Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Θεσσαλία: Προστατευόμενα πιστοποιημένα προϊόντα σε όλη την περιφέρεια

Γεμίζει ο κατάλογος με ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ
05/10/2024
3' διάβασμα
thessalia-prostatevomena-pistopoiimena-proionta-se-oli-tin-perifereia-334082

Τεράστια πρόοδος παρουσιάζεται στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ για τη Θεσσαλία, με τη λίστα να «γεμίζει», ενώ με πρωτοβουλία της περιφέρειας αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η εισήγηση που έφτασε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έδειξε αναλυτικά την πρόοδο των φακέλων, με τις όποιες διορθώσεις χρειαστούν, όπως και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Μετά την ενημέρωση που είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, από τον ερευνητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δρ. Επαμεινώνδα Ευεργέτη –ο οποίος «τρέχει» τη σχετική διαδικασία–, μεταξύ άλλων έως και σήμερα έχει ολοκληρωθεί ήδη η υποβολή τριών φακέλων σχετικά με τα Κάστανα Πηλίου ΠΟΠ, ενώ προχωρά και η τυπική και ενωσιακή τροποποίηση για τον Λευκό Οίνο Τύρναβος ΠΓΕ, στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.

Αναθεώρηση ονομασίας

Σε σχέση με την πρόοδο συγκρότησης των φακέλων και επικαιροποίησης των δεδομένων, έχουν προκύψει σημαντικά δεδομένα τόσο από τη διαβούλευση όσο και από τα στοιχεία τεκμηρίωσης των φακέλων, τα οποία οδήγησαν στην «τεκμηριωμένη και δικαιολογημένη αναθεώρηση της αιτούμενης ονομασίας» σε συγκεκριμένα προϊόντα. Έτσι, η ονομασία ρεβίθια Αμοργός Ενιπέα ΠΓΕ μετονομάζεται σε ρεβίθια Μεσόκαρπα Φαρσάλων, το Κάστανο Καρίτσας ΠΟΠ/ΠΓΕ (τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς) μετονομάζεται σε Κάστανο Μελιβοίας ΠΟΠ, ενώ τέλος αναθεώρηση υπήρξε και στο Βοσκοτύρι Λιβαδιού ΠΓΕ.

Από τους υπόλοιπους φακέλους, σε πέντε έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των Τεχνικών Προδιαγραφών Προϊόντος από τον περασμένο Αύγουστο και η ολοκλήρωση της επισκόπησης αυτών αναμένεται εντός των ημερών. Οι φάκελοι αυτοί αφορούν τα ακόλουθα προϊόντα: βοσκοτύρι Λιβαδιού, αχλάδι Κρυστάλλι Τυρνάβου ΠΟΠ, ακτινίδιο Δέλτα Πηνειού ΠΓΕ, κάστανο Αμπελακίων ΠΟΠ και μήλο Αγιάς ΠΓΕ.

Τέλος, οι εναπομείναντες πέντε φάκελοι αναμένεται να ολοκληρωθούν, επίσης, τις επόμενες μέρες με τη σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών και αφορούν τα εξής: Κάστανο Μελιβοίας (έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών και βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης, με σκοπό την ένταξη στην περιοχή προέλευσης και της Καρίτσας), ρεβίθια Μεσόκαρπα Φαρσάλων, οίνος Πρόποδες Αγράφων ΠΓΕ, αμύγδαλο Τεμπών ΠΟΠ και εντόπιο σκόρδο Πλατυκάμπου ΠΟΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, αλλά και με βάση τη δημοσιότητα του συγκεκριμένου έργου, διαπιστώθηκε ισχυρό ενδιαφέρον για τη θεσμοθέτηση και άλλων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων.

Οι επόμενες προτάσεις

Από την περιοδεία του στις Σποράδες, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανακοίνωσε μία σειρά προϊόντων που θα πάρουν σειρά στη σχετική διαδικασία και αφορούν μεταξύ άλλων το τσάι Ολύμπου, τον χαλβά Φαρσάλων, ενώ στη λίστα των περιφερειακών προϊόντων αναμένεται να αναδειχθούν το βαμβάκι και το γιαούρτι Θεσσαλίας.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: