Προσδοκίες από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Αβγού

Να προβλεφθούν μέτρα στο νέο ΠΑΑ για τη στήριξη του κλάδου, σημειώνουν οι εκτροφείς

Ανενημέρωτοι εμφανίζονται στη Θεσσαλία παραγωγοί αβγών κλωβοστοιχίας σχετικά με τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού, καθώς ενημερώθηκαν για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα από τα ΜΜΕ. Ωστόσο, δηλώνουν θετικοί στην προσπάθεια που γίνεται, εφόσον «τηρηθούν οι στόχοι που έχουν θεσπιστεί από την προσωρινή διοίκηση» και μέσω της «ΥΧ» εκφράζουν και υπενθυμίζουν τις προσδοκίες και τα αιτήματά τους. Ο Γιάννης Αγραφιώτης είναι ένας από τους ελάχιστους στον θεσσαλικό χώρο που συνεχίζει να επενδύει στην παραγωγή αβγού στην επαρχία Τυρνάβου. Από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Αβγού ζητά καλύτερη ενημέρωση, να παρέμβει δυναμικά ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα των εισαγωγών και να πιέσει τους αρμόδιους, ώστε στο νέο ΠΑΑ να θεσπιστούν δράσεις και προγράμματα για τη στήριξη του κλάδου.

«Κάνουμε τα πάντα μόνοι μας, από την αρχή. Ξεκίνησα το 2004 τα χαρτιά για να κατασκευάσω –με ίδια κεφάλαια– σύγχρονο σφαγείο και τα σχέδια εγκρίθηκαν μετά από μία πενταετία. Το 2012 μας υποχρέωσαν να αντικαταστήσουμε τους κλωβούς για να αισθάνονται καλύτερα οι κότες, επενδύοντας δικά μας κεφάλαια, ύψους 50.000 ευρώ. Τώρα μάθαμε ότι αυτοί οι κλωβοί θα πρέπει να καταργηθούν μέχρι το 2025. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, πώς και με ποια διαδικασία. Επίσης, δεν γνωρίζω αν υπάρχουν δράσεις και προγράμματα στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ελπίζω αυτό το κενό να το καλύψει η Διεπαγγελματική».

Όπως προσθέτει, «θα πρέπει να μπει μία τάξη στην αγορά, σχετικά με τις εισαγωγές αβγών από Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες είναι αθρόες. Στην Ελλάδα, μία εισαγόμενη θήκη (30 αβγά) πωλείται έναντι 2 ευρώ, όταν αυτό είναι το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα παραγωγό.

Ακόμη ένα παράδειγμα της άνισης μάχης που δίνουμε είναι ο ΦΠΑ. Παλαιότερα, αγοράζαμε την πουλάδα και επιβαρυνόμασταν με 24% ΦΠΑ, όταν πωλούσαμε τα αβγά με 13%. Αγοράζαμε πουλάκια (τα νεογνά) με 24% ΦΠΑ και πωλούσαμε το σφαγμένο κοτόπουλο με 13%. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, ο ΦΠΑ στις αγορές μας μειώθηκε», καταλήγει ο κ. Αγραφιώτης.