Θεσσαλία: Με περιθώρια βελτίωσης το πρόγραμμα απόσυρσης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων

Από τον Δήμο Κιλελέρ ξεκίνησε το φετινό πρόγραμμα «Συλλογή Κενών Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» στον κάμπο και αναμένεται να συνεχιστεί και στους άλλους δήμους του νομού. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται δύο φορές τον χρόνο –την άνοιξη και στο τέλος του φθινοπώρου–, το εκπόνησαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι δήμοι, σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ Λάρισας, το ΓΕΩΤΕΕ (παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας), τον Σύλλογο Γεωπόνων Λάρισας και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας.

Φέτος, το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις εαρινές καλλιέργειες, ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν από τους παραγωγούς, να αποσυρθούν σε ασφαλές σημείο και να προστατευτεί το περιβάλλον. Δυστυχώς, όμως, το πρόγραμμα φαίνεται να μην εφαρμόζεται σωστά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία της «ΥΧ» από χωριό του Δήμου Τυρνάβου, όπου κενές συσκευασίες έχουν πεταχτεί σε ακάλυπτο χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Μπορεί ο Δήμος Κιλελέρ να χρησιμοποιεί δικό του φορτηγό για την περισυλλογή των συσκευασιών φυτοφαρμάκων, όμως άλλοι δήμοι αναμένουν ειδικό απορριμματοφόρο από τον ΦΟΣΔΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στη συλλογή αυτή. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται, με τους δήμους να δίνουν μεγάλες ειδικές σακούλες, στις οποίες οι παραγωγοί, αφού πλύνουν εξονυχιστικά τις κενές συσκευασίες, τις τοποθετούν μέσα, τις αφήνουν σε συγκεκριμένο περιφραγμένο σημείο, ώστε να περάσει αυτοκίνητο του δήμου να τις παραλάβει.

Λύση στο πρόβλημα

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, Δημήτρη Σταυρίδη, «όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν, εφόσον εγκριθεί ο φάκελος του ΕΣΥΦ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα η περισυλλογή των κενών συσκευασιών, σε συνεργασία πάντα με τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων που διαθέτουν τις συσκευασίες. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία δεν είναι υποχρεωτική η απόσυρση. Θα πρέπει να μπουν κανόνες, έτσι ώστε το πρόγραμμα να μην είναι προαιρετικό. Η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα μέχρι και σημαντική μείωση των επιδοτήσεων ή μη συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα. Επιπλέον, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να ενισχυθεί, για να αντιμετωπιστεί η ασυνειδησία ορισμένων παραγωγών», κατέληξε ο έμπειρος γεωπόνος.