Θεσσαλονίκη: Μετά τα αγριογούρουνα και οχιές εμφανίστηκαν στο Πανόραμα

Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες των δημοτών του Πανοράματος. Μετά τα αγριογούρουνα ήρθαν τα φίδια… 3 περιστατικά εμφάνισης φιδιών σε σπίτια στο προάστιο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, με την άρση του lockdown, τα φίδια φαίνεται πως προτιμούν τις μηχανές αυτοκινήτων.

Ο Ηλίας Στραχίνης, βιολόγος και μέλος της Ελληνικής ερπετολογικής εταιρίας, απομακρύνει μια οχιά από σπίτι στη Σταυρούπολη.

Το ζώο μεταφέρθηκε πολύ μακριά από κατοικίες, δρόμους και ανθρώπους σε κατάλληλο βιότοπο που υπάρχουν κι άλλες του είδους της. Πριν από λίγες ημέρες, εθελοντές από την οργάνωση “άγρια ζωή” κλήθηκαν να απομακρύνουν φίδια και από σπίτια στο Πανόραμα.

Στην Ελλάδα, από τα περίπου 70 είδη ερπετών που μπορεί να συναντήσει κανείς, μόνο 7 φέρουν δηλητήριο, ενώ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η θνησιμότητα στη χώρα μας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί εδώ και μερικές δεκαετίες.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, μέχρι και 200 περίπου άτομα πέφτουν θύματα δαγκώματος οχιάς.
Τα μοιραία περιστατικά είναι περίπου 1 στα 500.
Οι θάνατοι αφορούν κατά κανόνα άτομα με βεβαρημένη υγεία ή λάθη κατά τις ενέργειες αμέσως μετά το δάγκωμα.
Ο χρόνος μέσα στον οποίο ένα θύμα μπορεί να χάσει τη ζωή του είναι μερικά 24ωρα και ΟΧΙ μερικές ώρες ή λεπτά.

Τα φίδια μεταφέρονται μέσα στις πόλεις κυρίως μέσω των αυτοκινήτων, παθητικά, όταν αυτά κρύβονται στον κινητήρα για σκιά, ζέστη ή κρυψώνα.

Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχουν συμπτώματα πόνου και οιδήματος (πρήξιμο) ή επικίνδυνα συμπτώματα έπειτα από δάγκωμα φιδιού, συνιστάται η μεταφορά σε κέντρο πρώτων βοηθειών.

Πηγή: ertnews.gr