Θεσσαλονίκη: Σχέδιο νέας προγραμματικής σύμβασης για το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης

Την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης στην παράκτια ζώνη του Δήμου Καλαμαριάς, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει σκάφη παράκτιας και μέσης αλιείας, προβλέπει το σχέδιο της νέας προγραμματικής σύμβασης για το καταφύγιο, που ενέκρινε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο θα γίνει από το ύψος της οδού Βρυούλων μέχρι την οδό Αιολίας, σε συνέχεια της επιχωμάτωσης που έγινε για τον σκοπό αυτό το 1996, κατά την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει έναν κυματοθραύστη, δύο μώλους, ένα εσωτερικό κρηπίδωμα και μια χερσαία ζώνη επιφάνειας 15 στρεμμάτων περίπου για την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταφυγίου.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, ενώ η Οικονομική Επιτροπή εξουσιοδότησε την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης εκ μέρους του Φορέα Υλοποίησης, δηλαδή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Εισήγηση για το θέμα παρουσίασε στην Οικονομική Επιτροπή ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Απόστολος Γιάντσης, ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «από τη Χαλάστρα και μετά, μέχρι και τη Μηχανιώνα, δεν υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας αλιευτικών σκαφών».

Διευκρίνισε δε, ότι στη Χαλάστρα βρίσκεται το φυσικό αλιευτικό καταφύγιο όπου μπορούν να πάνε μόνο τα μυδοκαλλιεργητικά σκάφη που δεν έχουν καρίνες. Συνεπώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του αλιευτικού καταφυγίου για να βρουν το σπίτι τους όλα τα αλιευτικά σκάφη που πέραν της Μηχανιώνας και της Χαλάστρας είναι περίπου 200, αυτά που έχουν έδρα στην περιοχή της μείζονος Θεσσαλονίκης.

«Το έργο θα το υλοποιήσει η Περιφέρεια, ενώ θα το διαχειρίζεται το Λιμενικό Ταμείο. Εφόσον γίνει η ένταξη του προγράμματος εντός του 2021, το 2022 θα ξεκινήσει η δημοπράτηση και αναμένεται η ολοκλήρωσή του σε δύο με τρία χρόνια. Το έργο αυτό, μάλιστα, έχει ιδιαίτερη σημασία για την τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της μαρίνας στην Αρετσού καθώς σήμερα το τελευταίο κομμάτι της καταλαμβάνεται από αλιευτικά σκάφη τα οποία προβλέπεται να μεταφερθούν στο αλιευτικό καταφύγιο», σημείωσε ο κ. Γιάντσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι η μελετητική δραστηριότητα για το αλιευτικό καταφύγιο ξεκίνησε μέσω προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Καλαμαριάς με την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν εγκρίσεις από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφέρειας, επικαιροποιήσεις του προϋπολογισμού, τροποποιήσεις στη διατομή του κυματοθραύστη και προσαρμογές στο σχεδιασμό του λιμενικού έργου. Χθες, μάλιστα, η Μητροπολιτική Επιτροπή προχώρησε στην ανάκληση προηγούμενης απόφασής της για το ίδιο θέμα καθώς υπήρξαν τροποποιήσεις της μελέτης κατασκευής του έργου ως προς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του.

Στις προσπάθειες για τη δημιουργία του καταφυγίου έχει αναφερθεί επανειλημμένα και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι το έργο να γίνει ως το τέλος του 2023. Έκανε δε λόγο για ένα σημαντικό έργο, που ζητούν οι αλιείς από τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ