Θεσσαλία: Σημαντικές οι καταστροφές στα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Σημαντικές, αλλά διαχειρίσιμες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα φωτοβολταϊκά συστήματα των αγροτών, σύμφωνα με τις πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «ΥΧ». Σε μια πρώτη εκτίμηση αναφορικά με το ζήτημα, προέβη στην εφημερίδα μας ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Στέλιος Ψωμάς, σημειώνοντας ότι οι φθορές είναι μεν υπολογίσιμες, αλλά διαχειρίσιμες: «Ακόμα είναι νωρίς για να έχουμε μια απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα για τις ζημιές στα πάρκα και στα συστήματα, αγροτικά και μη.

Αυτό που μπορούμε όμως να πούμε, σε γενικές γραμμές, είναι ότι ανά φυσικό πρόσωπο ή ανά πάρκο φαίνεται οι ζημιές δεν ξεπερνούν τις κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Θεωρώ ότι η πλειονότητα των πληγέντων είχαν ασφαλισμένη την περιουσία τους, επομένως είναι σημαντικό οι ασφαλιστικές να αποδώσουν τις αποζημιώσεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν καταστραφεί οι λεγόμενοι inverters (εναλλάκτες τάσης). Καταλήγοντας, φαίνεται ότι η απώλεια της ενέργειας φτάνει κάποιες δεκάδες Μεγαβάτ, χωρίς να είναι ικανή να επηρεάσει τη συνεισφορά της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και στις απαιτήσεις της χώρας».

Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), Κώστας Γιωτάκος. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις όπου οι αγρότες έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή στα φωτοβολταϊκά τους. Όπως εξήγησε, «αν μιλάμε για ‘‘500άρι’’, η ζημιά μπορεί να ξεπερνά τα 230.000 ευρώ. Υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 200 φυσικά πρόσωπα έχουν ζημιές από τις πλημμύρες σε περιοχές της Καρδίτσας, όπως ο Παλαμάς, αλλά και στη Λάρισα. Σε αρκετές περιπτώσεις, καταστράφηκαν οι inverter.

Σε αυτή την περίπτωση, η ζημιά ανέρχεται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά σύστημα. Θεωρώ ότι οι περισσότεροι είναι ασφαλισμένοι για τέτοιες περιπτώσεις. Πέρα από το γεγονός ότι η ασφαλιστική θα αποζημιώσει με ένα συγκεκριμένο πλαφόν, οι κάτοχοι των κατεστραμμένων συστημάτων θα έχουν και απώλεια εισοδήματος για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Βεβαίως, θα μπορούσαν να είχαν συμπεριλάβει και αυτή την παράμετρο στα ασφάλιστρα που πλήρωναν», δήλωσε το στέλεχος του ΠΣΑΦ.