Θεσσαλονίκη: Να προχωρήσουν οι εργασίες καθαρισμού στο περιαστικό δάσος ζητάει η ΠΕΔ-ΚΜ

Έκκληση να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες καθαρισμού στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης για να αποτραπεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, απευθύνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης, ενώ οι δήμαρχοι από περιοχές της Θεσσαλονίκης επισήμαναν ότι το δάσος παραμένει ευάλωτο στη φωτιά, εξαιτίας των υπολειμμάτων υλοτόμησης, αλλά και του φλοιοφάγου εντόμου. Παράλληλα τόνισαν ότι είναι άμεση ανάγκη να εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο θωράκισης και προστασίας του περιαστικού δάσους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το δάσος του Σέιχ -Σου δέχεται πολλαπλές προσβολές με σημαντικότερη τα τελευταία χρόνια, αυτή με το φλοιοφάγο έντομο». Σημείωσε ότι παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΠΕΔ για να κηρυχθεί το δάσος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυτή δεν εισακούστηκε, ενώ ένα μεγάλο μέρος του Σέιχ – Σου είχε ήδη πληγωθεί. Από την άλλη πλευρά σχολίασε ότι ενώ η κατάσταση είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ήρθε ως από μηχανής Θεός η βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας που εξήγγειλε και υλοποιεί εργολαβία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ μέσα στο δάσος, το οποίο προηγουμένως το κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αναφορά έγινε, άλλωστε, στην συνεδρίαση, και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ξεκίνησε δική της εργολαβία, ποσού 170.000 ευρώ για ξύλευση και απομάκρυνση των προϊόντων υλοτόμησης. Παράλληλα η Αποκεντρωμένη σχεδιάζει και μια δεύτερη εργολαβία μέσα στο καλοκαίρι, στις περιοχές του Επταπυργίου μεταξύ των δήμων Νεάπολης – Συκεών και Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ