία των παραγωγών για πιθανές αδικίες.

«Θα πρέπει να ξέρουμε τι θα σπείρουμε και πώς, ώστε να μην έχουμε απώλεια εισοδήματος και να μπορέσουμε να μοιραστούμε δίκαια το κομμάτι της πίτας των επιδοτήσεων», συμπληρώνει ο ίδιος.