Θεσσαλονίκη: Θαλάσσια διαμαρτυρία για τους αλιείς λόγω του μέτρου της ζύγισης

Με καΐκια και μηχανότρατες γέμισε σήμερα ο Θερμαϊκός κόλπος στο ύψος της Παλιάς Παραλίας της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι αλιείς της χώρας αντιδρώντας στο μέτρο της υποχρεωτικής ζύγισης αλιευμάτων εντός των σκαφών.
Στη Θεσσαλονίκη κατέφθασαν αλιείς από την Πιερία έως την Θράκη, δηλώνοντας την αντίδρασή τους στο συγκεκριμένο μέτρο που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο νέος τρόπος ζύγισης που θέλει να μας περάσει η ΕΕ σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, πρώτα από όλα στο ψάρι, γιατί είναι ένα ευπαθές προϊόν και αργότερα στον χρόνο που θα φτάσει στον Έλληνα καταναλωτή», λέει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλιέων γρι-γρι Κωνσταντής Παγώνης.
«Θα γίνουμε παραγωγοί προστίμων», λέει ο αντιπρόεδρος ‘Ένωσης πλοιοκτητών μέσης αλιείας και πρόεδρος των ιδιοκτητών μηχανοτρατών Νέας Μηχανιώνας, Κωστής Νταουλτζής.
Όπως είπε σε δηλώσεις του στη Voria.gr, «η παράγραφος 2 του άρθρου 61 του νόμου 1224/2009 ας βάζει στην δειγματοληπτική ζύγιση. Η ζύγιση όπως είναι γνωστό γινόταν στις ιχθυόσκαλες και είχαμε το δικαίωμα να παραμείνουμε εκεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει είναι η αναντιστοιχία ζύγισης εκφόρτωσης με τη ζύγιση στην ιχθυόσκαλα με αποτέλεσμα τη διαφορά στα κιλά και το καπέλο στην τιμή με την οποία αγοράζει το λιανεμπόριο και φυσικά ο καταναλωτής.
Ακόμα, υπάρχει διακοπή ψυκτικής αλυσίδας, τα ψάρια δηλαδή πρέπει να ξεπλένονται από το παγόνερο το οποίο είναι ανθυγιεινό και υποβαθμίζει την ποιότητα των αλιευμάτων.
Το τρίτο ζήτημα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αλιέων είναι ότι τα στοιχεία που θα καταχωρούνται στο ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο του σκάφους και στην πραγματική ζύγιση θα έχουν αναντιστοιχία, πράγμα που θα οδηγήσει όπως λέει σε κρεσέντο προστίμων, από την κτηνιατρική υπηρεσία, από τις υγειονομικές υπηρεσίες και από το λιμενικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας έχει ήδη ενημερώσει τους αλιείς ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την τροποποίηση του κανονισμού, όμως μέχρι να γίνει αυτό οι ελεγκτικές αρχές είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τις κείμενες διατάξεις και να βεβαιώνουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Τι ισχύει για την υποχρεωτική ζύγιση
Κατά την πάγια τακτική, οι αλιείς παγώνουν τα ψάρια πριν τα φορτώσουν για υγειονομικούς λόγους, ωστόσο η διάταξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους οδηγεί στο να πρέπει να ζυγίζουν τα ψάρια τους αποψυγμένα, δημιουργώντας ένα μεγάλο ζήτημα συντήρησης και διατροφικής ασφάλειας, αφού τα ψάρια είναι ένα ευπαθές προϊόν.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία, ορίζεται η υποχρεωτική ζύγιση αλιευτικών προϊόντων κατά την εκφόρτωση, πριν την αποθήκευση, μεταφορά ή πώληση.
Παράλληλα καθιερώνεται το μητρώο ζύγισης, το οποίο περιλαμβάνει τις έντυπες δηλώσεις καταγραφής ζύγισης, καθώς και την καταχώρηση του αποτελέσματος αυτής στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών δραστηριοτήτων.
