Θεσσαλία: Πληγή οι «ανοιχτές τιμές» στα φρούτα

Την κρατική παρέμβαση ζητούν οι απελπισμένοι παραγωγοί

Με βίαιη αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών απειλείται η επαρχία Τυρνάβου, όπου τα φρούτα αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, καθώς η φετινή χρονιά, από άποψη τιμών, χαρακτηρίζεται «απελπιστική».

Το κακό ξεκίνησε με το συμπύρηνο ροδάκινο, συνεχίστηκε με το επιτραπέζιο και τα νεκταρίνια, ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί αυτές τις ημέρες και με τη συγκομιδή στα αχλάδια. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από εμπόρους έχει αναγκάσει αρκετούς αγρότες, λόγω αυξημένου εργατικού κόστους, να αφήσουν τα φρούτα αμάζευτα στα δέντρα. Ήδη, συνεταιρισμοί και βουλευτές της αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση για την αναρχία που επικρατεί στο εμπόριο και κάνουν λόγο για «απροστάτευτους αγρότες, οι οποίοι είναι βορά στα παιχνίδια των εμπόρων». Μπροστά στον κίνδυνο τα φρούτα να μείνουν αδιάθετα, αρκετοί τα παραδίδουν με ανοιχτή τιμή.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της επαρχίας, παρατηρείται το φαινόμενο οι βιομηχανίες να μην παραλαμβάνουν καθόλου, με αποτέλεσμα τα ροδάκινα να ωριμάζουν υπερβολικά πάνω στα δέντρα και έπειτα οι βιομηχανίες να τα παραλαμβάνουν ως β’ ποιότητας (χυμός) σε πολύ χαμηλότερη τιμή, ασχέτως αν στο τέλος τα εργοστάσια τα χρησιμοποιούν κανονικά για την παραγωγή κομπόστας. Κάποιοι μάλιστα παραγωγοί έφτασαν στο σημείο να παρακαλούν να ρίξει χαλάζι για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, έστω και μετά από μήνες, καθώς τα χρήματα που θα λάβουν θα είναι περισσότερα, και κυρίως σίγουρα, σε σχέση με αυτά που θα λάβουν από τους ιδιώτες.

Όπως και να έχει, όλοι συμφωνούν ότι η φετινή χρονιά πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει η πολιτεία μια οργανωμένη προσπάθεια μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων που είναι προβληματικές και παράλληλα να αποσυμφορηθεί η πίεση της υπερπροσφοράς των πλεονασματικών φρούτων, μέσω προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των δενδρωδών καλλιεργειών.